Οι εμβολιασμοί το μόνο όπλο που έχουμε

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης, Δρ Αναλυτική Χημείας

Έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά μας για τα εμβόλια έναντι του Covid, που δε χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Ότι και να πιστεύει ο καθένας είναι σεβαστό αλλά είναι αδιανόητο να αναπαράγονται μη επιστημονικές απόψεις και θρησκευτικές δεισυδαιμονίες. Και καλά πριν πούμε για το εμβόλιο, δεν μπορώ να καταλάβω μια μπατονέτα πως περιέχει κάτι διαβολικό και μιλάω για τα τεστ.

Πάμε στα ποσοστά λοιπόν, καταρχήν ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι τουλάχιστον τριπλάσιος σε σχέση με τη γρίπη σύμφωνα με μία καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Η πιθανότητα θανάτου από τον Κορωνοϊό είναι 20% εαν είσαι ανεμβολίαστος, το ποσοστό γίνεται μονοψήφιο από την στιγμή που βάλεις το εμβόλιο. Η πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 26,4%, και περίπου η μισή να ζήσεις από τι στιγμή που εισάγεσαι, οι πιθανότητες και σε αυτή την περίπτωση είναι πάρα πολύ μειωμένες από τη στιγμή που εμβολιαστείς.

Πάμε τώρα στο εμβόλιο και στον Ηλία Μόσιαλο, όπου μας λέει σε δημοσίευμα της 6ης Απριλίου του 2021, ότι η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης από το εμβόλιο θα υπολογιζόταν στο 1/600,000 ενώ η πιθανότητα θανάτου είναι 1/2600,000, δηλαδή ποσοστιαία 0,000038%. Όσο για το τι περιέχουν τα εμβόλια, πολύ διαφωτιστικό είναι το παρακάτω βίντεο:

Το βίντεο είναι απλό, σύντομο και άρτιο επιστημονικά κατά τη γνώμη μου. Όσοι αμφισβητείται τα εμβόλια με τον οποιοδήποτε τρόπο, σας καλώ να αφιερώσετε 10 λεπτά από τη ζωή σας, για να δείτε το παραπάνω βίντεο.Το συγκεκριμένο κανάλι έχει και άλλα βίντεο βέβαια που επιλύουν απορίες σχετικά με τα εμβόλια και όχι μόνο.

Το εμβόλιο λοιπόν μας καλύπτει και μειώνει τις πιθανότητες. Αναγνώστη απλά διάλεξε και πάρε. Προφανώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και επειδή μπορεί να βιάζεσαι να με κρίνεις, δικαίωμα σου, οι δύο μου γονείς είναι εμβολιασμένοι πλήρως και εγώ έκανα την πρώτη δόση του pfizer γιατί αυτό έχει το εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Για την Ικαρία που αντιμετωπίζει πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες (15 κρούσματα σε νησί 8423 ανθρώπων δεν το λες και λίγο) και ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές υγείας, σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι γιατροί μας για αυτό βέβαια, το εμβόλιο παραμένει το μοναδικό όπλο. Θα μου πει κάποιος και ενδεχόμενα έχει δίκιο, και φέρουμε ευθύνη και εμείς που έχουμε τα ΜΜΕ στο νησί και όχι μόνο, το μοναδικό πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, είναι ο Κορωνοϊός, όχι βέβαια, αλλά ειδικά για τους ανθρώπους που μπορεί να διαβάζουν το κείμενο, και να μην είναι στην Ικαρία, το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία μας προκειμένου να μπορούν να δεχτούν περιστατικά άλλων ασθενειών με κάποια σχετική άνεση.

Το παραπάνω κείμενο ελπίζω να είναι μια καλή τροφή για σκέψη, δεν είμαι αυθεντία στα εμβόλια, αλλά λόγω των σπουδών μου και κάποιας μικρής ενασχόλησης με την νανοτεχνολογία γνωρίζω κάποια πράγματα, τουλάχιστον από την χημική-βιολογική πλευρά.

Το μόνο που μπορώ να σας δώσω ως συμβουλή είναι για τις απορίες σας πάνω στο εμβόλιο και για ενδεχόμενους παράγοντες που μπορεί να παρεμποδίζουν τον εμβολιασμό σας, να ρωτήσετε τον οικογενειακό σας γιατρό. Επίσης σας συμβουλεύω να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του Δήμου Ικαρίας, όσοι μένετε στο νησί για τον μαζικό εμβολιασμό και όσοι δε διαμένετε στο νησί μπείτε στην πλατφόρμα των εμβολιασμών με το ΑΜΚΑ σας, ΑΦΜ και τους κωδικούς taxisnet. Να σας πω επειδή γίνονται και τέτοιες ερωτήσεις, η απόσταση των δύο δόσεων με την astrazaneca είναι γύρω τρεις μήνες ενώ με τα υπόλοιπα πλην των μονοδοσικών της johnson & johnson είναι γύρω στις 20 ημέρες. Όταν γραφτείτε στην πλατφόρμα φαίνονται και τα δύο ραντεβού οπότε μπορείτε να καταλάβετε ποιο εμβόλιο κάνετε. Επίσης στο πιστοποιητικό που μπορείτε να βγάλετε μετά τον 2ο εμβολιασμό σας γράφετε τόσο το πότε εμβολιαστήκατε, όσο και με ποιό εμβόλιο, εμβολιαστήκατε.

Εγώ προσωπικά τα εμβόλια δεν τα διαχωρίζω αλλά από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να έχει τις επιλογές του και όσο για τις μπαρούφες δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω, και ούτε πρόκειται να πείσω κανέναν που τις πιστεύει, ψεκασμένους τους λέει ο πρωθυπουργός, συμφωνώ μαζί του.

Πάντως επειδή υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού θα ήθελα πραγματικά ανθρώπους που έχουν επιστημονική επάρκεια να σχολιάσουν, να προσθέσουν κάτι σε αυτό που λέω. Προφανώς σε ψεκασμένους δεν θα απαντήσω.

3 thoughts on “Οι εμβολιασμοί το μόνο όπλο που έχουμε

Σχολιάστε Ελεύθερα