Πιστοποίηση 10 προϊόντων στο Βόρειο Αιγαίο και κατάρτιση αγροτών και κτηνοτρόφων

Διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε τρία σημεία ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγου Κουφέλου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, Απόστολου Αλατζά, και του Προϊσταμένου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Λαγουτάρη.

Συγκεκριμένα, η συνεργασία θα αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στην ελαιοκομία, κτηνοτροφία και μελλοντικά στην αλιεία, με τον συντονισμό των δύο φορέων.

Το δεύτερο σημείο της συνεργασίας αφορά την αξιοποίηση των δύο εργαστηρίων Γάλακτος και Ελαιολάδου που υπάρχουν στη Λέσβο, ενώ το τρίτο σημείο αφορά τη συνέχιση και ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης εκπόνησης προγράμματος της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την πιστοποίηση των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. της Περιφέρειας και τη συγκρότηση υποφακέλων για τουλάχιστον 10 προϊόντα από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Καλωσορίζοντας ο Περιφερειάρχης τον κ. Χαρουτουνιάν, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το έργο και την προσπάθεια που γίνεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τονίζοντας ότι συναποφάσισαν και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με στόχο το όφελος της εκπαίδευσης των αγροτών και των πολιτών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου καθώς και την υποστήριξη των υπαρχουσών δομών, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για τον σκοπό αυτό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης έγινε πρόσκληση προς τους παραγωγούς από όλα τα νησιά να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την πιστοποίηση προϊόντων που παράγουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ της Περιφέρειας.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε την ουσιαστική βοήθεια που έχουν ανάγκη οι αγρότες της Περιφέρειάς μας, καθώς, όπως δείχνουν οι έρευνες, μόνο το 3,6% στην Ελλάδα και το 24,8% στην Ευρώπη έχουν την σχετική επιμόρφωση για να λειτουργήσουν σωστά στο επάγγελμα που κάνουν», τόνισε ο Περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπογραμμίζοντας «ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ‘’Κυψέλη’’ Γνώσης και Εκπαίδευσης αγροτών στο νησί, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε αγρότη και της περιουσίας του».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, τόνισε ότι «εντός δύο μηνών θα υπάρχει ένα έτοιμο λεπτομερέστερο σχέδιο, master plan, για την αξιοποίηση των Προϊόντων της Περιφέρειας μέσω της πιστοποίησης, της αξιοποίησης των δύο Εργαστηρίων Γάλακτος και Ελαιολάδου καθώς και της υλοποίησης των προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση των σεμιναρίων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη μελισσοκομία.»

Αναφέρθηκε «στην υλοποίηση ενός Προγράμματος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ειδικά για προϊόντα που μπορούν να παραχθούν σε περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA και σε εγκαταστάσεις εντός των περιοχών αυτών και την χορήγηση ειδικού σήματος που θα τα κάνει ξεχωριστά και ιδιαίτερα», ενώ υπογράμμισε ότι «τέτοια δουλειά δεν έχει γίνει σε καμία άλλη Περιφέρεια», δίνοντας τα συγχαρητήριά του στον Περιφερειάρχη.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγος Κουφέλος, τόνισε “πόσο σημαντικό για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας είναι η συνεργασία των δύο φορέων και πόσο μεγάλη σημασία έχει τα αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα και να αξιοποιηθούν σωστά”.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα