Πρεμιέρα των συνομιλιών της πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη

Στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μεταφέρεται το ενδιαφέρον, καθώς ξεκίνησαν οι δύσκολες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Έως τις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) έφθασαν στο Παλάτι των Εθνών οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη, τους οποίους υποδέχθηκε ο κ. Γκουτέρες. Θα ακολουθήσει ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη και στη συνέχεια ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα έχει διμερείς συναντήσεις με κάθε ένα από τα μέρη.

Η επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 12:30 (ώρα Κύπρου) και να διαρκέσουν μέχρι και τις 20:00.

Απόψε, στις 22:00 (ώρα Κύπρου), ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή 1 συν 1. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Χθες, με το «καλημέρα» καταγράφηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει Κύπρο και Τουρκία με τον Τουρκοκύπρι ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να κάνει σαφές ότι βρίσκεται στην πόλη της Ελβετίας για αναγνώριση της κυριαρχίας του κράτους της Β. Κύπρου (των κατεχομένων) και αποκλείοντας παράλληλα τη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο εκπρόσωπος του Αντ. Γκουτέρες, Σ. Ντουζαρίκ, σε δηλώσεις του πριν από τη διάσκεψη απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε εκτίμηση, σημειώνοντας πάντως ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι ρεαλιστής και τόνισε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διάσκεψης δεν θα κάνει δηλώσεις.

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συζητήσεις δεν πτοεί την κυπριακή πλευρά που έχει αφήσει τις προηγούμενες ημέρες να εννοηθεί ότι εξετάζει ένα νέο σχέδιο πρότασης για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, το απόγευμα της Τρίτης είχε το πρώτο τετ α τετ με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχοντας στο πλευρό του τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου, το νομικό σύμβουλο της διαπραγματευτικής ομάδας και άλλους αξιωματούχους. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών στη συνάντηση παρακάθισαν η Ειδική Σύμβουλος του για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και υπηρεσιακοί παράγοντες των ΗΕ.

Νωρίτερα, ο ΓΓ των ΗΕ είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ερσίν Τατάρ.

«Σκοπός της συνάντησης είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μία διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός προβλεπτού ορίζοντα», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί τη Πέμπτη ωστόσο εάν διαφανούν σημεία σύγκλισης μπορεί να παραταθεί.

Εφημερίδα των συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα