Βιβλιοκριτική: Γονυπετείς

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

«Γονυπετείς», η νέα και δεύτερη νουβέλα της συγγραφέας Τζούλη Γκανάσου , νουβέλα η οποία κυκλοφόρησε τον Μάρτη από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

ganatsou

Μια γυναίκα -η ηρωΐδα της νουβέλας -,φτάνει στο μέρος του προορισμού της, μέρος που η συγγραφέας δεν κατανομάζει αλλά εξυπακούεται ότι είναι η Τήνος μιας και αυτό είναι το μοναδικό μέρος παγκόσμια της ανάβασης στα τέσσερα μέχρι το Ναό, για να κάνει στα …. τέσσερα την πορεία μέχρι το Ναό. Έχει έρθρει να εκπληρώσει ένα τάμα… Ζητά βοήθεια για τη σωτηρία του ασθενούς συζύγου της… Και, από το πρώτο της βήμα στα τέσσερα και στο χαλί –διάδρομο μέχρι το τέλος της διαδρομής όλη η νουβέλα σε πρώτο πρόσωπο ,αφήγηση της ηρωΐδας, για να δούμε όλο τον κόσμο που κλείνει στην ψυχή της-αυτό είναι που ουσιαστικά μετουσιώνει σε νουβέλα η συγγραφέας καθώς και την αλήθεια, τον αληθινό λόγο της πορείας στα τέσσερα της ηρωΐδας μας που τελικά για τον άνδρα, το παιδί της, τον εαυτό της, το δικαίωμα στη ζωή για ότι κι αν έφτασε στο τέρμα της πορείας γονυπετής αυτό φτάνει;

Ένα θέμα καθημερινό, στην Ελλάδα φυσικά, καράβια στο λιμάνι, επιβάτες που κατεβαίνουν και ανεβαίνουν στα τέσσερα στο Ναό, ένα καθημερινό θέμα που μετουσιώνεται σε νουβέλα κι αν χρησειμοποιούσα τη»ξύλινη γλώσσα» των κριτικών θα έγραφα νουβέλα με άψογη εκφραστική πληρότητα και εύρος μηνυμάτων…

Παγκοσμιοποίηση, πολτοποίηση των πάντων, άνθρωποι μαριονιέτες, την μορφή αντίστασης έρχεται να μας δώσει η Τζούλια Γκανάσου με το Γονυπετείς, γονυπετείς που είναι όλοι αυτοί που υπερασπίζονται μια πίστη όχι απαραίτητα θρησκευτική αλλά σε οτιδήποτε μπορεί να κινητοποιήσει την έμπνευση, την επιμονή, την ομορφιά, την διεκδίκηση, την αισιοδοξία, την πίστη που ενεργοποιεί παραγκωνισμένα κέντρα του ανθρώπινου εγκεφάλου και κάνει… θαύματα, όπως η ίδια μου δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη της.

Σουρεαλισμός και ρεαλισμός, δυνατή η πένα της Τζ. Γκ. , προσωπικό ύφος, σημαντική η αρχιτεχτονική της γραφής της και για να αποφύγω τη ξύλινη γλώσσα που πριν ανέφερα αρκούμαι να δηλώσω ότι η ανάγνωση και μόνο της νουβέλας θα δώσει με ενάργεια την αλήθεια των όσο παραπάνω σημείωσα.

Γονυπετείς, λέει η συγγραφέας είναι όλοι όσοι υπερασπίζονται με πάθος μια πίστη, παλεύουν παρά τις αντιξοότητες, Γονυπετείς αυτό το τέταρτο βιβλίο τηε εργογραφίας της- λέω εγώ-, που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Τζ. Γκ. βρήκε τον καλό δρόμο της δημιουργίας.

Μοντέρνα πρωτότυπη γραφή, αφήγηματική δυνότητα, και πρόταση λύση αντίδοτο- φάρμακο … στα πάντα. Πίστη!

Τα τέσσερα βιβλία της Τζούλιας Γκανάσου που η συγγραφική διαδρομή της συμπληρώνει σχεδόν 11 χρόνια και όλα εκδόσεις Γκοβόστη:

Τα μαύρα πλήκτρα/μυθιστόρημα/2006, Ομφάλιος λώρος/μυθιστόρημα/2011,Ως το τέλος/νουβέλα/2013 και Γονυπετείς/νουβέλα/2017Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Η νικήτρια των βραβείων των public στα Ικαριώτικα νέα – ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: