Τα γεγονότα της φωτιάς της Χίου

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο, γύρω στις 10:00, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή των Βαβύλων της κεντρικής Χίου.

320369-5104491

Εντολή εκκένωσης

Κατά της 13.00, λόγω της έντασης των ανέμων και του μεγέθους της φωτιάς, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών στα χωρία Θολοποτάμι και Σκλαβιά. Στα τρία μέτωπα της φωτιάς εκείνη την ώρα βρίσκονταν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούσα στο σημείο 27 πυροσβέστες, εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Η αρχική εστία εκδηλώθηκε σε δασική έκταση των Βαβύλων και σύντομα πήρε διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών βορείων ανέμων.

Το κυρίως μέτωπο κατευθύνθηκε στο Θολοποτάμι με τα καναντέρ και τα ελικόπτερα να προσπαθούσαν να ανακόψουν την επέλαση της πυρκαγιάς, κάτι που τελικά επετεύχθη.

Δηλώσεις δημάρχου Χίου:«Πρέπει να θωρακιστούν τα Καμπόχωρα»

Ανεξάρτητα από την αιτία έναρξης της πυρκαγιάς, σε δηλώσεις τους τόσο ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης επεσήμαναν την ανάγκη πρόσθετης λήψης μέτρων, όπως η δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή.

Αυτή τουλάχιστον την ανάγκη, ανέδειξε και το δημοσίευμα του politischios.gr, σύμφωνα με το οποίο, μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. πάνω από 70 πυρκαγιές.

Υπονοούμενα ταύτισης της ΒΙ.ΑΛ. με το περιστατικό, χωρίς όμως στοιχεία, άφησε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, σημειώνοντας ότι η πυρκαγιά της Τετάρτης πρέπει να μας κάνει όλους να δούμε εκ νέου το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Καίγαν σκουπίδια οι πρόσφυγες για να απελευθερώσουν χώρο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios περίπου 70 πυρκαγιές έχουν ανάψει στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αιτία των πυρκαγιών κατά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, αποτελεί ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί στο Κέντρο Υποδοχής αλλά και στις καταπατημένες εκτάσεις περιμετρικά από αυτό.

«Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος σκουπιδιών που έχει μαζευτεί που παρά την καθημερινή περισυλλογή, το πρόβλημα παραμένει», ανέφερε στέλεχος της πυροσβεστικής στην ίδια ιστοσελίδα, σημειώνοντας ότι ίσως απαιτούνται πιο δραστικές παρεμβάσεις.

Όπως εξήγησε, οι πρόσφυγες και μετανάστες στις περισσότερες περιπτώσεις προχωρούν στην καύση απορριμμάτων προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος περιμετρικά από τις σκηνές τους αλλά και να μη δέχονται επιθέσεις από τρωκτικά, περιστατικά που καταγράφονται εξάλλου στα ιατρικά συμβάντα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό της επιχείρησης παρακολουθούσε στενά από την αίθουσα επιχειρήσεων στην Αθήνα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τον Υπ. Μετανάστευσης και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη.

πληροφορίες από Tvxs -CNN-Πολίτης Χίος

Σχολιάστε Ελεύθερα