Τα ελληνικά κόμματα της για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο

Στις 21 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο

«Ντροπή και όνειδος αποτελεί για την μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας να εύχονται να μη βρεθεί λύση αλλά να παίρνουν και μέρος στους εκβιασμούς ώστε να εφαρμοστεί μια απόφαση που θα διαλύσει την κυπριακή οικονομία

Όταν μάλιστα αυτές οι αποφάσεις αφορούν όχι οποιαδήποτε χώρα αλλά την Κύπρο. Την Κύπρο της ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας, αλλά και την Κύπρο των κοιτασμάτων, που πολλοί θα ήθελαν να βάλουν στο χέρι».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο.

«Εμείς αναρωτιόμαστε που μπορεί να φτάσει αυτή η τύφλωση. Πού μπαίνουν τα όρια», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τούτη την ώρα αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ τους κυπρίους αδέρφια μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος της στάσης μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δικό μας ‘εμείς’ σημαίνει ‘εμείς οι Έλληνες και οι Κύπριοι που δεν παραδινόμαστε αμαχητί, που αρνούμαστε να αποδεχθούμε τα μνημόνια ως μονόδρομο’», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι που διαχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στάση των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, που «όταν λένε ‘εμείς’ εννοούν το Eurogroup και τους δανειστές».

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι δεν είπε «ούτε μία κουβέντα για το «όχι» των Κυπρίων», το οποίο, όπως σημείωσε, δείχνει ότι «ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (25 Μαρτίου), έπειτα από τις δηκτικές ανακοινώσεις Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για παροχή βοήθειας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Κύπρο, μέσω του μηχανισμού ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Η συνενοχή της κυβέρνησης σε σχέση με τον εκβιασμό που υφίσταται ο κυπριακός λαός την οδηγεί στη σιωπή απέναντι στην πρόταση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Κύπρο», ανταπαντά στη Νέα Δημοκρατία η Κουμουνδούρου

«Η συνενοχή της κυβέρνησης σε σχέση με τον εκβιασμό που υφίσταται ο κυπριακός λαός την οδηγεί στη σιωπή απέναντι στην πρόταση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Κύπρο», ανταπαντά η Κουμουνδούρου.

«Αντ’ αυτού, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επιλέγει τις ανάξιες σχολιασμού ύβρεις. Αναμένουμε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο την τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Νωρίτερα, η ΝΔ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βλέποντας την πραγματικότητα να κάνει όλο και πιο προφανείς τις ανοησίες που λέει, προσπαθεί ο ίδιος να τις καλύψει με μεγαλύτερες».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός ELA της ΕΚΤ αποτελεί ένα έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο, που δημιουργήθηκε προκειμένου να αποφεύγονται οι αιφνίδιες και άτακτες πτωχεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Τα χρήματα του ELA δίνονται στις εμπορικές τράπεζες του κάθε μέλους της ευρωζώνης μέσω της κεντρικής τράπεζας της εκάστοτε χώρας. Η ΕΚΤ και η ΤτΕ είναι θεσμικά ανεξάρτητες Αρχές, και η διαχείριση των κεφαλαίων τους δεν υπόκειται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ελληνικής κυβέρνησης αντίστοιχα.

Η Ρένα Δούρου στη συνέχεια (25 Μαρτίου) δήλωσε ότι «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση στην Κύπρο»

Η κ. Δούρου σημείωσε ότι η Τουρκία «πλανάται όμως πλάνη οικτρά», γιατί «ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωγοί στις παράνομες και ανιστόρητες βλέψεις της Τουρκίας έναντι, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».

Είναι γνωστό σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η πλευρά που παραβιάζει συστηματικά τόσο τη διεθνή νομιμότητα όσο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, προσθέτει η κ. Δούρου και υπογραμμίζει:

«Ποια είναι η χώρα που από το 1974 έχει εισβάλει στρατιωτικά και κατέχει τμήμα ανεξάρτητου κράτους. Ποια είναι η χώρα που ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας (που πλέον έχει καταστεί εθιμικό, δεσμεύοντας όλες τις χώρες) προκειμένου να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντά της. Ποια, τέλος, είναι η χώρα που συστηματικά κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση δίκαιης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, λύσης στο κυπριακό ζήτημα, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες της κυπριακής πλευράς».

«Οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας έχουν πολλά να κερδίσουν από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ, σε αντίθεση με τυχοδιωκτικές λογικές που το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν την ευημερία των λαών» καταλήγει στη δήλωσή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε την αλληλεγγύη της στον Κυπριακό λαό και τονίζει ότι η απόφαση του Eurogroup είναι επώδυνη και εκφράζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης σημειώνει ότι η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή. Μόνον έτσι η Κύπρος θα αποφύγει την οικονομική και πολιτική απομόνωση και τη χρεοκοπία.

Είναι θετικό γεγονός η κατηγορηματική επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ καθώς και η προστασία των καταθέσεων στα καταστήματα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μαζί με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στη νέα κατάσταση η Κύπρος έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Η Κύπρος παραμένει μέρος του αγώνα για αλλαγή πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η ευρωπαϊκή ιδέα να ανανεωθεί στη συνείδηση των λαών, η οικονομική και η πολιτική ενοποίηση να προωθηθεί με αποφασιστικά βήματα. Η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του (25 Μαρτίου) τονίζει ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην Κύπρο, σε απολύσεις, σε νέα σκληρά μέτρα, όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός.

«Άλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί απέναντι στον κυπριακό λαό τους ίδιους εκβιασμούς και αντιλαϊκά μέτρα που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον ελληνικό. Αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης, εντός ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία. Η διαχείριση της κρίσης «εντός των τειχών», ανεξάρτητα με ποια συνταγή, σχέδιο ή διεθνή συμμαχία γίνει, έχει πάντα ένα θύμα: Tον εργαζόμενο λαό ο οποίος καλείται να κάνει σκληρές θυσίες για να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

«Οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και την ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα σήμερα δήλωσε ότι είμαστε μπροστά στην ροώθηση ενός νέου χειρότερου σχεδίου Ανάν ή de facto διχοτόμηση της Κύπρου. Η ΓΓ του ΚΚΕ δήλωσε ότι «Το όχι της Κυπριακής Βουλής ήταν εντός των τειχών, δεν αφορούσε τα λαϊκά συμφέροντα και γι’ αυτό εξελίχθηκε σε ένα «ναι» στο αντιλαϊκό πακέτο» σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News της Κυριακής.

Η ΓΓ του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί την χρεοκοπία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου για να εμφανίσει την δική της πολιτική ως μονόδρομο επιβάλλοντας πιο άγρια μέτρα». Τονίζει πάντως ότι το Συνέδριο του κόμματος θα απορρίψει τις απόψεις που «συγκαλυμμένα ή ανοικτά προτείνουν αφοπλισμό του ΚΚΕ».

Διαβάστε όλοκληρη την συνένετευξη της ΓΓ του ΚΚΕ εδώ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών Νότη Μαριά για την απόφαση του Eurogroup τόνισε τα εξής:

«Αφού οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας υπονόμευσαν τις κυπριακές τράπεζες με το PSI και στην συνέχεια εγκατέλειψαν αβοήθητη την μαρτυρική Κύπρο, ολοκλήρωσαν πλέον το καταστροφικό τους έργο συναινώντας στην έκδοση της σημερινής απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup που ανοίγει τον δρόμο για την λεηλασία και την διάλυση της κυπριακής οικονομίας».

Βενιζέλος: Τιμωρητική η λύση για την Κύπρο

Ανικανότητα να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους της κυπριακής κρίσης καταλογίζει στην Ευρωζώνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος, η πλειοψηφία της ευρωζώνης, με κέντρο τη Γερμανία, επέβαλαν μια τιμωρητική λύση στην Κύπρο, μετατρέποντας «μια τραπεζική και δημοσιονομική κρίση σε εθνική δοκιμασία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ολόψυχη συμπαράσταση στον ελληνισμό της Κύπρου και τονίζει ότι πρώτιστο μέλημα είναι η αποτροπή τυχόν δυσμενών διεθνοπολιτικών συνεπειών από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος στη στάση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων τονίζει ότι έχουν βγει τα συμπεράσματα για το ποια είναι η υπεύθυνη προοδευτική και πατριωτική στάση, καθώς και σχετικά με τα ελληνικά ζητήματα αναφέρει ότι στην εθνική ανάκαμψη οδηγεί η εθνική στρατηγική που ψήφισε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο.

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου είναι η ακόλουθη:

«Η σκέψη μας σήμερα, ημέρα της εθνικής επετείου, βρίσκεται στον κυπριακό λαό που βιώνει με ακραίο τρόπο τη μετατροπή μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης σε εθνικη δοκιμασία.

Είμαστε, με όλη μας τη ψυχη, δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς διεθνοπολιτικές συνέπειες των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων. Η διεθνής υπόσταση και η ασφάλεια της Κύπρου είναι θεμελιώδης εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα έπρεπε δε να είναι και θεμελιώδης προτεραιότητα της Ευρώπης που ως Ευρωζώνη αποδείχθηκε ανίκανη να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους της κυπριακής κρίσης.

Η Ευρωζώνη, μέσα στην οποία επικρατούν οι γνωστοί συσχετισμοί που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία, επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο «τιμωρίας και συνετισμού». Οι λόγοι δεν είναι χρηματοοικονομικοί και δημοσιονομικοί, αλλά πρωτίστως συμβολικοί και η επιλογή αυτή έγινε παρά το κόστος που μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα κάνουν μόνες τους την αποτίμηση των χειρισμών, όχι μόνο της τελικής φάσης, αλλά όλης της κρίσιμης περιόδου. Εμείς στην Ελλάδα, πιστεύω ότι έχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μας για το ποια είναι η υπεύθυνη, ασφαλής, προοδευτική και πραγματικά πατριωτική στάση και ποια είναι τα όρια της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της εθνοκαπηλείας.

Ο ελληνικός λαός ζει τα τελευταία χρόνια την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας. Ξέρει όμως πολύ καλά ότι καλύτερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει. Η εθνική στρατηγική που επικύρωσε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο οδηγεί στην εθνική ανάκαμψη με τρεις προϋπόθεσεις: αλήθεια, ενότητα, δουλειά».

Σχολιάστε Ελεύθερα