10 χρόνια χωρίς τον Σταύρο Ξενίδη

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο καρατερίστας ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης με την πλούσια θεατρική, κινηματογραφική και τηλεοπτική καριέρα γεννήθηκε στην Κωνσταντίνου πόλη στις 8 Μάρτη του 1923 λίγο πριν η οικογένεια του εγκαταλείψει την πατρώα γη ακολουθώντας το προσφυγικό κύμα στα πλαίσια ανταλλαγής πληθυσμών.

Σαν σήμερα 02 Νοεμβρίου του 2008 έφυγε ο ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης ...

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πρώτα στο Κουκάκι και κατόπιν στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου ο μικρός Σταύρος θα ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές του, ενώ αργότερα θα σπουδάσει στη δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις του μεγαλογιατρού πατέρα του και με δάσκαλο του στη Σχολή τον μετέπειτα συνεργάτη του Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Πρώτη εμφάνιση του έξοχου καρατερίστα ηθοποιού στο θέατρο έκανε στην διάρκεια της κατοχής το 1944, ενώ θεατρικά είναι συνδεδεμένος με το θέατρο Μουσούρη όπου και είχε 26ηετή συνεργασία κι όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του, η θεατρική επαφή του με τον ίδιο τον Μουσούρη ήταν η πιο ευτυχισμένη, θεατρικά, περίοδος της ζωής του.

Ευρέως γνωστός και δημοφιλής ο προικισμένος μας ηθοποιός έγινε από τις συμμετοχές του σε ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου όπου και συμμετείχε σε περισσότερες από 65 ταινίες που τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους πλέον δημοφιλείς δευτεραγωνιστές δημοφιλείς ηθοποιούς του Ελληνικού κινηματογράφου.

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε στην ταινία <Το τραγούδι του πόνου>, 1953 για να ακολουθήσουν ταινίες όπως:

Τίτλοι ταινιών που συμμετείχε-ενδεικτικά-:<Χαρούμενο ξεκίνημα>,1954/<Η βουλευτίνα>,1966/ <Ο Ηλίας του 16ου>,1959/ <Το κοροϊδάκι της δςσποινίδος>,1960/ <Η κόρη μου η σοσιαλίστρια>, 1966/ <Το πιο λαμπρό αστέρι >,ενώ μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στο σινεμά ήταν στην κλασική ταινία <Η ωραία των Αθηνών>,1954 με τη Γεωργία Βασιλειάδου/<μια Ιταλίδα στην Ελλλάδα>,1968/ <Μοντέρνα Σταχτοπούτα>,1965/<Οι γενναίοι του Βορρά>,1970 /<Μαντώ Μαυρογένους>,1971 κ.λπ.

Ο ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης με χαρακτηριστικά του μεταξύ άλλων τη βαθιά καλλιέργεια και την ευγένεια του απέναντι στους συνανθρώπους του αλλά και τους συναδέλφους του καθώς ουδέποτε δημιούργησε έριδες με άλλους ομοτέχνους του, πέρασε και από το ραδιόφωνο με επιτυχία στην θρυλική εκπομπή Θυρωρός.

Ποιος από τους μεγαλύτερους δεν θυμάται τον Αστυνόμο Μπέκα του Γιάννη Μαρή τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία του Ξενίδη;

Άλλη τηλεοπτική εμφάνιση του:< Ο συμβολαιογράφος>, Αλεξάνδρου Ραγκαβή.

Ο Σταύρος Ξενίδης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό του θεάτρου Μαργαρίτα Λαμπρινού, εκλεκτή και σημαντική ηθοποιό με την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στ. Ξενίδης νυμφεύτηκε για πρώτη φορά το 1955 , χώρισαν και παντρεύτηκαν ξανά 20 χρόνια αργότερα κι από τότε έμειναν για πάντα ένα αγαπημένο πρότυπο ζευγαριού. Το ζεύγος κατοικούσε στο Παλαιό Φάληρο σε νοικιαζόμενο διαμέρισμα από όπου με ενέργειες της ηθοποιού Άννας Φόνσου και τη μεσολάβηση του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Δημάρχου Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη μεταφέρθηκαν και οι δύο στο Γηροκομείο Αθηνών.

Ήταν Μάης του 2008. Και, όπως είχε δηλώσει τότε η κ. Φόνσου ήταν κοινή επιθυμία του ζεύγους η εισαγωγή τους στο Γηροκομείο, λύση για να παραμείνει το αγαπημένο ζευγάρι μαζί. Αυτή η απόφαση είχε παρθεί από κοινού από το ζευγάρι των εκλεκτών ηθοποιών μας, γιατί ήταν η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί από τις χρόνιες ταλαιπωρίες σε θέματα υγείας του Στ. Ξενίδη.

Μεγάλη και δυσάρεστη η περιπέτεια με τα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέφερε ο ηθοποιός και τον ταλαιπώρησαν πολύ τα τελευταία χρόνια της ζωής του και που καθιστούσαν αδύνατη την περαιτέρω κατ οίκον περίθαλψη μόνο από τη σύζυγό του και την οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των θεραπειών.

Και δεν χώρισαν οι δυο αγαπημένοι σύντροφοι αν και φιλοξενήθηκαν σε διαφορετικά κτήρια…

Ο Σταύρος Ξενίδης είχε τιμηθεί από το Θεατρικό Μουσείο για τη συνολική προσφορά του στο θέατρο με το έπαθλο <Αιμίλιος Βεάκης>, επίσης είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου Ταξίδι του μέλιτος.

Ο Σταύρος Ξενίδης απεβίωσε στο Γηροκομείο Αθηνών σαν σήμερα μεσημέρι Κυριακής 2 Νοεμβρίου του 2008.

Πηγή: espresso news.grCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: