Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ικαρίας για την πρωτομαγιά του 2021

Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ και των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά κ.α. πόλεων (για τα νησιά μας του Εργατικού Κέντρου Σάμου), η φετινή απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 6 Μάιου.

Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα απεργήσουν την ημέρα αυτή, αφήνοντας πίσω τους τον ορισμό της φετινής Πρωτομαγιάς από μεριάς κυβέρνησης και φιλοκυβερνητικής ΓΣΕΕ για τις 4/5.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όλους τους εργαζόμενους.

Και αυτό γιατί μέσα στην περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης και πανδημίας που διανύουμε, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο γύρο επιθέσεων στα εργασιακά μας δικαιώματα, συνεχίζοντας τις εγκληματικές της πολιτικές σε υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, περιβάλλον, πρόσφυγες.

Το πόσο εγκληματικές είναι οι πολιτικές αυτές αποδείχτηκε με την διαχείριση της πανδημίας, όπου πλέον σε όλο και περισσότερο κόσμο γίνεται ξεκάθαρο πως η δημόσια υγεία, παρά τις επικοινωνιακές φούσκες και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, παρέμεινε μετά από 15 μήνες πανδημίας αθωράκιστη και ο λαός μας στην τύχη του.

Όλο τον προηγούμενο χρόνο, οι αγώνες που ξεπήδησαν σε πολλούς εργασιακούς χώρους μέσα σε καθεστώς καταστολής και απαγορεύσεων, οδήγησαν σε μικρές αλλά σημαντικές νίκες: οι απεργίες των υγειονομικών που έσπασαν τις απαγορεύσεις, η μετάθεση της παρουσίας αστυνομίας στα πανεπιστήμια για το φθινόπωρο μετά την δυναμική εμφάνιση του φοιτητικού κινήματος, η επαναπρόσληψη Καταρραχιά στο ΕΣΥ, η απάντηση του λαού της Ν. Σμύρνης απέναντι στην ασυδοσία των κατασταλτικών μηχανισμών κλπ.

Αυτό το ξαναζωντάνεμα των αγώνων είναι που φοβάται η κυβέρνηση. Για αυτό προχωράει σε νέες επιθέσεις για το τσάκισμα του συνδικαλισμού και των απεργιών.

Συνάδελφοι!

Μέσα σε συνθήκες ολοένα και επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης οφείλουμε να δούμε καθαρά πως καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις χρόνιες διεκδικήσεις μας για δημόσια δωρεάν υγεία – παιδεία – πρόνοια, για ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και μόνιμη/σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μια ζωή που αξίζουμε και δικαιούμαστε.

Η πανδημία, αν κάτι ανέδειξε, είναι πως οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας, ακόμα και όταν κινδυνεύουν όπως τώρα με τον covid, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη των καναλαρχών, των κλινικαρχών, των μεγάλοξενοδόχων και των κάθε λογής κρατικοδίαιτων κατσαπλιάδων του ιδιωτικού κεφαλαίου που ξεσαλώνει με τις ευλογίες της κυβέρνησης στις πλάτες μας.

Τι πιο χειροπιαστό από την προωθούμενη κατάργηση του 8ώρου, 135 χρόνια μετά την πρώτη απεργία των εργατών του Σικάγο, που παλέψανε τότε για όσα σήμερα θέλουν να μας πάρουν πίσω!

Το επίμαχο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, μεταξύ άλλων, προσβλέπει στην κατάργηση του 8ώρου, στην αύξηση της απλήρωτης υπερωριακής δουλείας προσφέροντας την φάκα των ρεπό και των επιπλέον αδειών, εισάγει την ατομική σύμβαση εργασίας και την ¨συμφωνία¨ εργοδότη -εργαζόμενου για τον καταμερισμό των υπερωριών, χτυπάει συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, απαγορεύει τις καταλήψεις και τις ¨βιαιοπραγίες¨.

Και όλα αυτά, με τον μανδύα ενός δήθεν φιλεργατικού νομοσχεδίου που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε εργασιακούς παραδείσους με τετραήμερη εργασία μάλιστα!

Όποιος έχει μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, μπορεί εύκολα να κατανοήσει ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται αφενός μεν για να επικυρώσει και να καθιερώσει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατούσε και επικρατεί στην αγορά εργασίας, και αφετέρου, να ισοπεδώσει όποια άλλη κατάκτηση της εργατικής τάξης έχει απομείνει όρθια από την αντεργατική λαίλαπα των κάθε λογής μνημονίων των τελευταίων ετών.

Με άλλα λόγια, εργαζόμενοι πιο μόνοι, πιο ευάλωτοι, πιο ξεζουμισμένοι και κακοπληρωμένοι, ολοένα και πιο βαθειά χωμένοι στο στόμα του λύκου-αφεντικού τους ..

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Ο δικός μας δρόμος και η δική μας ελπίδα βρίσκονται στους αγώνες μας!

Οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

6 ΜΑΗ, στις 12 το πρωί στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που καλούν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΝΤ ΑΔΕΔΥ

Σχολιάστε Ελεύθερα