Κυπριακό: Άκαρπες οι συνομιλίες στη Γενεύη

Το ναυάγιο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό οφείλεται στη στάση της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς, ωστόσο το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε παράλληλα με το αδιέξοδο των διαβουλεύσεων την διεξαγωγή νέας άτυπης πενταμερούς σε δύο με τρεις μήνες θεωρείται σανίδα σωτηρίας για την Τουρκία προκειμένου να περάσει τον κάβο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς την ενεργοποίηση κυρώσεων.

Συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι «Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες» και πρόσθεσε «Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με πηγές της ΕΡΤ από την κυπριακή κυβέρνηση ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Τατάρ βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει οριστικό αδιέξοδο, που είναι σχεδόν σίγουρο, στην προοπτική επίλυσης, πάλι σύμφωνα με πηγές της ΕΡΤ εξετάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου που σε σύντομο διάστημα θα αναζητήσει το κοινό έδαφος για την επανέναρξή των συνομιλίων.

Οι διαβουλεύσεις υπονομεύτηκαν από την αδιάλλακτη στάση που επέδειξαν με την καθοδήγηση της Άγκυρας οι Τουρκοκύπριοι με τις ακραίες θέσεις περί δύο κρατών, αγνοώντας τα ψηφίματα του ΟΗΕ. Η αλήθεια βέβαια είναι πως αυτό δεν προκάλεσε καμία εντύπωση σε όσους γνωρίζουν το θέμα και βάσει των επιθετικών προθέσεων της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον κύκλο επαφών που είχαν ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού στην πρόταση 6 σημείων που υποβλήθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ, από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ μεταξύ άλλων ο η τουρκοκυπριακή πλευρά αξιώνει:

  • Δύο υφιστάμενα κράτη με ισότιμη διεθνή θέση και κυρίαρχη ισότητα
  • Nέα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που θα υιοθετούν την Τ/ Κ πρόταση
  • Τα δύο « κράτη» να αναγνωρίζουν αμοιβαία το ένα το άλλο, και τα τρία κράτη εγγυητές (Ελλάδα-Τουρκία-Αγγλία)να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε αυτές τις αξιώσεις αντέδρασε επισημαίνοντας: “θα πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε”. Όσα έγιναν πάντως όπως επισημάναμε δεν προκάλεσαν έκπληξη.

Οι θέσεις της Γαλλίας-Ρωσίας-ΗΠΑ

Αν και αναμενόμενη η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες διπλωματικές διεργασίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών να συνομιλεί με τους ομολόγους σε Μόσχα, Παρίσι και Ουάσιγκτον καθώς ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία είναι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπότε εαν θεωρήσουμε ότι πρέπει να αλλάξει το στατους κβο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ζητά η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η ψήφιση θα πρέπει να περάσει σίγουρα μέσα από αυτές τις χώρες. Στην επικοινωνία του ΥΠΕΞ της Κύπρου προέκυψαν και οι θέσεις των τριών μεγάλων αυτών δυνάμεων.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Χέιλ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ. Κούσιο, Ρωσία και ΗΠΑ στήριξαν την επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την επίτευξη λύσης που αφορά την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, άρα τη στήριξη της Ελληνικής και κυπριακής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν λε Ντριάν τον οποίο και ενημέρωσε για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενεύη επαναβεβαιώθηκε η θέση της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτος μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό επηρρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Είναι γνωστό πως οι σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας έχουν να κάνουν με την διαχείριση του μεταναστευτικού, τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τα σύνορα της ΕΕ άρα η όποια λύση στο Κυπριακό προφανώς αφορά και την ΕΕ και τις χώρες που την απαρτίζουν.

Η Τουρκία πέρα από την που παραβαίνει τους όρους που έχει θέσει το συμβούλιο Ασφαλείας προκάλεσε πάντως ακόμα περισσότερο όταν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση.

Σχολιάστε Ελεύθερα