Κύπρος ώρα μηδέν

Καταιγισμός εξελίξεων στη Λευκωσία ύστερα από την καταψήφιση της απόφασης του eurogroup.Η κύπρος βαδίζει προς plan b,που όμως η τρόικα διαφωνεί και απορρίπτει  τις εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ.

Το πρωί οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη πληροφόρηση για τα αποτελέσματά της. Αργότερα οι ξένοι ελεγκτές είχαν επαφές και με εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση με την τρόικα και οι βουλευτές – εκπρόσωποι των κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.

Η τρόικα έχει σήμερα διαβουλεύσεις και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπου από το πρωί έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση δυο νομοσχεδίων, τα οποία προβλέπουν: α) τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και β) τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας».

Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο ν/σ, στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Δε θα συνέλθει τελικά η Βουλή

Πάντως, δεν θα συνέλθει τελικά η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής που ανεμένετο να συνεδριασεί στις 18.30. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Σωκράτης Σωκράτους, δεν διαβιβάστηκαν νομοσχέδια για να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους και η σύγκληση εντός της ημέρας συνόδου της Ολομέλειας.

Στις 18:00 πάντως θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο.

Λύση που να εγγυάται βιώσιμο χρέος θέλει η Κομισιόν

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε πως η Κομισιόν αναμένει από τη Λευκωσία μια λύση, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

«Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Μπαγί, διαβάζοντας ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Σημειώνεται πως, βάσει των όρων της συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το χρέος της χώρας αναμένεται ότι θα φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020. «Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης», ανέφερε ο Μπαγί.

Πρόσθεσε επίσης πως η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, είπε, οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας, η οποία πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στη Μόσχα, ο Ολιβιέ Μπαγί τόνισε ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Όλι Ρεν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Εξάλλου, ο Ολιβιέ Μπαγί, διευκρίνισε, ότι όταν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Κύπρου, αυτές θα εξεταστούν από το Eurogroup.

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη παροχή δανείου από την πλευρά της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι συμβατή με τη διασφάλιση του στόχου για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο κ. Μπαγί αρνήθηκε να σχολιάσει «τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν». «Δεν σχολιάζω τις διάφορες λύσεις που διερευνώνται αυτή τη στιγμή για να βοηθηθεί η Κύπρος. Υπάρχουν διάφορες ιδέες υπό εξέταση, δεν είναι ο ρόλος μας να τις σχολιάσουμε», ανέφερε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί μια συνολική λύση, στην οποία θα συμφωνεί το Eurogroup.

Παράλληλα με όλα αυτά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Μόσχα

Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. «Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, τονίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε να τύχουμε κάποιας στήριξης», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο». «Είμαστε ευτυχείς που έγινε μια καλή αρχή», είπε ο κ. Σαρρής.

Μάλιστα, ο κ. Σαρρής φέρεται να ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του από τη Μόσχα, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις ενημερωμένης πηγής στο οικονομικό πρακτορείο Prime, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και την Πέμπτη. «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, προς το παρόν δεν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε η πηγή.

Ερωτηθείς, νωρίτερα, εάν υπάρξει συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον κύπριο υπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου μια τέτοια συνάντηση. Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.

«Η Λαϊκή δεν έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές»

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διέψευσε πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους. Σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του, «η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές».

Το plan b και ποια η λογική του

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται το plan B που αναζητεί η κυπριακή κυβέρνηση. Κατ΄αρχάς η λύση θα πρέπει να εξασφαλίζει το σύνολο ή μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που θα προέκυπταν από την επιβολή τέλους στις καταθέσεις.

Επιπλέον θα πρέπει να ικανοποιεί το Βερολίνο, το οποίο επέμενε στο «κούρεμα» των καταθέσεων _έστω και πάνω των 100.000 ευρώ όπως υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε_ προκειμένου να δωθεί ένα «μάθημα» τους επενδυτές ότι η τοποθέτηση χρημάτων σε οικονομικά ασθενείς χώρες, με κίνητρο τη χαμηλή φορολογία και τις υψηλές αποδόσεις, έχει υψηλό ρίσκο.

Είναι αλήθεια ότι η Κύπρος έχει γίνει αντικείμενο προεκλογικής, πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ να εγκλωβίζεται στο θέμα του φορολογικού παραδείσου και του υπερβολικά μεγάλου για το μέγεθος της χώρας τραπεζικού τομέα, ο οποίος πρέπει να συρρικνωθεί γιατί εγκυμονεί κινδύνους για την κυπριακή οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η όποια λύση προταθεί από την κυπριακά πλευρά, για να γίνει αποδεκτή από το Βερολίνο, θα πρέπει να εμπεριέχει την «τιμωρία», έτσι όπως την αντιλαμβάνονται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Διαφορετικά, οι κατηγορίες ότι η γερμανική κυβέρνηση ενήργησε ερασιτεχνικά στην περίπτωση της Κύπρου θα επιβεβαιωθούν κάτι που δεν επιθυμεί προεκλογικά το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί και για όλη του τη στάση στη διαχείριση της κρίσης που έχει οδηγήσει σε βαθειά ύφεση τον ευρωπαϊκό νότο.

Επιπλέον, το plan B θα πρέπει να αποτελεί αυτό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προτίστως το ΔΝΤ αποκαλούν βιώσιμη λύση για το χρέος. «Εγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους»,δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομμισιόν Ολιβιέ Μπαγί, διαβάζοντας ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Με βάση τους όρους της συμφωνία του περασμένου Σαββάτου, το χρέος της Κύπρου αναμένεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020.

