9 Μαϊου: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖA για την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Δηλώσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη νίκη ενάντια στον φασισμό – ναζισμό και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Δημ. Χαρίτου: 9η Μαΐου, διαρκές μήνυμα αγώνα για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία και τη νεολαία όρθια

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Χαρίτου, παραβρέθηκε σήμερα 9 Μαΐου στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κομοτηνή των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και σε μήνυμά του ανέφερε:

Η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής και μνήμης για τους λαούς που αγωνίστηκαν και τσάκισαν το ναζιστικό τέρας και το φασισμό που αναδύθηκε στην Ευρώπη.

Είναι μέρα τιμής για τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού που έδωσε πολλούς νεκρούς, αφού είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη, για να μπορούμε σήμερα  να ζούμε ελεύθεροι κι εμείς και τα παιδιά μας. Είναι μέρα μνήμης για να μην ξεχνάμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και τη συντριβή του φασισμού και της μισαλλοδοξίας είναι διαρκής και επίκαιρος.

Η σημερινή μέρα μας θυμίζει, μέσα στη δίνη της πανδημίας και της κρίσης που βρισκόμαστε, πόσο πολύτιμη είναι η αξία της αλληλεγγύης των λαών, πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία και ο κοινός τους αγώνας για να έχουν όλοι πρόσβαση στο αγαθό του εμβολίου. Πόσο αναγκαίος είναι σήμερα ο αγώνας για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία και τη νεολαία όρθια.

Οφείλουμε όλοι μας να τιμούμε την 9η Μαΐου με τις πράξεις μας και όχι μόνο με λόγια , το οφείλουμε στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Χρόνια πολλά.

Ν. Ηγουμενίδης για 9η Μαΐου: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία παραχάραξη της ιστορίας & καμία αλλοίωση της ιστορικής μνήμης»

Σχετικά με την σημερινή ημέρα μνήμης της νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού και της επετείου ιστορικής λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, κατέθεσε μαζί με  συναδέλφους του βουλευτές στεφάνι και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 9η Μαΐου αποτελεί ιστορική ημέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που έδωσαν έναν ηρωικό αγώνα τσακίζοντας το τέρας του ναζισμού και του φασισμού. Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιφασιστικού κινήματος που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των λαών αποτινάσσοντας αποφασιστικά τις δυνάμεις του σκότους.

Στη χώρα μας τιμούμε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις κατοχής με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ. Η ιστορική μνήμη της χώρας δεν επιτρέπει  – και δεν θα επιτρέψουμε –  κανέναν εφησυχασμό αλλά και καμία παραχάραξη της ιστορίας. Δεν επιτρέπονται σήμερα στην σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση και έρευνα προγράμματα σπουδών που προσβάλουν την ιστορική μνήμη και που επιδιώκουν να παίξουν τον ρόλο του δούρειου ίππου για την αλλοίωση του αγώνα και την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας.

Στο τραπέζι παραμένουν οι απαράγραπτες γερμανικές οφειλές που η σημερινή Κυβέρνηση που πλέον, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής και μετά και την τελευταία ντροπιαστική για την ίδια την Γερμανία άρνησή της, έχει χρέος να ακολουθήσει την οδό της νομικής πλέον διεκδίκησης. 

Σε μια κρίσιμη στροφή για την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό μέτωπο. Για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ελευθερίας. Για έναν καλύτερο κόσμο».

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής  Αντίστασης ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στις εκδηλώσεις, για τον εορτασμό της επετείου των Εθνικών Αγώνων, της Εθνικής  Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρέστη ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας στεφάνι με συναδέλφους του βουλευτές, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη μνήμη όλων εκείνων, που έδωσαν τη ζωή τους, στον αγώνα για την ελευθερία.

