17 Ιανουαρίου 1929:Τα γενέθλια του Ποπάυ

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο πιο διάσημος και αγαπημένος ναυτικός του κόσμου όλου , έχει τα γενέθλια του γιατί σαν σήμερα στις 17 Ιανουαρίου του 1929 έκανε το ντεμπούτο του σε σειρά κόμικς εφημερίδας της Νέας Υόρκης φτιαγμένος από το πενάκι του σχεδιαστή Έλζι Σίγκαρ (Elzie Segar). Η σειρά προϋπήρχε με πρωταγωνίστρια την Όλιβ, τον αδελφό της Κάστορ και τον αγαπημένο της Χαμ Γκρέυβι. Ο Ποπάυ αρχικά είχε ένα δευτερεύοντα ρόλο αλλά επειδή αγαπήθηκε αμέσως από τους αναγνώστες ο Σίγκαρ του έδινε όλο και μεγαλύτερους ρόλους έως ότου έγινε ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς.

Story: Ποπάϋ o ναυτικός με τα μπράτσα & τα ταττού, υπερδύναμη από ...

Ο ‘πατέρας’ του ο Σίγκαρ πέθανε το 1938 και μετά το θάνατο του άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες συνέχισαν τον σχεδιασμό του, με κυριότερο τον Μπαντ Σεϊτζεντορφ με εικονογράφηση του οποίου ο Ποπάυ έχει εμφανιστεί στους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους όπως Dell, Gold Key Comics κλπ.

Στον κινηματογράφο που ο Ποπάυ την πρώτη του εμφάνιση την έκανε το 1933  με την ταινία Οι περιπέτειες του Ποπάυ του Ναυτικού , η επιτυχία του ήταν ακόμη μεγαλύτερη από τις εφημερίδες. Μάλιστα, το 1938 ξεπερνώντας κι αυτόν τον Μίκυ Μάους, κέρδισε από το κοινό τον τίτλο του πιο δημοφιλή χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ.

Ποπάυ, Popeye/ Ολιβ, Olive/ ο αδελφός της  Όλιβ ο Κάστορ,Castor /ο μικρός Sweet Read Pea , που είναι το μωρό που θα βρει και θα υιοθετήσει ο Ποπάυ /η κακιά μάγισσα-The Sed Hag συνθέτουν τους βασικούς  χαρακτήρες της σειράς που το 1980 έγιναν κινηματογραφική ταινία η οποία γυρίστηκε στην Μάλτα, είχε τεράστια επιτυχία και οι υπεύθυνοι κράτησαν τα σκηνικά τα οποία τώρα λειτουργούν σαν τουριστικό αξιοθέατο.

I am the Popeye the Sailor, το πασίγνωστο και συνδεδεμένο με τον Ποπάυ μουσικό θέμα.

Η λατρεία του Ποπάυ για το σπανάκι αύξησε τις πωλήσεις του κατά 33% και γιαυτό αν θα επισκεφτείτε την πόλη Κρίσταλ του Τέξας, πόλη που ζει κυρίως από την παραγωγή σπανακιού ,θα δείτε το άγαλμα του Ποπάυ που έστησαν προς τιμήν του οι σπανακοπαραγωγοί της περιοχής…

Χρόνια Πολλά  αγαπημένε Ποπάυ.

Σχολιάστε Ελεύθερα