Βεβαίως το ύψος του χρέους είναι συνάρτηση των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση την έκθεση της Pimco, της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας που διενήργησε σχετική μελέτη για λογαριασμό των κυπριακών αρχών. Τώρα, οι εκτιμήσεις της Pimco θεωρούνται από πολλούς υπερβολικές και πως διογκώνουν αναίτια τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, κάνοντας παραδοχές για μεγάλη και παραταιταμένη ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυπριακή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει μια ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Με εγγύηση τα στοιχεία αυτά, η εταιρεία θα εκδόσει ομόλογα, τα οποία θα πωληθούν τόσο στη κυπριακή όσο και τη διεθνή αγορά.

Ως ιδιωτική η εταιρεία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ομόλογα θα μπορούσαν να αγοράσουν τα πλεονασματικά ασφαλιστικά ταμεία της χώρας καθώς επίσης η εκκλησία και εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές όπως και ξένοι επενδυτές π.χ. Ρώσοι, που έχουν συμφέροντα στη Μεγαλόνησο.

Επιπλεόν εξετάζεται η διάσπαση των τραπεζών σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (good bank – bad bank), έτσι ώστε να απαλλαγούν από τα «κακά» στοιχεία των ισολογισμών τους, να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την αγορά και να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και ευημερίας της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια της κυπριακής πλευράς θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο που αναφέρεται παραπάνω, πράγμα που θεωρείται δύσκολη υπόθεση.

Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολυήμερες και όπως σημειώνεται θα διεξάγονται υπό την πίεση ότι η οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές, φλερτάροντας με τη χρεοκοπία από την οποία οι καταθέτες, κύπριοι και αλλοδαποί, θα χάσουν περισσότερα.

AKEΛ: Να αποφασίσει ο λαός σε δημοψήφισμα για τη λύση

«Η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις. Εκφράζω τη βεβαιότητα μαζικής στήριξης σ´ αυτήν την προσπάθεια αφού το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του λαού μας είναι πολύ ψηλό» δηλώνει ο γγ. του ΑΚΕΛ

Πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να δοθεί ο λόγος στον κυπριακό λαό να αποφασίσει αν η επιδιωκόμενη λύση θα είναι εντός ή εκτός της τρόικας, προτείνει το ΑΚΕΛ προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Σε ανακοίνωσή του ο γγ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αναφέρει χαρακτηριστικά: “Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της Τρόικα και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θα ‘ναι εντός ή εκτός της Τρόικα, να τις πάρει ο κυπριακός λαός. Είναι, κατά την άποψη μας, απαραίτητο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα Δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν”.

«Η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις. Εκφράζω τη βεβαιότητα μαζικής στήριξης σ´ αυτήν την προσπάθεια αφού το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του λαού μας είναι πολύ ψηλό», προσθέτει ο κ. Κυπριανο.

«Ο δρόμος μέχρι τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμα πολύ μακρύς. Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την έντονη μας διαφωνία για την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup με τον κ. Αναστασιάδη. Είναι προφανές ότι το Eurogroup αποφάσισε με πολιτικά κυρίως κριτήρια και οχι μόνο οικονομικά. Στόχος είναι η οικονομική υποδούλωση και η άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του κυπριακού λαού» υπογραμμίζει.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναλυτικά:

«Χαιρετίζω το πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας μας. Εύχομαι και ελπίζω αυτό το κλίμα να υπάρξει και στη συνέχεια.

Η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις. Εκφράζω τη βεβαιότητα μαζικής στήριξης σ´ αυτήν την προσπάθεια αφού το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του λαού μας είναι πολύ ψηλό.

Ο δρόμος μέχρι τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμα πολύ μακρύς. Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την έντονη μας διαφωνία για την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup με τον κ. Αναστασιάδη. Είναι προφανές ότι το Eurogroup αποφάσισε με πολιτικά κυρίως κριτήρια και οχι μόνο οικονομικά. Στόχος είναι η οικονομική υποδούλωση και η άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του κυπριακού λαού.

Η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας στην απόρριψη της απαράδεκτης συμφωνίας τους με την Κυπριακή Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι αν την αποδεχόμαστε δεν θα ήταν το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή νέων δεινών για τον κυπριακό λαό. Τυχόν αποδοχή των πρωτοφανών απαιτήσεων της Τρόικα , που παραβιάζουν αποφάσεις σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο νέων οδυνηρότερων απαιτήσεων. Είναι προφανές στον κάθε ευρωπαίο πολίτη πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να κινούνται εκδικητικά εναντίον της Κύπρου την ίδια στιγμή που θωπεύουν την Τουρκία που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατέχει παράνομα μέρος του κυπριακού εδάφους.

Είναι γι αυτά που ως ΑΚΕΛ επιμένουμε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας έξω από τα πλαίσια της Τρόικα. Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις αλλά και στη στήριξη χωρών που έχουν λόγους να μας βοηθήσουν.

Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της Τρόικα και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θάναι εντός ή εκτός της Τρόικα, να τις πάρει ο κυπριακός λαός. Είναι, κατά την άποψη μας, απαραίτητο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα Δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Από την περασμένη Δευτέρα προτείναμε στον κ. Αναστασιάδη να ζητήσει βοήθεια από το Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν και συμβάλαμε να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να μεταβούμε με τον κ. Αναστασιάδη στη Ρωσία, όταν θα καθοριστεί η συνάντησή του με τον κ. Πόυτιν. Θεωρούμε ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Μόσχα, θα διευκολύνει τη λήψη άμεσων αποφάσεων εκεί, αν απαιτηθεί.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να παραμείνει ψύχραιμος αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικός. Είμαστε όντως ενώπιον πολύ δύσκολων στιγμών που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ενωμένοι και με συλλογικότητα αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε παρόμοιες δυσκολίες.»

Σχολιάστε Ελεύθερα