Γελάσαμε και σήμερα

Το είδαμε κι αυτό! Ό Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που επηρέασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ώστε να προχωρήσει στη δήλωση – «βόμβα» για την άρση των πατεντών όσον αφορά στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Από κάπου μπάζει όμως το επιχείρημα της εφημερίδας Πρώτο θέμα, όπου μας λέει ότι «…. η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων…..».

Πραγματικά γελάσαμε και σήμερα και ειδικά όταν θυμηθήκαμε την έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, εμβολιόδεντρα ή την κρατικοποίηση των φαρμακευτικών που ανακάλυψαν τα εμβόλια. Το θέμα βέβαια δεν είναι ποιός το πε αλλά ποιός δεν το πε και βέβαια πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, αν θα γίνει έστω και στο και πέντε για να βοηθηθεί η ανθρωπότητα να ξεπεράσει αυτή την επιδημία.

Η πρόταση-απόφαση θα δούμε αν θα είναι- του προέδρου των ΗΠΑ δεν συνιστά μια πρωτοποριακή κίνηση αλλά μια επιβαλλόμενη κίνηση για να μην θρηνήσουμε άλλους ανθρώπους, που έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Και έτσι για την ιστορία δείτε και το βίντεο με τα εμβολιόδεντρα…κύριε Γεραπετρίτη μου.

Ας πάμε όμως να δούμε τι λένε τα κόμματα και κυρίως στην απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι κάτι που γράφτηκε ως μπαρούφα από κάποιον, αλλά υποστηρίχτηκε και πολιτικά από τον θεολόγο καθοδηγητή της κυβερνήσεως μας.

ΣΥΡΙΖΑ:Θα αναγνωρίσει το φιάσκο του για τις πατέντες με αίτημα στην Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης; – Διατηρεί το δικαίωμα αυτογελοιοποίησης

Ο κ. Μητσοτάκης και οι «πηγές του» επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για «εμβολιόδεντρα» στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής  ή αρθρογράφος αλλά Πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία.

Αντίθετα:

1. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

2. Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.

3. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.

4. Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;​

Πριν από αυτή την ανακοίνωση είχε προηγηθεί και ανακοίνωση-αίτημα για να πάει το θέμα στην Κομισιόν διαμέσω της κυβέρνησης, κάτι που έστω και έμμεσα θα δείξει ότι μετάνοιωσε ο πρωθυπουργός για τα εμβολιόδεντρα

Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε  ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος.

Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από  την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας.

ΚΚΕ:Απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας και όχι προτάσεις ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους και ανταγωνισμούς

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αναφέρει τα εξής:

«Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων εταιριών.

Γι’ αυτό το λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας που είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Όλα τα άλλα αποτελούν προτάσεις πλήρως ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους κι ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων, που πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι λαοί. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι προτάσεις γίνονται από κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας εξαιτίας του πλήρους εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν Υγεία αποτελεί διαχρονικά άγνωστη λέξη!».

Φ. Γεννηματά: Κοινή δράση για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων

Kοινή δράση για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων προτείνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι «η παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μία προοπτική να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων. Όλοι όσοι το έχουμε πει και το πιστεύουμε έχουμε χρέος να συμβάλλουμε σε αυτό».

Ακόμη, τονίζει ότι θα πρέπει «στη χώρα μας να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται, ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση», ενώ δεσμεύεται να θέσει το ζήτημα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Συμπεράσματα

Είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πολλές ανακοινώσεις, το θέμα όμως αγαπητοί μας αναγνώστες είναι όχι τι θα ειπωθεί, αλλά τι θα γίνει. Η Ελλάδα έχει πολλές φαρμακοβιομηχανίες και θα τολμούσα να πω ισάξιες με πολλές από τους υπερκολοσσούς. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίου, μάλιστα οι Ρώσοι το δίνουν για παραγωγή σε όποιον το ζητήσει, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θέληση να υπάρχει..

Ο Μπάιντεν έχει πει πολλά σωστά τελευταία, όπως ότι οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν στην μεσαία τάξη και όχι στο κεφάλαιο, τα χρηματιστήρια κ.τ.λ. Το θέμα είναι εαν θα συγκρουστεί και μάλιστα το μεγάλο ερώτημα είναι εαν τον αφήσουν οι λύκοι μοναχό του. Λίγο δύσκολο θα απαντούσαμε.

One thought on “Γελάσαμε και σήμερα

Σχολιάστε Ελεύθερα