Μέτρα προστασίας σχετικά με τις απειλές που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Κ.Βαξεβάνης

Ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που του μετέφερε πληροφορίες για «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος του. Μια μετά την καταγγελία παρενέβη η εισαγγελία και ο αρμόδιος υπουργός γνωστοποίησε ότι λήφθηκαν άμεσα μέτρα προστασίας του δημοσιογράφου.

Συγκεκριμένα με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Αμέσως μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περί απειλών κατά της ζωής του, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα προστασίας του. Ήδη από χθες, με εντολή μου ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε μαζί του. Σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές η υπόθεση διερευνάται». Επίσης από τι φαίνεται παρενέβη και η εισαγγελία, αφού η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν οι καταγγελίες του δημοσιογράφου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και από ποια πρόσωπα έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως η πρόκληση και προσφορά σε τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην Ασφάλεια, όπου αναμένεται να ξεκινήσει τον κύκλο των ερευνών λαμβάνοντας κατάθεση από τον Κ. Βαξεβάνη.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Τη λήψη μέτρων προστασίας για το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης δημοσίευσε σήμερα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, από το οποίο προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις κινδύνου για τη ζωή του. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης να λάβουν άμεσα όλα τα μέτρα τόσο για την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, όσο και για την προστασία του δημοσιογράφου”.

Eλληνική Λύση αναφέρει για το θέμα: “Οι διωκτικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που έρχονται λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους όποιοι και να είναι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κολομβία”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης για τις καταγγελίες Βαξεβάνη αναφέριε τα εξής: “Αυτονόητο σε μια δημοκρατία η δημοσιογραφία να μην εκβιάζεται και να μην τρομοκρατείται. Τα όσα κατήγγειλε ο κ. Βαξεβάνης πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τόσο την ζωή των πολιτών, όσο και την ελευθερία του Τύπου”.

H EΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του “εκφράζει τη συμπαράσταση του στον συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος προχώρησε σε αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Απαιτούμε άμεσα οι αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Κ. Βαξεβάνη και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Ζητάμε την προστασία του συνάδελφου, ενώ για την υπόθεση η Ένωση Συντακτών θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων”.

Σχολιάστε Ελεύθερα