Θ. Ζαούτης: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων στην Ικαρία

Από τη Σύνταξη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Pennsylvania και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Θεοκλής Ζαούτης στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αιγαίου, Γιώργο Βιτσαρά. χαρακτήρισε ανησυχητική την αύξηση των κρουσμάτων στο νησί μας (15 κρούσματα και μάλλον αναμένονται και άλλα σε 5 ημέρες). Ο κύριος Ζαούτης καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς με το εμβόλιο μπορούν να περιορίσουν πολύ τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου.

Ο Θεοκλής Ζαούτης πρόσθεσε δε, ότι όσοι είναι θετικοί αλλά και οι επαφές τους οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω η διασπορά του ιού στο νησί. Λόγω της έλλειψης υποδομών όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα για την αντιμετώπιση και νοσηλεία πολλών περιστατικών με κορωνοϊό οι πολίτες θα πρέπει τηρήσουν με αυστηρότητα όλα τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της διάδοσης του ιού.

Δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στo νησί αλλά πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί. Αναφερόμενος στα “όπλα” κατά του ιού, ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι δύο εργαλεία έχει η ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα εμβόλια και τα tests μαζί με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Είναι πολύ πιθανό να επαναλάβουμε τον εμβολιασμό, είπε και πρόσθεσε δεν ξέρω αν θα είναι στον ένα ή στα δύο χρόνια. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός θα γίνει εποχικός όπως και ο ιός της γρίπης. Βέβαια θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις μεταλλάξεις και κατά πόσο τα εμβόλια θα μας προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Τα εμβόλια μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από το να “κολλήσει” κάποιος τον ιό αλλά είναι αποτελεσματικά στην αποφυγή βαριάς νοσηλείας σε περίπτωση νόσησης και απώλειας ζωής.

Για τον έλεγχο των αντισωμάτων το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι η ανοσία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν μπορούμε να την μετρήσουμε μόνο με αντισώματα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο μαγικός αριθμός αντισωμάτων που θα μας προστατέψει από τον ιό. Από την άλλη, και η έλλειψη αντισωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία γιατί υπάρχει κυτταρική ανοσία του ανοσοποιητικού συστήματος που όταν “δουν” τον κορωνοϊό ξανά μετά το εμβόλιο είναι έτοιμα τα κύτταρα αυτά να δράσουν και να προστατέψουν τον οργανισμό μας.

Να προσθέσουμε και μεις ότι αφορά τους εμβολιασμούς ότι τα ποσοστά όσο αφορούν τα νησιά Ικαρία-Φούρνους είναι πολύ καλά.Σε πληθυσμό των δύο νησιών 9736 σύμφωνα με τα δεδομένα της απογραφής του 2011 έχουμε 1731 εμβόλια δεύτερης δόσης άρα ποσοστό πλήρους εμβολιασμού 17,78% και συμπολίτες μας που έχουν κάνει μόνο το πρώτο εμβόλιο 1614 δηλαδή το 16,58% άρα στο σύνολο έχουμε για τα δύο νησιά ότι το 34,36% του πληθυσμού των δύο νησιών έχει πάρει έστω την πρώτη δόση. Να θυμίσουμε ότι το ποσοστό που χρειαζόμαστε για να αποκτηθεί ανοσία και να θεωρηθούμε covid-free προορισμός πρέπει να είναι πάνω από 50%, το πλησιάζουμε αρκετά.

Με αφορμή την συνέντευξη του κυρίου Ζαούτη να καλέσουμε τους πολίτες του νησιού μας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού του Δήμου Ικαρίας. Δεν έχουμε άλλο όπλο προς το παρόν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και την υγεία μας.

Σχολιάστε Ελεύθερα