«Ανοίγουν» από την Παρασκευή οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από το πρωί της Παρασκευής και την κατάργηση των sms, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μετά την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για την Υγεία.

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, θα ισχύσουν δύο τρόποι μετακίνησης και ειδικότερα ένας για την ηπειρωτική Ελλάδα και ένας για τα νησιά. Στον πρώτο συστήνεται η χρήση self test ενώ για τον δεύτερο επιβάλλεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μάλιστα από τη δεύτερη δόση) ή η εμφάνιση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid ή self test (24 ωρών) ή βεβαίωση νόσησης (από δύο έως εννέα μήνες μετά από αυτή).

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 12.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ. ενώ για η εστίαση θα κλείνει στις 12.15 π.μ. και την κατάργηση των κωδικών sms σε 13033 και 13032.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις αρχές Ιούνη σε αντίθεση με τα καζίνο που θα λειτουργήσουν στις 15 Μάη και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ play στις 24 του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 14 Μάη ανοίγουν επίσης ο τουρισμός και τα μουσεία, τη Δευτέρα 17 Μάη οι παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα εργαστήρια ΙΕΚ και κολέγια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και τα Ωδεία. Επιπλέον την Παρασκευή 21 Μάη επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά και στις 28 Μάη τα θέατρα και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Για τους γάμους και τις βαφτίσεις είπε πως θα μπορούν να γίνουν έως 100 άτομα από τις αρχές Ιούνη. Οσο για τη ζωντανή μουσική στην εστίαση, η μουσική θα απαγορεύεται μέχρι το τέλος του μήνα και το λιανεμπόριο θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς click away και click inside.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως από αύριο 13 Μάη αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων σε 19 νησιά με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιούνη και ουσιαστικά παραδέχθηκε τις ελλείψεις δομών που υπάρχουν στα συγκεκριμένα νησιά λέγοντας πως θα συνδράμουν ΜΚΟ και εθελοντές.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα