Τέχνη:Δαίδαλος και Ίκαρος

Συνέντευξη της Μαίρης Παπακωνσταντίνου στην  Τασσώ Γαΐλα 

Σε πρόσφατη έκθεση της διεθνούς φήμης Χίας γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου (ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1989-1990), θαύμασα τη γλυπτή σύνθεσή της Δαίδαλος και Ίκαρος, έργο του οποίου σας παρουσιάζω και το σκίτσο και την φωτογραφία του, έργο εμπνευσμένο από την Ελληνική μυθολογία, έργο που αν τοποθετηθεί 2μετρο κάποια στιγμή στην Ικαρία θα αποτελεί το γεγονός αυτό Φόρο Τιμής στην Αρχαία μας Ιστορία.

dai

Και το αναφέρω αυτό γιατί πίσω από το συγκεκριμένο γλυπτό υπάρχει ολόκληρο παρασκήνιο όχι και τόσο κολακευτικό για τον Πολιτισμό μας. Το Ιστορικό: Κατά την διάρκεια θητείας στο Υπουργείο Αιγαίου του Χίου πολιτικού Μησαηλίδη είχε εγκριθεί σχετικό ποσό για την τοποθέτηση του ανδριάντα Δαίδαλος και Ίκαρος της κ. Παπακωνσταντίνου της γλύπτριας που την αποκαλούν διεθνώς Γλύπτρια της Ειρήνης, από τους λίγους Έλληνες που τιμούν την χώρα μας διεθνώς με το έργο τους, τελικά η τότε αλλαγή Κυβέρνησης μπλόκαρε την εκτέλεση του έργου. Δυστυχώς…

Κ. Παπακωνσταντίνου έχετε επισκεφτεί την Ικαρία ποτέ;

Ασφαλώς. Επισκέφτηκα το νησί για να παραδώσω την μακέτα του Δαίδαλος και Ίκαρος στον Δήμο Ικαρίας όταν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αιγαίου το κόστος κατασκευής του ανδριάντα. Το έργο, όπως ήδη αναφέρατε δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γεγονός που με λυπεί και δεν σας κρύβω ότι εύχομαι να υλοποιηθεί η απόφαση εκείνη έστω και με καθυστέρηση.

Από όσα γνωρίζω από άλλη παλαιότερη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε ο δεσμός σας με την Ικαρία είναι συναισθηματικά έντονος.

Η Ικαρία με συγκινεί βαθειά λόγω της στενής μου και πολύχρονης φιλίας μου με τον Ίκαρη τον ομότεχνο μου Ικαριώτη γλύπτη που δόξασε την γενέτειρά του με το έργο του.

Όταν εγώ ξεκινούσα τις σπουδές μου στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών ο Ίκαρης ήταν ήδη απόφοιτος της Σχολής, η γνωριμία μας λόγω των κοινών ιδανικών μας μετατράπηκε συν τω χρόνω σε δυνατή φιλία, μεταξύ μας υπήρχε μια ιδιαίτερη εκτίμηση. Εκείνος πάλευε για την Ικαρία και εγώ για Χίο-Οινούσσες. Είχαμε ενώσει τις δυνάμεις και τον πόνο μας να μπορέσομε να αξιοποιήσομε με τη δουλειά μας τα αγαπημένα μας νησιά ‘οσο το δυνατόν μπορούσαμε. Με τον Ίκαρη με τον οποίο είχαμε και τον ίδιο δάσκαλο στη γλυπτική, τον Μιχάλη Τόμπρο, ναι, είχα μεγάλη φιλία.

Σαν άνθρωπο, πως θα χαρακτηρίζατε τον Ίκαρη κ. Παπακωνσταντίνου;

Σπουδαίο παιδί κ. Γαΐλα, σπουδαίο παλληκάρι, με αγαπούσε με πάθος την πατρίδα του την Ικαρία, άλλωστε γι’ αυτό υιοθέτησε και το καλλιτεχνικό αυτό ψευδώνυμο με το οποίο έτυχε και πλατιάς αναγνώρισης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σαν γλύπτης; Η τοποθέτησή σας;

Ένας πολύ καλός σύγχρονος γλύπτης που δόξασε την πατρίδα του Ικαρία. Προσωπικά ‘μεγάλους γλύπτες» θεωρώ τον δάσκαλό μου Μιχάλη Τόμπρο και τον Απάρτη, αυτός και ο λόγος που αποκαλώ τον Ίκαρη απλά καλό σύγχρονο γλύπτη.

Η Γλύπτρια κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου μου έκανε γνωστή την πρόθεσή της σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου από την νέα Δημοτική Αρχή να προτείνει μισή τιμή από την τότε εγκριθείσα για να συμβάλει και η ιδία στην πραγμάτωση επιτέλους αυτού του σημαντικού για την Ικαρία και την Ελλάδα έργου Πολιτισμού.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: ,

1 reply

Trackbacks

  1. Έφυγε από τη ζωή η γνωστή Χιώτισσα γλύπτρια Μάιρη Παπακωνσταντίνου – ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: