Η τελετή συγχώρεσης των ινδιάνων Ναβαχο και η σχέση της με τις πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ

Σήμερα σας ταξιδεύουμε εκεί που ένας πολιτισμός χάθηκε αλλά άφησε πίσω του πολλά και αξιοπρόσεκτα.Οι Ναβάχο που είναι μια γλώσσα ενός λαού που εξαφανίστηκε αλλά δεν πέρασε απαρατήρητος είχε μια τελετή συγχώρεσης,που μας προστατεύει από τον »εθισμό» στα τραύματα.

Οι Ναβάχο, ενώ αναγνωρίζουν την ανάγκη των ανθρώπων να εξομολογούνται σε άλλους τα τραύματά τους, κατανόησαν πως αυτή η συμπεριφορά τα ενίσχυε, ειδικά όταν η εξομολόγηση γινόταν κατ’ επανάληψη.Γι’ αυτό αν ένα άτομο ήθελε να μοιραστεί ένα τραύμα ή συναισθηματικό πόνο, η φυλή συγκεντρωνόταν και το άκουγε. Το άτομο μπορούσε να μιλήσει τρεις φορές, ενώ όλοι άκουγαν με κατανόηση. Την τέταρτη φορά, όμως, όταν το άτομο έμπαινε στη μέση του κύκλου, όλοι γύριζαν τις πλάτες τους. ‘’Σε ακούσαμε να εκφράζεις το πρόβλημά σου τρεις φορές, Δεν θα σε ξανακούσουμε’’ έλεγαν.

Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν στηρίζαμε τους φίλους μας με τον ίδιο τρόπο; Τι θα γινόταν αν, αφού είχαν παραπονεθεί ως θύματα για το τραύμα τους τρεις φορές τους λέγαμε, ‘’Είναι ώρα να το αφήσεις να φύγει. Δεν θα ενδυναμώσω τα τραύματά σου άλλο, επιτρέποντας να μου μιλάς γι αυτά. Σ’ αγαπώ πολύ για κάτι τέτοιο.’’Οι περισσότεροι θα μας αποκαλούσαν προδότες. Δεν θα έβλεπαν την πράξη μας σαν πράξη αγάπης και ειλικρινούς στήριξης αλλά σαν προδοσία- ίσως μάλιστα να στρέφονταν εναντίον μας.

Αν πρόκειται να στηρίξουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον στο ταξίδι της πνευματικής εξέλιξης, πιστεύω πως δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ρισκάρουμε, να θέσουμε όρια σ’ αυτούς που αγαπάμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν πέρα από τον εθισμό στα τραύματά τους. Με μια τέτοια πράξη θα εκπληρώσουμε την συλλογική αποστολή μας να μεταμορφώσουμε το »αρχέτυπο του θύματος» και να θυμηθούμε ποιοί είμαστε πραγματικά.

Οι Ναβάχο πάντως σαν γλώσσα και πολιτισμός χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον Ειρηνικό,όπου οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες έδιναν μηνύματα σε υπαλλήλους τους, που μιλούσαν αυτή τη γλώσσα, και αυτοί τα μετέφραζαν στη γλώσσα τους προτού τα κρυπτογραφήσουν.Για την ακρίβεια οι Ναβάχο Code Talkers ήταν επίλεκτη μονάδα του σώματος πεζοναυτών των οποίων ο άρρηκτος κώδικας δημιούργησε μεγάλα εμπόδια στους Ιάπωνες στον Β’ Παγκόσμιο και φοβούνται ότι η παράδοσή τους θα πεθάνει μαζί τους.

Μόνον 50 από τους 400 Code Talkers βρίσκονται εν ζωή σήμερα. Οι περισσότεροι διαβιώνουν σε μια έκταση που τους έχει παραχωρηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, κάπου ανάμεσα στην Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και τη Γιούτα. Αρκετοί είναι άρρωστοι ή σε βαθιά γεράματα και νιώθουν ότι δεν τους απομένει πολύς χρόνος για να εξιστορήσουν τη συνεισφορά τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πεζοναύτες Ναβάχο χρησιμοποίησαν μυστικούς στρατιωτικούς όρους στη γλώσσα της συγκεκριμένης φυλής και βοήθησαν έτσι τις ΗΠΑ να επικρατήσουν στη μάχη της Ιβοζίμα αλλά και σε άλλες μάχες στον Ειρηνικό. Οι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού υποστήριξαν από τότε ότι ο κώδικας, ο οποίος μεταδιδόταν προφορικά μέσω ασυρμάτου, ήταν ο λόγος που βοήθησε να σωθούν αμέτρητες ζωές.

Ο κώδικας είναι μυστικός και  περίπλοκος που ακόμα και οι Ναβάχο που υπηρετούσαν ως πεζοναύτες δεν μπορούσαν να σπάσουν. Ο κώδικας παρέμεινε μυστικός για δεκαετίες λόγω της πιθανής χρησιμότητάς του μετά το τέλος του πολέμου. «Κανείς δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι έχει «σπάσει» τον κώδικά μας. Επίσης δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ στους υπόλοιπους οι ταυτότητες των 29 Ναβάχο που τον δημιούργησαν», είπε σε συνέντευξή του ένας από αυτούς, ο 85χρονος, Κιθ Λιτλ.

Ο μεγαλύτερος από τους 13 εναπομείναντες Code Talkers που επιβιώνουν είναι 92 ετών, ενώ η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει και έναν από τους αρχικούς 29 δημιουργούς του κώδικα. Πολλοί από τους Code Talkers που υπηρέτησαν στον πόλεμο ήταν νεαροί αγρότες και βοσκοί που δεν είχαν φύγει ποτέ από το σπίτι τους. Πριν από τον κώδικα, οι Ιάπωνες υπέκλεπταν και σαμποτάριζαν τις στρατιωτικές επικοινωνίες των ΗΠΑ καθώς είχαν πολύ ικανούς μεταφραστές. Οι αμερικανικές δυνάμεις τότε αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον κώδικα, ο οποίος ήταν βασισμένος στην αρχαία γλώσσα των Ναβάχο και άλλαξε τα δεδομένα στα πεδία των μαχών. Τις πρώτες 48 ώρες της μάχης της Ιβοζίμα, έξι Code Talkers δούλευαν ασταμάτητα, μεταδίδοντας και λαμβάνοντας περισσότερα από 800 μηνύματα για τις κινήσεις μονάδων, από τα οποία κανένα δεν αποκωδικοποιήθηκε από τους Ιάπωνες. Αυτό που προκαλούσε σύγχυση στον εχθρό ήταν ότι οι Code Talkers μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πολύ διαφορετικές λέξεις για το ίδιο ακριβώς μήνυμα.

Η αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση ακόμα και από την ίδια την κοινότητα των Ναβάχο,που υπάρχει ακόμα σήμερα στην Αμερική, άργησε να έρθει, αφού μόλις το 2000 τους απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Αλλοι πέντε από τους Code Talkers απεβίωσαν το 2009, γεγονός που οδήγησε το Ιδρυμα των Code Talkers να δημιουργήσει μέχρι το 2012 ένα μουσείο προς τιμήν τους στο Νέο Μεξικό, κοντά στην πρωτεύουσα των Ναβάχο στο Window Rock της Αριζόνα.

Για δες τι μαθαίνει κανείς αλλά βέβαια είναι γεγονός πως οι Αμερικάνοι σήμερα χρησιμοποιούν σε πολλές περιπτώσεις ονομασίες και κωδικούς των ινδιάνων.Ας θυμηθούμε τα τόμαχοκ,τα απάτσι και άλλα πολλά.

Σχολιάστε Ελεύθερα