Εντέλει δεν είναι fake news τα περι καταστροφών της Ακρόπολης

Αφού η Λίνα Μενδώνη παραδέχεται τη φθορά στην Ακρόπολη, σιωπά όμως για τις ευθύνες.

Ακολουθεί το άρθρο της Πόλυ Κρημνιώτη στην Αυγή με τίτλο Λίνα Μενδώνη : Παραδέχεται τη φθορά στην Ακρόπολη, σιωπά για τις ευθύνες

Η υπουργός Πολιτισμού, αντί να συναισθανθεί τη μεγάλη ευθύνη που φέρει απέναντι στο εμβληματικότερο μνημείο της χώρας και στους Έλληνες πολίτες και να αναλάβει ευθαρσώς την πολιτική ευθύνη για τις εργασίες και τον τρόπο που αυτές πραγματοποιούνται στην Ακρόπολη, συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών και τα περί διασποράς fake news από την ΑΥΓΗ.

Ωστόσο, όπως και στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου η ίδια επιβεβαίωσε απόλυτα την ΑΥΓΗ για τη χρήση κομπρεσέρ στις εργασίες απορροής ομβρίων υδάτων που γίνονται στην Ακρόπολη, έτσι και στην ανακοίνωση που αναγκάστηκε να εκδώσει χθες το υπουργείο, μετά τη δημοσίευση από εμάς της φωτογραφίας με το πρόσφατο σπάσιμο στο μαρμάρινο μέλος που βρέθηκε ανάμεσα στα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου, επιβεβαιώνει ότι υπήρξε φθορά, καθώς “επλήγη κατά τις εργασίες που έγιναν χειρωνακτικά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση αξίνας και φτυαριού”.

Η φωτογραφία με το μαρμάρινο μέλος που υπέστη φθορά από μηχανική κρούση και η άλλη πλευρά του ίδιου τμήματος θραύσματος

Αν, τώρα, το υπουργείο Πολιτισμού επιχαίρει στην ανακοίνωσή του ότι η φθορά έγινε από αξίνα και όχι από κομπρεσέρ και δεν επικεντρώνει στην ίδια τη ζημιά, τότε “κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Αλήθεια, η μη αναστρέψιμη βλάβη σε γλυπτό στην Ακρόπολη είναι κάτι για το οποίο θέλει να υπερηφανευτεί η υπουργός Πολιτισμού;

Οι φωτογραφίες μάρτυρες της αλήθειας

Η υπουργός τη Δευτέρα μας έκανε “μάθημα” για τα “διάσπαρτα” της Ακρόπολης ισχυριζόμενη ότι είναι όλα αρχιτεκτονικά μέλη. Μόνο που οι φωτογραφίες που έδωσε το ίδιο το υπουργείο στη δημοσιότητα δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για τμήμα γλυπτού. Τελικά υπήρχαν τμήματα γλυπτών που βρέθηκαν στην αποχρωμάτιση. Επομένως δεν ήταν fake news η φθορά τους.

Αν δεν είχαμε δημοσιεύσει χθες τη φωτογραφία του μαρμάρινου μέλους, θα το παραδεχόταν ποτέ το υπουργείο;  Άραγε οι εργασίες της υδραυλικής μελέτης θα σταματούσαν για να “αλλάξει η μελέτη” ή θα συνέχιζαν τρώγοντας φυσικό βράχο αν δεν είχαν υπάρξει το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ και η κατακραυγή που ακολούθησε; Ρητορικό το ερώτημα.

Σε ό,τι αφορά τη θραύση του γλυπτού, αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από το μικρό θραύσμα που, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, συνανήκει. Το αν συνανήκει ή όχι δεν θα το κρίνουμε εμείς, αλλά η επιστημονική κοινότητα. Προκαλεί πάντως ιδιαίτερη εντύπωση στη φωτογραφία που δημοσιεύσαμε χθες ότι το μικρό θραύσμα έχει στην πάνω επιφάνεια ίχνη χώματος, δείγμα ότι πρόκειται για παλιό σπάσιμο, ενώ το μεγαλύτερο θραύσμα έχει εμφανέστατα ίχνη πρόσφατης θραύσης από μηχανικό μέσο, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από όση “καλύπτει” το μικρότερο θραύσμα.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι ότι στις φωτογραφίες αυτό που βλέπουμε είναι μια μη αναστρέψιμη βλάβη τμήματος γλυπτού. Αλλά για το υπουργείο πέρα βρέχει.

Αστείες κατηγορίες κατά της ΑΥΓΗΣ

Από την άλλη, όμως, το υπουργείο φτάνει στο σημείο να καταφεύγει σε φαιδρά επιχειρήματα. “Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news”, γράφει, “έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωστικό ίχνος χρώματος που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι είναι πραγματικά”.

Πήραμε δηλαδή μια μάνικα, πήγαμε στην Ακρόπολη, πλύναμε το θραύσμα και το φωτογραφίσαμε έτσι που να παραπλανήσουμε το πανελλήνιο. Νόστιμο! Μόνο που το πανελλήνιο, το τελευταίο διάστημα, έκπληκτο παρακολουθεί τη μια να πλημμυρίζει η Ακρόπολη, διότι η υδραυλική μελέτη εγκρίθηκε μετά τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν για τις νέες διαστρώσεις στο μνημείο, την άλλη να τραυματίζεται ανάπηρος επισκέπτης εξαιτίας ελλιπούς σήμανσης, την παράλλη να δρομολογείται η τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής με το όνομα του χορηγού και της υπουργού στο μνημείο.

Και τώρα, ακόμα πιο έκπληκτη, η κοινή γνώμη παρακολουθεί αφενός να χρησιμοποιείται κομπρεσέρ για τις εργασίες απορροής υδάτων και αφετέρου να προκαλούνται σοβαρές ζημιές σε γλυπτά μέλη της Ακρόπολης. Ας μην αναφερθούμε στη διεθνή διάσταση και στα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που έχει λάβει η μεταχείριση που επιφυλάσσει η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ στο εμβληματικό μνημείο.

Όμως, αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την Ακρόπολη και όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, το ερώτημα είναι ένα και σαφές. Το απευθύναμε και στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας στην υπουργό. Αλλά εκείνη επέβαλε σιωπητήριο. Ποιος πραγματοποιεί τις εργασίες στην Ακρόπολη; Είναι ειδικευμένο ή ανειδίκευτο προσωπικό;  Ένα έργο που θα έπρεπε να πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, με αυτεπιστασία, από ποιους υλοποιείται; Υλοποιείται από ειδικευμένο προσωπικό;

Τέλος, μας εγκαλεί το υπουργείο στην ανακοίνωσή του ότι στρεφόμαστε κατά των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αλήθεια; Αντί δηλαδή η υπουργός να αναλάβει η ίδια την πολιτική ευθύνη, πετάει το μπαλάκι σε υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συνοδεύοντας την ανακοίνωση του υπουργείου με τις εκθέσεις των αρμόδιων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Αλήθεια, γιατί το υπουργείο δεν επισυνάπτει στην ανακοίνωσή του το έγγραφο της εφόρου Αρχαιοτήτων, το οποίο επικαλέστηκε η υπουργός στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία “αυτά τα οποία διαδίδονται για την Ακρόπολη και για την καταστροφή του γλυπτού είναι ψεύδη αίσχιστου είδους”; Διότι, απλώς, δεν είναι ψεύδη, όπως επιβεβαιώνει επί δύο ημέρες το ίδιο το υπουργείο.

