Σταμάτης Βαρδαρός: Έτσι θα διαχειριζόταν την πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τη Σύνταξη

Ο Συμπατριώτης μας Σταμάτης Βαρδαρός μιλάει στην Αυγή και στον Τάσο Γιαννόπουλο, όπου εξηγεί το τι διαφορετικό θα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας του Κορωνοϊού σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με “Αν” δεν γράφεται η ιστορία, ωστόσο η κριτική μπορεί να βοηθήσει και τους σημερινούς κυβερνώντες να αλλάξουν στρατηγική σε κάποια ζητήματα και να βγούμε γρηγορότερα από την κρίση.

Ο πρώην αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας (και το έλλειμμα πειθούς που τη χαρακτηρίζει) δήλωσε στην εφημερίδα Αυγή ότι εκτός από τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέμενε στην ανάγκη για ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη διαχείριση των εξωνοσοκομειακών περιστατικών Covid, δηλαδή στην αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα με όρους δημόσιου συμφέροντος καθώς και «σε μια άλλη στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης, που θα παρεμβαίνει συστηματικά στα πεδία διασποράς του ιού, στα ΜΜΕ, στους χώρους εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιούσε ένα αναβαθμισμένο σχέδιο διαγνωστικών ελέγχων με μοριακά και rapid test από τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και από τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, με συνταγογράφηση και αποζημίωσή τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ενώ θα αξιοποιούσε και της Τ.Ο.Μ.Υ για πιο ήπια περιστατικά. Βέβαια όπως προείπαμε αν και τα όσα λέει ο συμπατριώτης μας ανήκουν στην σφαίρα του αν ήμασταν κυβέρνηση, υπάρχει και μια αλήθεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει η πανδημία είχε προβλέψει κάποια πράγματα που σήμερα θεωρούνται επιβεβλημένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του είχε βοηθήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ) και με τις μόνιμες προσλήψεις που σχεδίαζε πιστεύουμε ότι τουλάχιστον η πανδημία θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα από την αρχή και μιλάμε για τα ισχυρά δημόσια νοσοκομεία με τους πολύ παραπάνω γιατρούς που θα είχαν. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε, είναι αν ακόμα και ως μόνιμοι γιατροί, θα μένανε στη χώρα μας, αφού η κρίση της πανδημίας γέννησε ένα brain drain γιατρών που έφυγαν λόγω των υψηλότερων μισθών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας άλλων χωρών τον κορωνοϊό. Και βέβαια αυτό γεννάει και άλλα ερωτήματα.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός αναφέρεται στον εμβολιασμό και αναδεικνύει πολύ σωστά τα φαινόμενα αδιαφάνειας (εμβολιασμούς εκτός σειράς) και τις καθυστερήσεις, η απάντηση στο δεύτερο από την κυβέρνηση είναι ότι όσα εμβόλια μας στέλνει η ΕΕ τόσα κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κάτι καλύτερο εαν έσπαγε τους περιορισμούς της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έφερνε για παράδειγμα το ρωσικό εμβόλιο, όπως έκανε η Ουγγαρία και κάποιες χώρες της Βαλκανικής. Για να το έκανε αυτό, που το ζήτησε εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, το ερώτημα όμως είναι, θα ήταν διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ? Δείγματα γραφής δείχνουν πως ναι, η μικρή όμως αυτή διαφορετική προσέγγιση θα άλλαζε μεν την ιστορική ροή των γεγονότων και μπορεί να θρηνούσαμε λιγότερους συμπολίτες μας αλλά για να μιλήσουμε λίγο με μαθηματικούς όρους, όταν αλλάζεις μια μεταβλητή σε μια συνάρτηση δε σημαίνει απαραίτητα ότι η συνάρτηση θα γίνει καλύτερη, γιατι πρέπει να πάρεις υπόψιν σου και τις υπόλοιπες μεταβλητές ή όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια, οι υπόλοιποι παράγοντες.

Στην εποχή του κορωνοϊού οι παράγοντες που οδήγησαν τα γεγονότα όπως είναι σήμερα είναι πολλοί, Ναι είναι και η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, είναι όμως και η στρατηγική της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, η λογική της υπεροχής του ενός έθνους πάνω στο άλλο, οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η κερδοσκοπία των πολυεθνικών φαρμακευτικών και βέβαια η αντιμετώπιση της ζωής σε λογική αριθμών και ποσοστών. Οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες δεν νοιάζονται για τα 3,2 εκατομμύρια νεκρούς (περίπου) που έχει μέχρι τώρα η πανδημία αλλά για το τι κέρδισαν από αυτό. Εκβιάζουν όλες τις κυβερνήσεις προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική τους ισχύ και βέβαια υπερασπίζουν τα δικά τους παιδιά. Ένα ελληνικό κόμμα που θα ήταν στην κυβέρνηση θα μπορούσε να τα βάλει με όλους αυτούς του ς παράγοντες χωρίς να υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις στην χώρα μας? Η απάντηση είναι μεν στη σφάιρα του “Αν” αλλά είναι σημαντική. Δεν υποβαθμίζουμε τις όποιες σημαντικές κατά τη γνώμη μας προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στην πρόταση να δοθείο η πατέντα για μαζική παραγωγή, αλλά, και για αυτό δεν πέτυχε ακόμα, είναι πολλά τα λεφτά παιδιά και είναι δύσκολο να πετύχεις από φτωχός συγγενής να είσαι ίσα με το μπόι τους.

Κλείνοντας όμως δεν πρέπει να παραλείψουμε και ένα σοβαρό πλατωνικό ερώτημα, γιατί κάποιες χώρες σαν το Ισραήλ ή την Αγγλία, που δεν πήραν ρωσικό εμβόλιο, έχουν ήδη ανοσία της Αγέλης (πάνω από 50% του πληθυσμού τους εμβολιασμένο), ενώ η Ελλάδα και άλλοι φτωχόι συγγενείς έχουν ακόμα μονοψήφια ή φτωχά διψήφια νούμερα εμβολιασμών?

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα την αφήνουμε στους αναγνώστες

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Σταμάτη Βαρδαρού στην Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα