Φουρθιώτης, το υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας

Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης για το Documento

Πόσο περήφανος μπορεί να νιώθει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όταν αναγκάζεται να δηλώσει πως η υπόθεση Φουρθιώτη είναι «μια εξαιρετικά δυσώδης υπόθεση»;

Αλήθεια, βρομάει τώρα ο Φουρθιώτης αλλά δεν το είχαν αντιληφθεί όσοι τον φρουρούσαν και τον κανάκευαν; Μοσχοβολούσε μέχρι τη στιγμή που αναγκάστηκα από τη φρίκη που ζούσα να κάνω δημόσια τις καταγγελίες για να προστατεύσω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου; Εδωσε συγχαρητήρια ο κύριος υπουργός στους αστυνομικούς που έπειτα από έρευνα οδηγήθηκαν στην εγκληματική δράση του. Θα ζητήσει συγγνώμη από τους αστυνομικούς που τους ανάγκασε να είναι φρουροί του Φουρθιώτη; Θα ζητήσει συγγνώμη από τον Ελληνα πολίτη που τα χρήματά του δόθηκαν για να φρουρείται αυτός που εγκληματούσε;

Θα μας πει ο υπουργός ποιος υπέγραψε τη σκανδαλώδη προστασία; Ποιος ήταν ο ανώτερος αξιωματικός που τον ξενάγησε για να διαλέξει όχημα του γούστου του; Ποιος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις δεκάδες προφορικές και γραπτές αναφορές των αστυνομικών της φρουράς του που περιέγραφαν τις προκλητικές πράξεις του; Ποιος άφησε να εξευτελίζονται αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για να είναι ασφαλής ο μάνατζερ στην εγκληματική του δράση;

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για να φτάσουν τα επιτελεία της αστυνομίας να υπηρετήσουν πρόθυμα τον Φουρθιώτη, ρισκάροντας γι’ αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν, αυτά που συμβαίνουν δηλαδή, καταλαβαίνουν όλοι ότι υπάρχει ένα σκοτεινό παρασκήνιο. Πρόσωπα και θεσμοί τέθηκαν σε ομηρία από την καρικατούρα της trash τηλεόρασης και αυτό δεν μπορεί να έχει άλλη ερμηνεία από τον εκβιασμό. Ποιους κρατούν ο Φουρθιώτης και τα αφεντικά του και πώς;

Γιατί η υπόθεση Φουρθιώτη δεν είναι η παραβατική συμπεριφορά μιας ιδιόμορφης περσόνας, όπως επιχειρούν να την εμφανίσουν κάνοντας μάλιστα επίδειξη λεκτικής επιθετικότητας. Ο «μάνατζερ» αποτελεί δομικό υλικό της πολυκατοικίας της Δεξιάς, που πρόσφερε υπηρεσίες και απαιτούσε άλλες, ανάλογα με τους δεσμούς συνενοχής που είχε αναπτύξει. Ηταν ίσως και το υλικό στον αρμό της εξουσίας που συνδέει κράτος με παρακράτος. Η πρώτη έρευνα στα τηλέφωνά του έχει αναδείξει επικοινωνίες και μηνύματα με υπουργούς, εκδότες, αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, κρατικούς παράγοντες και φυσικά με τον υπόκοσμο. Με εξαίρεση τους τελευταίους, οι άλλοι για τι πράγμα μιλούσαν με τον Φουρθιώτη;

Το επόμενο διάστημα θα γίνει συστηματική προσπάθεια να εμφανιστεί ο Φουρθιώτης ως μεμονωμένη και διαταραγμένη περίπτωση. Θα ξαναθυμηθούν απαξιωτικά πως ήταν μάνατζερ της Τζούλιας και ιδιόμορφη προσωπικότητα. Ολα αυτά εν πάση περιπτώσει που δεν ήταν όταν συναγελάζονταν μαζί του, όταν τον φρουρούσαν και όταν συνομιλούσαν με τις ώρες.

Ηταν ακριβώς έναν χρόνο πριν όταν ο Στέλιος Πέτσας κατέγραψε στην περίφημη λίστα τον Μένιο Φουρθιώτη για να τον χρηματοδοτήσει μέσω ενός ανύπαρκτου σάιτ για την καμπάνια κατά του κορονοϊού, ενώ πέταξε προκλητικά έξω από την καμπάνια το Documento. Για τραγική ειρωνεία, την ημέρα που συνελήφθη ο αγαπημένος παρουσιαστής του Πέτσα το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ετήσια έκθεσή του, καταδίκασε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο Documento.

Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Φουρθιώτη είχε και συνέχεια. Ο «μάνατζερ» προχώρησε στην έκδοση εφημερίδας, η οποία υμνολογούσε τον Μητσοτάκη και διαφημιζόταν προκλητικά στην ΕΡΤ. Στις εκπομπές του εμφανίζονταν υπουργοί και γενικοί γραμματείς. Κάποιοι εκβιάζονταν ανοιχτά, αλλά τελικώς του έκαναν τη χάρη να εμφανιστούν δίπλα του. Ο Φουρθιώτης, αφού έκανε απάτες με τα χρήματα του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, μπούκαρε στο γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση με μπράβους και τον απείλησε πως θα τον αποπέμψει από υπουργό. Και ναι, ο Βρούτσης έπαψε να είναι υπουργός λίγες μέρες μετά. Ανθρωποι κατέθεταν ενόρκως για τις απάτες του, αλλά δεν έγινε καμιά έρευνα προτού δημοσιευτούν όσα δημοσιεύτηκαν στο Documento.

Είναι αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι όλα αυτά είναι τυχαία γεγονότα που εμφανίζουν ισχυρό κάποιον που δεν είναι. Τον προστάτευσαν, τον φρούρησαν, τον κάλυψαν κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να φαίνονται παράξενα και αδικαιολόγητα, αλλά τυχαία δεν είναι.

Η υπόθεση Φουρθιώτη έχει και μια άλλη πλευρά που αφορά εμάς στο Documento. Αποδεικνύει πως όταν η δημοσιογραφία λειτουργεί αναγκάζονται να λειτουργούν και οι θεσμοί αλλά και οι πολίτες. Μια οριακή κατάσταση, που περιλάμβανε δυστυχώς προσωπική απειλή, κατέδειξε το πρόβλημα και απαίτησε λύση και τιμωρία. Οι μεγαλύτερες διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις στον κόσμο, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, παρατηρητήρια και ξένα Μέσα ανέδειξαν το θέμα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει από την ανοιχτή κάλυψη σε μέτρα. Οσα κατήγγειλα σε εκείνη την ανάρτηση κινητοποίησαν τον κόσμο και δρομολόγησαν εξελίξεις. Μία από αυτές ήταν η σύλληψη του ηθικού αυτουργού και των δραστών που, αν και δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε όσα έγραψα.

Στα τέσσερα χρόνια κυκλοφορίας του Documento δεχτήκαμε ανηλεή πόλεμο όχι γιατί είχαμε πολιτικές προτιμήσεις, αλλά γιατί χτυπούσαμε τη διαφθορά της οποίας ήταν κομμάτι. Προτού κάποιοι επιλέξουν να σχεδιάσουν το πάτημα της σκανδάλης στοχοποιηθήκαμε από το σύστημα και την κυβέρνηση. Προσπάθησαν να βαφτίσουν την ερευνητική δημοσιογραφία συκοφαντική, κίτρινη, εμμονική, γιατί ακριβώς την αντιλαμβάνονται ως εχθρό και απειλή. Υπουργοί όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης με απειλούσαν δημόσια στο Twitter πως θα με βάλουν φυλακή, ενώ το κόμμα της ΝΔ στις ανακοινώσεις του φρόντιζε να δίνει το σύνθημα στους ψηφοφόρους του ότι πρέπει να μας κάνουν επιθέσεις. Ηταν ζήτημα χρόνου μέσα σε αυτό το περιβάλλον στοχοποίησης να βρεθεί κάποιος που θα θελήσει να σημαδέψει τον στόχο με ένα όπλο.

Ακόμη και όταν μίλησα για το συμβόλαιο θανάτου, περιγράφοντας λεπτομέρειες που επιβεβαιώθηκαν, το σύστημα έδωσε το μήνυμα να με λοιδορήσουν και να με πλήξουν. Μέχρι που ήρθαν οι συλλήψεις και η κατακραυγή του κόσμου από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ξέρω ότι κάποιοι ενδεχομένως να μη θέλουν να πιστέψουν ότι ο Φουρθιώτης σχετίζεται με ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο μάλιστα ήταν σύμφωνο αυτά τα χρόνια με τις επιθέσεις στο Documento. Πίσω από τον Φουρθιώτη υπάρχουν άλλοι. Και βέβαια υπάρχει μαύρο χρήμα. Το έχει καταγγείλει ο ίδιος πριν από δύο χρόνια σε αναφορά του στο ΕΣΡ, η οποία καταχωνιάστηκε.

Για όποιον είναι δύσπιστος, προτείνω να μου δείξει μια δήλωση της ΝΔ, του κυβερνητικού εκπροσώπου ή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποκάλυψη πως υπήρχε συμβόλαιο θανάτου εναντίον μου. Μια δήλωση δηλαδή για κάτι για το οποίο έχουν εκδοθεί σκληρές ανακοινώσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει. Μάλλον ο Φουρθιώτης είναι πολύτιμη μονάδα. Ή απειλητική.

Σχολιάστε Ελεύθερα