Η υπουργός Πολιτισμού φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για όσα γίνονται στην Ακρόπολη. Για το γεγονός δηλαδή ότι πραγματοποιούνται εργασίες για μια μελέτη κατόπιν εορτής βάσει συμφωνίας η οποία δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ούτε έχει εγκριθεί από τη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σία Αναγνωστοπούλου: Η κ. Μενδώνη αγνοεί κάθε έννοια της πολιτικής ευθύνης

«Πολλαπλά εκτεθειμένη παραμένει η Υπουργός Πολιτισμού για μια ακόμη φορά με την στάση και τον χειρισμό – επικοινωνιακό και ουσιαστικό – που επιδεικνύει  για τα πιο κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν το σπουδαιότερο πολιτιστικό μνημείο της χώρας» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως τονίζει, η Λίνα Μενδώνη προσπάθησε αρχικά να συγκαλύψει  ένα πραγματικό γεγονός για το οποίο υπήρχαν αδιάψευστα τεκμήρια (φωτογραφίες δημοσιευμένες στην «Αυγή») ως προς την μη αναστρέψιμη βλάβη που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών σε μαρμάρινο μέλος του εμβληματικού μνημείου. Στη συνέχεια αυτοδιαψεύστηκε ως προς τους αρχικούς της ισχυρισμούς και τελικά παραδέχτηκε ότι η φθορά προκλήθηκε από αξίνα εργάτη και όχι από κομπρεσέρ και ότι σίγουρα δεν την προκάλεσε η ίδια.

«Προφανώς αγνοεί κάθε έννοια της πολιτικής ευθύνης, την υποχρέωση λογοδοσίας και διαφάνειας σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και την διαχείριση των μνημείων.  Μετά την παρέλευση πέντε ημερών, την γενικευμένη κατακραυγή και τις οξύτατες  πολιτικές αντιδράσεις αναγκάστηκε και πάλι να προβεί σε μια κυνική παραδοχή – ομολογία  της  φθοράς που έχει προκληθεί» τονίζει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η κ. Μενδώνη  είναι υπόλογη για την καταστροφή μέλους του μνημείου και η προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών της είναι όχι απλά μια ακόμη υπεκφυγή της, αλλά μια στάση βαθιάς απαξίωσης της πολιτικής ευθύνης και λογοδοσίας  των πεπραγμένων της, με τραγικές συνέπειες για τον πολιτισμό» καταλήγει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα 10 fake news για την Ακρόπολη σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία

Το παρατηρητήριο των fake news της Νέας Δημοκρατίας πάντως παρατηρεί στα περί Ακρόπολης στα όσα αφορούν το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, ότι η αλήθεια, που αποσιωπάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι στην Ακρόπολη χρησιμοποιείται τσιμέντο εδώ και μισό αιώνα! Το έργο ουσιαστικά κατά την Νέα Δημοκρατία αντικατέστησε τις παλαιές τσιμεντένιες διαστρώσεις της οδού Παναθηναίων με νέες, από αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ενώ συντηρήθηκαν οι υφιστάμενες φθαρμένες διαδρομές. Η οδός των Παναθηναίων, είχε διαστρωθεί, με σκυρόδεμα ήδη το 1977 και επιστρώθηκε με το ίδιο υλικό πολλές φορές έκτοτε για να επισκευαστεί η καλπάζουσα φθορά. Ο αείμνηστος Γιάννης Τραυλός, προέκρινε το σκυρόδεμα όπως άλλωστε είχε πράξει και ο Πικιώνης σε παρόμοιες εργασίες. Οι νέες διαμορφώσεις, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Ο επισκέπτης θα έχει για πρώτη φορά την εικόνα που είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι.

Δεύτερον σε ότι αφορά το οπλισμένο σκυρόδεμα, ότι η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιήθηκε άοπλο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα και σε ελάχιστες μόνον κρίσιμες θέσεις τοποθετήθηκε οπλισμός (μικρά τεμάχια γαλβανισμένου πλέγματος Φ6).

Τρίτον σε ότι αφορά το επιχείρημα ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξύλο, τζάμι ή χώμα, ότι η πραγματικότητα είναι ότι έγινε ενδελεχής έρευνα για τα κατάλληλα υλικά και κατά την επί τόπου αξιολόγηση των δοκιμαστικών εφαρμογών από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), ορισμένα απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το συγκεκριμένο σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση των μνημείων.

Τέταρτον σε ότι αφορά το γεγονός ότι η κατασκευή είναι μη ανατρέψιμη, ότι η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται απολύτως αναστρέψιμη διάστρωση, που προστατεύονται απολύτως τα όποια ίχνη του βράχου υπάρχουν σήμερα ορατά. Και για πρώτη φορά αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος, η οδός των Παναθηναίων. Μόνον έτσι ο σημερινός επισκέπτης θα μπορεί βιωματικά, να αντιληφθεί το μεγαλείο του Παρθενώνα και των λοιπών μνημείων, όπως το αντιλαμβανόταν ο αρχαίος Αθηναίος. Όλα τα άλλα είναι fake news και πληροφορίες που διακινούνται εκ του πονηρού. Η Ελλάδα, έχει καθιερώσει διεθνώς στα αναστηλωτικά έργα την αρχή της αναστρεψιμότητας. Η αρχή αυτή, υπήρξε από την πρώτη ημέρα των έργων στην Ακρόπολη το ύψιστο πρόσταγμα και η τήρησή της έως σήμερα είναι αυστηρότατη.

Πέμπτον σε ότι αφορά την πλημμύρα στην Ακρόπολη, η πραγματικότητα σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα είναι ότι το πρόβλημα των πλημμυρών στην Ακρόπολη είναι χρόνιο. Συνέβαιναν πάντοτε, ασχέτως της ύπαρξης της νυν ή της παλαιότερης επίστρωσης. Το 2018 βρoχοπτώσεις προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ και ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα. Το ζήτημα της διευθέτησης και απορροής των ομβρίων υδάτων από την Ακρόπολη απασχολεί τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ συστηματικά τα τελευταία 10 έτη. Για πρώτη φορά κατασκευάστηκε υδραυλικό έργο επί της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο των εργασιών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ακρόπολη, σύμφωνα με μελέτες που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2019. Κατασκευάστηκαν, φρεάτιο απορροής στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, μεταξύ του μνημείου και του παλαιού μουσείου και αυλάκι αποστράγγισης και απορροής στην νοτιοανατολική πλευρά. Η Β’ Φάση της υδραυλικής προμελέτης, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και εκτελείται, αντιμετωπίζει συνολικά για πρώτη φορά και με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις, το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρών στην Ακρόπολη, αλλά και στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών.

Έκτο σε ότι αφορά τις επικίνδυνες επεμβάσεις για τα ΑΜΕΑ, η Νέα Δημοκρατία δίνει μια άλλη διάσταση για το γεγονός, αφού όπως λέει και η σχετική ανακοίνωση η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά η Ακρόπολη, το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γίνεται απολύτως προσβάσιμο σε ολόκληρη την κοινωνία. Η Κυβέρνηση σε λίγους μήνες, εν μέσω πανδημίας, ολοκλήρωσε ένα έργο, αναγκαίο, πολύπλοκο και σύνθετο, εφαρμόζοντας όλες τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου της χώρας, ακολουθώντας πλήρως το ελληνικό και διεθνές νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός από το φθινόπωρο του 2018 όταν η περίπτωση ενός μικρού παιδιού από τη Ραιδεστό προκάλεσε θλίψη και ντροπή στο πανελλήνιο. Ο πατέρας του 12χρονου τον σήκωσε στα χέρια μεταφέροντάς τον μέχρι την κορυφή καθώς το ασανσέρ δεν λειτουργούσε. Με τις παρεμβάσεις που γίνονται εξασφαλίζεται η ασφάλεια όλων των επισκεπτών. Η νέα διάστρωση παρέχει ομαλή και αντιολισθητική επιφάνεια, απολύτως ασφαλή για τους επισκέπτες. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα εξαιτίας της κλίσης και της ολισθηρότητας του εδάφους. Τα τελευταία χρόνια η φθορά της υπάρχουσας διάστρωσης ήταν τόση, ώστε να σημειώνονται πολλά ατυχήματα εξαιτίας της κλίσης και της ολισθηρότητας του εδάφους. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι υπήρχε σε ετοιμότητα εντός των Προπυλαίων ένα φορείο, καλά ορατό στη βόρεια πλευρά της ανάβασης.

‘Εβδομο σε ότι αφορά την ενημέρωση της UNESCO, το κυβερνών κόμμα μας λέει ότι για τέτοιου είδους απολύτως αναστρέψιμες παρεμβάσεις δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης της UNESCO. Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο έχει ήδη προγραμματισθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, στο οποίο προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες από την UNESCO και έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση.

Όγδοο σε ότι αφορά την καταστροφή του βράχου και των αρχαίων καταλοίπων, αναφέρεται ως χονδροειδές ψέμμα αφού στο έργο της διάστρωσης ουδεμία καταστροφή βράχου ή αρχαίων καταλοίπων σημειώθηκε. Πριν από την διάστρωση προηγήθηκε λεπτομερής τρισδιάστατη και φωτογραμμετρική αποτύπωση, σε όσα σημεία του βράχου πρόκειται να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη η πλήρης τεκμηρίωσή τους. Το έργο στοχεύει στην προστασία του ίδιου του βράχου και των αρχαιολογικών καταλοίπων. Η κατάχωση αρχαιολογικών τεκμηρίων, μετά τη μελέτη και δημοσίευσή τους, υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας και ανάσχεσης της περαιτέρω καταστροφής τους από τη συνέχιση της έκθεσής τους στους φθοροποιούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι μια δόκιμη μέθοδος, η οποία, επιπροσθέτως, απαιτείται και επιβάλλεται από τα διεθνή κανονιστικά κείμενα αρχαιολογικής μνημειακής προστασίας. Επιπλέον, στην περίπτωση της οδού Παναθηναίων προηγήθηκε φωτογραμμετρική αποτύπωση υψηλής ακρίβειας.

Ένατο σε ότι αφορά το γεγονός ότι η Μενδώνη ετοίμασε ειδική μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη,η πραγματικότητα είναι ότι καμία επιγραφή με το όνομα της Υπουργού Πολιτισμού δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως όπως πιστοποιείται και από τις σχετικές πινακίδες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Όσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ.

Δέκατο και τελευταίο fake news κατά την Νέα Δημοκρατία είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κομπρεσέρ στην Ακρόπολη και όπως λέει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, η χρήση κομπρεσέρ έγινε παρά μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών έξω από τον λυόμενο οικίσκο του ηλεκτρολογείου της Ακρόπολης, ο οποίος απομακρύνεται. Όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και οι ανασκαφές. Το εν λόγω θραύσμα, που δήθεν καταστράφηκε από τη χρήση κομπρεσέρ, είναι εξαιρετικά διαβρωμένο και με ρηγματώσεις σε όλη του την επιφάνεια και επλήγη κατά τις εργασίες που έγιναν χειρωνακτικά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση αξίνας και φτυαριού. Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά. Ακόμη και οι φωτογραφίες του σχετικού άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή» είναι τραβηγμένες από τέτοια οπτική γωνία, που παραπλανούν. Έχουν φτάσει τα fake news σε άλλο επίπεδο, με αποτέλεσμα να στρέφονται πια κατά των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της ακεραιότητας, με την οποία εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων μας.


Άρα έστω και χωρίς την χρήση κομπρεσέρ έγινε καταστροφή αρχαίου γλυπτού, αυτό παραδέχεται η Νέα Δημοκρατία, επίσης για την επιγραφή της Μενδώνη στην Ακρόπολη, θα πρέπει να τονιστεί ότι όταν η αντιπολίτευση φώναξε αποσύρθηκε η σχετική απόφαση της υπουργού. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία πως δεν υπήρχε τσιμέντο πάνω από σημεία που υπήρχαν αρχαία, ενώ ποτέ μέχρι σήμερα το αρχαίο αυτό μνημείο δεν είχε πλημμυρίσει.

Εαν δεν συμφωνείτε με τα λεγόμενα του κυβερνώντος κόμματος υπογράψτε για να σώσουμε ότι απέμεινε.


Σχολιάστε Ελεύθερα