Άρση ασυλίας για τον Γιάννη Λαγό και σύλληψη στις Βρυξέλλες

Σήμερα 27 Απριλίου του 2021 το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού, του Ευρωβουλευτή που εκλέχθηκε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Μετά την απόφαση ο Ευρωβουλευτής συνελήφθη από από άνδρες της Interpol και για 48 ώρες θα κρατηθεί στα κρατητήρια σε βελγικό αστυνομικό τμήμα.

Στη συνέχεια θα βρεθεί ενώπιον δικαστή ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα, διαδικασία που με την καταδίκη του χρυσαυγίτη για πάνω από 13 χρόνια, θεωρείται τυπική.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να άρει την ασυλία του ευρωβουλευτή με 658 ψήφους υπέρ της άρσης ασυλίας, 25 κατά και 10 παρόντες σε σύνολο 693 ψήφων. Η ψηφοφορία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σήμερα.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το Ευρωκοινοβούλιο ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές οι οποίες θα πρέπει, πλέον, να πράξουν τα δέοντα για τη σύλληψη του μέλους της εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος έφυγε λίγο πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Ιστορικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα οι αρμόδιες Αρχές, πρέπει να φροντίσουν γρήγορα ώστε να εκδοθεί Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης προκειμένου να συλληφθεί και να εκδοθεί στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, λόγω της καταδίκης του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 22 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή JURI εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής. Για τη δεύτερη υπόθεση σχετικά με τη προσβολής συμβόλου, όταν ο Γιάννης Λαγός είχε σκίσει εντός του Ευρωκοινοβουλίου τη σημαία της Τουρκίας, η εισήγηση ήταν αρνητική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Σχολιάστε Ελεύθερα