Η Δυτική Λέσβος στο πείραμα του παν/μιου Αιγαίου για τον εντοπισμό πλαστικών στη θάλασσα

Η συμμετοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο ερευνητικό πείραμα που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια το πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό πλαστικών στη θάλασσα αποφασίστηκε σε συνάντηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Μιχάλη Ρούσση, με τον Υπεύθυνο Καθηγητή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης Κωνσταντίνο Τοπουζέλη.

Αναλυτικότερα, η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (https://mrsg.aegean.gr/) οργανώνει για τρίτη χρονιά ένα πείραμα εντοπισμού πλαστικών στην θάλασσα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από drone με τίτλο «Plastic Litter Project 2020». Φέτος το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και οι πρότυποι στόχοι που θα κατασκευαστούν, θα αποτελέσουν δεδομένα επαλήθευσης για πολλαπλές ερευνητικές ομάδες ανά την Ευρώπη.

Στόχος του πειράματος είναι ο εντοπισμός από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει την στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνσή τους.

Στη συνάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Ρούσση με τον Υπεύθυνο Καθηγητή του Εργαστηρίου κ. Τοπουζέλη, συμφωνήθηκε η προοπτική να τεθούν και παραλίες της Δυτικής Λέσβου στους στόχους του πειράματος. Μάλιστα αυτή η προοπτική ευνοείται από το γεγονός πως ο Δήμος έχει ήδη συνεργαστεί με το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, δίνοντας –έπειτα από το σχετικό διαχωρισμό- απορρίμματα πλαστικού στη διάθεση του ερευνητικού προγράμματος.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα