Το νησί του Ικάρου:H Ελλάδα του Μύθου και του ονείρου

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Βουτιά στα βαθιά νερά του Αιγαίου Πελάγους, βουτιά στα βάθη της Ιστορίας και, Κρήτη……

ikaria

Μίνωας, ο θρυλικός βασιλιάς της Κρήτης, πανίσχυρος άρχοντας της τότε «υπερδύναμης», Μινωικός Πολιτισμός και στο νησί της Κρήτης στο παλάτι του βασιλιά φιλοξενείται μια μεγάλη προσωπικότητα από την Αθήνα….

Δαίδαλος, αρχιτέκτονας και γλύπτης με μεγάλη φήμη, δικάζεται για ένα παράπτωμα και αναγκάζεται να εγκαταλείψει καριέρα, οικογένεια, τη σχολή του γλυπτικής και την αγαπημένη του Αθήνα, μετά την επιβολή της ποινής του που είναι… Εξορία. Εξόριστος, λοιπόν, στην Κρήτη ο διάσημος Δαίδαλος, μαζί του και ο μικρός γιός του Ίκαρος που τον ακολούθησε στο ταξίδι του. Περνούν καλά, ο βασιλιάς Μίνωας τους φιλοξενεί στο παλάτι του, η Κρήτη με την Φαιστό και την Κνωσό, αποκτά κι άλλα περίφημα κτήρια και αρχοντικά της Κρήτης. Τα χρόνια περνούν, η τιμωρία του Δαίδαλο φτάνει στο τέλος της, μόνο που ένα νέο του παράπτωμα –τώρα στην Κρήτη- , φέρνει νέα τιμωρία. Ο Μίνωας έχει δώσει εντολή κανένα καράβι να μην μεταφέρει τον Δαίδαλο εκτός Κρήτης. Οργισμένος ο βασιλιάς με τον γλύπτη του απαγορεύει τη έξοδο από το νησί. Απελπισμένος ο Δαίδαλος, μια μέρα ενώ παρατηρεί τα πουλιά που πετούν στο ακρογιάλι που έχει έρθει για να σκεφθεί, βρίσκει τη λύση….

Φτερά πουλιών κολλημένα με κερί κρυφά στο εργαστήρι του , φτιάχνουν παρέα με τον Ίκαρο, τα προσαρμόζουν πάλι με κερί στου ώμους τους και δραπετεύουν. Το ταξίδι στο Αιγαίο αρχίζει. Ο Ίκαρος κάποια στιγμή γοητεύεται τόσο πολύ από την ομορφιά του τοπίου που αντικρίζει, ανεβαίνει ψηλά για να θαυμάσει καλύτερα του λευκούς βράχους, το άγριο τοπίο μα…. ο ήλιος λιώνει τα φτερά του, ο Ίκαρος που έχει ξεχάσει την συμβουλή του πατέρα του να πετά χαμηλά για να μην λιώσει ο ήλιος το κερί, πέφτει νεκρός στην βουνοκορφή του νησιού. Ο Δαίδαλος απαρηγόρητος πριν συνεχίσει την πτήση του για την Σικελία, όπου συνέχισε την λαμπρή καριέρα του και πέθανε εκεί μετά από πολλά χρόνια, κατέβηκε και έθαψε τον Ίκαρο στο νησί που από τότε λέγεται Ικαρία και το γύρο της πέλαγος Ικάριο.

The Fall of Icarus', 17th century relief, Musée Antoine Vivenel ...
Αναπαράσταση της πτώσης του Ικάρου

Ικαρία, νησί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Α. οι ακτές της Ασίας, Β. η Χίος πληθυσμός 8.500 κάτοικοι και πρωτεύουσα της ο Άγιος Κήρυκος.

Κατοικημένη από την αρχαιότητα η Ικαρία, περήφανη, πανέμορφη και ξεχασμένη. Απ’ όλους; Όχι από τους Θεούς. Διάσημο κέντρο παραγωγής κρασιού στην αρχαιότητα η Ικαρία και τόπος λατρείας του Θεού του κρασιού του Διονύσου, κατάσπαρτη η ευλογημένη απ’ το Θεό γη της με ευρήματα αρχαίων Ναών, δείγμα της μεγάλης ακμής του πολιτισμού της.

Το βουνό «Αθέρας» (1.037μ) χωρίζει το νησί στα δύο. Δύο τμήματα διαφορετικά μεταξύ τους και λόγω του δύσβατου με δύσκολη την επικοινωνία μεταξύ τους ακόμη και σήμερα. Στο βορρά πεδιάδες, στο βορρά και η περιοχή Θέρμα με τις διάσημες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα Ιαματικές πηγές, πηγές ραδιενεργές που από τα αρχαία χρόνια αλλά και στην εποχής μας παρέχουν ίαση δεκάδων ασθενειών.

Δύσκολη η επικοινωνία στο νησί λόγο του Αθέρα, στα ορεινά χωριά του μιλούν-και τώρα-, διάλεκτο με πολλές λέξεις την Ιωνικής διαλέκτου, γλώσσα των προγόνων τους Ιώνων, οι Ίκαροι που το νησί τους ελευθερώθηκε από την Τουρκική κατοχή και ενώθηκε με την Ελλάδα το 1912 (4 Νοεμβρίου), ίσως να έβλεπαν σαν «δώρο Θεού» την απομονωμένη θέση του νησιού τους για την διατήρηση της Ελληνικής τους ρίζας.

Κάτασπροι απότομοι βράχοι- αυτοί που θαύμασε ο Ίκαρος-, στο νότο, κάτασπροι οι αφροί των κυμάτων που τους κτυπούν αιώνες, πυκνά δάση, γη γεμάτη σπάνια βότανα και λουλούδια, νησί στην άκρη του Αιγαίου, εύκολη λεία για κατακτητές και πειρατές που το τραυματίζουν αδιάκοπα μέσα στους αιώνες, όμως οι κάτοικοι του μέσα στην ενεργητική γι’ αυτούς απομόνωση συνεχίζουν… Ελληνικά. Ήθη, έθιμα, πολιτισμός περνούν από γενιά σε γενιά, από το νησί περνούν και….

Ιδανικός τόπος για…. Εξορία, το αρχαίο ελληνικό «σπορ»  δεν σταμάτησε ποτέ και στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Ικαρία γίνεται διάσημος τόπος εξορίας. Εδώ, οι Βυζαντινοί στέλνουν εξόριστους μέλη των αρχοντικών τους οικογενειών. Δύο χωριά της Ικαρία, η Μεσαριά και η Κάτω Μεριά διατηρούν την πεποίθηση πως οι κάτοικοι τους είναι απόγονοι Βυζαντινών ευγενών. Βυζαντινά ονόματα, επώνυμα γνωστών οικογενειών Βυζαντινών, υπάρχουν στην Ικαρία, λαϊκή παράδοση η πραγματικότης τα περί Βυζαντινής Αρχοντικής καταγωγής των κατοίκων της;

ΟΠΣ Ικαρίας 034 | View from "Paschalias" tavern. We walked f… | Flickr
Εικόνα της Μεσσαριάς στις μέρες μας

Πραγματικότης η ύπαρξη δεκάδων Βυζαντινών κτισμάτων και εκκλησιών στο νησί. Από τους εξόριστους του Βυζαντινού Βασιλικού Οίκου;

Αιώνων και ιστορίας συνέχεια…

20ος αιώνας. Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, Ελλάδα-Εμφύλιος πόλεμος, Ελλάδα και Ικαρία πληγωμένη, φτωχή, περήφανη και ο κατ’ εξοχή τόπος εξορίας πολιτικών εξόριστων. Η συνέχεια του αρχαιοελληνικού σπορ στο ιδανικό λόγο ερημικότητας νησί. Περισσότεροι από τους κατοίκους….. οι εξόριστοι! Διανοούμενοι, αστοί, χωρικοί στην άκρη της Ελλάδας, στην Ικαρία. Ανάμεσα τους εξόριστος (1947-48) και ο διεθνούς φήμης συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μίκης στην Ικαρία, 1947-1948
Φωτογραφία με τον Μίκη στην Ικαρία κάπου στο 1947

Τα διεθνή Μ.Μ.Ε αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στους μακροβιότερους κατοίκους της Ευρώπης, τους Ικαριώτες αλλά και, στο σπορ – όχι της εξορίας-, του σκακιού και τους αγώνες του οι οποίοι διεξάγονται κάθε καλοκαίρι στην Ικαρία. Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας (έτος ίδρυσης 1981), με έδρα και τόπο διεξαγωγής του: « Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ίκαρος» », κάθε Ιούλιο εδώ και 34 χρόνια.

Πλησιάζουν οι τελευταίες παρτίδες του 42ου Διεθνούς Σκακιστικού ...
Οι σκακιέρες βγαίνουν κάθε χρόνο χάριν στου διεθνούς τουρνουά που διεξάγεται στο νησί

Η Ικαρία, αυτή τη φορά διάσημη για το τουρνουά σκακιού, το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Σκακιού με την συμμετοχή των μεγαλύτερων ονομάτων σκακιού από το εξωτερικό και την Ελλάδα. (Δ.Σ.Τ. Ικαρίας). Παράλληλες εκδηλώσεις για σκακιστές κάθε επιπέδου και ηλικίας, παράλληλες ψυχαγωγικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, πόλος έλξης των φίλων του σκακιού, διεξάγεται από 9 έως 17 Ιουλίου πάντα στον Άγιο Κήρυκο, αλλά…..

…..Ικαρία. το νησί του Ικάρου έχει κάποιος πολύ περισσότερους λόγους για να το επισκεφθεί και όχι μόνο το τουρνουά » Ίκαρος «. λάτρεις του Σκακιού, τον Ιούλιο, λάτρεις του γαλάζιου Αιγαίου, της άγριας φυσικής ομορφιάς ίδιας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα… κάθε μέρα του χρόνου, επιλέγουν Ικαρία.

Είναι ή δεν είναι του Ικάρου, ο τάφος που πρόσφατα ανακαλύφθηκε σε ορεινή περιοχή του Αθέρα; Ίσως, την απάντηση των επιστημών στο άκρως αυτό ενδιαφέρον θέμα, να την μάθετε πρώτοι εσείς, όταν θα βρίσκεστε εκεί. Επισκεφθείτε την.

Πηγές:

  1. Περιοδικό: «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» / 14
  2. Μελάς: « Ιστορία της νήσου Ικαρίας», Αθήνα 1958
  3. http:ikariachess.blogspot.com/
  4. http:skakistiko.blogspot.com: Ικαρία 2009

Σχολιάστε Ελεύθερα