Αφισάκι του ΣΥΡΙΖΑ για την ημέρα της νίκης

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:


«Την 9η Μαΐου τιμούμε τον μεγαλειώδη αγώνα των λαών ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. 9 Μαΐου του 1945 υπεγράφη η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Είναι  η  επίσημη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, η ανθρωπότητα, μετρούσε εκατομμύρια θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η λήξη του πολέμου και η απελευθέρωση της χώρας μας από τα ναζιστικά στρατεύματα σηματοδότησε από τη μία το τέλος της βίας και του Ναζισμού και από την άλλη ανέδειξε τη συμβολή της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα.

Η Εθνική Αντίσταση με τον ενωτικό της χαρακτήρα και την ηρωική αυταπάρνηση των ηρώων μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Δεν ξεχνάμε ότι το αδούλωτο φρόνημα των προγόνων μας αντιστάθηκε στη βαρβαρότητα!»

Γ. Πούλου: 9 Μάη 1945! Ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η συμπλήρωση 76 χρόνων από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που αγωνίστηκαν και τσάκισαν το τέρας του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη.

Τιμούμε σήμερα, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των μεγάλων αντιφασιστικών κινημάτων, που αντιστάθηκαν, πολέμησαν κι έδωσαν τις ζωές τους για να απελευθερωθεί ο κόσμος από τις δυνάμεις του σκότους.

Τιμούμε επίσης τους αγώνες του ελληνικού λαού, που αντιστάθηκε θαρραλέα για την Εθνική κυριαρχία, την Ελευθερία, την Δημοκρατία και νίκησε τις δυνάμεις κατοχής, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συντονίζει τη δράση του με όλες τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης προκειμένου να απαλλαγούμε οριστικά από τους νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού και από τις αιτίες που καλλιεργούν την ανάδυσή του. Η καταδίκη της εγκληματικής Οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», είναι ακόμη μία νίκη της χώρας μας κατά του φασισμού.

Ο αγώνας για την Ειρήνη και την Δημοκρατία είναι διαχρονικός και επίκαιρος.

Ποτέ πια πόλεμος!

Ποτέ πια Φασισμός!

Χ. Μαμουλάκης: Δεν ξεχνάμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώθηκαν στο Ηράκλειο με αφορμή την καθιέρωση της 9ης Μαΐου ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, συμμετείχε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε:

«Με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη, αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές στις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που δεν έσκυψαν το κεφάλι και πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα της δικής μας Ελευθερίας. Στις Ηρωίδες και τους Ήρωες που αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα εναντίον των στρατευμάτων κατοχής. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, τις καταστροφές, τα ολοκαυτώματα, τις εκατόμβες των νεκρών. Όπως δεν ξεχνάμε και την υποχρέωση της διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων. Μέχρι τέλους! Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε, στη μνήμη των προγόνων μας.»

Ρένα Δούρου: Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, το μήνυμα της αντιφασιστικής νίκης των λαών

Τη μνήμη των 200 πατριωτών και όλων των υπόλοιπων εκτελεσθέντων από τους ναζί κατακτητές, τίμησαν σήμερα, στον μαρτυρικό χώρο του σκοπευτηρίου Καισαριανής, η Ρένα Δούρου μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επικεφαλής της Δύναμης Ζωής,  με τον Νίκο Παππά, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Δύναμης Ζωής, Σπύρο Αγγέλη.

“Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα. Το μήνυμα της θυσίας των 200 πατριωτών που εκτέλεσαν οι ναζί κατακτητές, παραμένει πάντα επίκαιρο. Σήμερα, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών της Ευρώπης, οι λέξεις αυτές σηματοδοτούν την ανάγκη διαρκούς αγώνα. Γιατί τίποτε δεν είναι δεδομένο. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται αδιαπραγμάτευτος αγώνας ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του χθες, της ακροδεξιάς φρίκης, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και των ανισοτήτων. Διαφορετικά το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ, από τα ηρωικά, βαμμένα με το αίμα των αγωνιστών, χώματα της Καισαριανής. Η Δύναμη Ζωής στο πλευρό του λαού μας, δίνει καθημερινά τη μάχη για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα”, παρατήρησε σχετικά η Ρένα Δούρου.

Left

Σχολιάστε Ελεύθερα