Ικαρία ώρα μηδέν

Αύριο, Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται στο Γιαλισκάρι Ικαρίας όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες. Οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται στο νοσοκομείο της Ικαρίας μέχρι της 16.00. Το ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο νησί μας αποκτά αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε.

Στην Ικαρία μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που έχει δεδομένα μέχρι της 15.00 πάνω στην ιχνηλάτηση των επαφών του συμπολίτη μας, φαίνεται πως βρέθηκαν 8 κρούσματα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ράδιο Ικαρία, που δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε. Τα δεδομένα του συγκεκριμένου ρεπορτάζ ήταν για μια ώρα μετά τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση. Οι πληροφορίες μας όμως φέρουν το ενδεχόμενο να υπάρξει αύριο ακόμα και διψήφιο νούμερο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αγαπητοί συμπολίτες του νησιού μας αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε και μέχρι τώρα τουλάχιστον, το είχαμε καταφέρει, δυστυχώς με τον ανεξέλεγκτο πληθυσμό, που δεν ελέγχθηκε και ας λέει η κυβέρνηση το αντίθετο, που ήρθε στο νησί λόγω του Πάσχα, που υποτίθεται θα απαγορευόντουσαν οι μετακινήσεις, έγινε, και ένα κύμα εφιάλτη σκεπάζει τους κατοίκους. Όλα βέβαια θα κριθούν από την αυριανή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Οι ελλείψεις στο θεάμ της αντιμετώπισης του covid στο νησί είναι δεδομένες. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχουμε, δεν έχουμε έστω και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Εαν χρειαστεί κάποιος διασωλήνωση θα πρέπει να μεταφερθεί με τη μια και μοναδική κάψουλα που υπάρχει στο Αιγαίο. Οι κάτοικοι του νησιού είναι φοβισμένοι και για αυτό το ρεπορτάζ του Ράδιο Ικαρία αναφέρει έλλειψη self test λόγω αυξημένης ζήτησης στα φαρμακεία της περιοχής του Αγίου Κηρύκου που είναι και τα κρούσματα.

Επίσης μεγάλη αναστάτωση και αίσθημα ανασφάλειας υπάρχει στους επαγγελματίες της εστίασης, που μετά από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας, σήμερα επιστρέψαν σε μια πρώτη μορφή κανονικότητας. Στην πρεμιέρα του ανοίγματος της εστίασης ξεκίνησε το κακό και από αυτά που γνωρίζουμε, υπήρχε μειωμένη έλευση πολιτών. Η Ικαρία κινδυνεύει και κάποιοι κινούνται ανεύθυνα, ενώ υπάρχει και δεδομένη έλλιψη αστυνόμευσης. Η Κυβέρνησή μας κινήθηκε με ανευθυνότητα.

Εδώ και καιρό ο Δήμος Ικαρίας είχε ζητήσει τον έλεγχο στις πύλες εισόδου του νησιού. Το πρόβλημα ήταν εκεί, αφού έστεκε ως αδύνατο το γεγονός να γεννηθεί κορωνοϊός σε ένα από τα παρθένα (covid-free) σημεία του Αιγαίου. Μιλήσαμε με πολλούς Αθηναίους-Θεσσαλονικείς κ.τ.λ που ήρθαν στην Ικαρία, και τους ρωτήσαμε εαν ελέγχθησαν, η απάντηση ήταν ΟΧΙ, όσοι ήθελαν έκαναν αυτοβούλως τα self test και κάποιοι έκαναν και μοριακά τεστ, κανένας όμως δεν ρώτησε εαν τα έχουν κάνει, και αυτό σε μια χώρα που υποτίθεται ότι θα ήταν σε καραντίνα και θα απαγορευόντουσαν οι μετακινήσεις.

Η μοναδική λέξη που ταιριάζει είναι η λέξη Ανευθυνότητα. Αν κάποιος χάσει την ζωή του, το κρίμα θα είναι στο λαιμό σας κύριοι της κυβερνήσεως….