Οι καμικάζι του β’ παγκοσμίου πολέμου

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Καμικάζε: Γιατί οι Ιάπωνες πιλότοι αυτοκτονίας φορούσαν κράνη ...

Καμικάζι: προσωνυμία που αποδόθηκε στους Ιάπωνες εθελοντές αεροπόρους , κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο όρος Καμικάζε Kamikaze-θεϊκός άνεμος (ορθή προφορά Καμικάζε και όχι καμικάζι), είχε αποδοθεί νωρίτερα στον τυφώνα ο οποίος το 1281 διασκόρπισε τον στόλο που είχαν στείλει οι Μογγόλοι εναντίον της Ιαπωνίας. Στο φαινόμενο των Καμικάζι, των νεαρών πιλότων που περίμεναν  την εντολή που θα τους έστελνε  στην τελευταία τους αποστολή εκεί που θα άφηναν την τελευταία τους πνοή πέφτοντας με τα αεροπλάνα τους πάνω στους εχθρικούς στόχους αδιανόητο για τη δυτική νοοτροπία, υπάρχουν όλα τα στοιχεία του Ιαπωνικού θρησκευτικού πνεύματος: η πανάρχαια σιντοϊστική αντίληψη της φυσικής ενέργειας, της πίστης στην ενότητα της ομάδας, της θεϊκότητας που περιβάλλει την έννοια πατρίδα, και τη φιλοσοφική θεώρηση του κόσμου κατά το δόγμα ζεν. Σύμφωνα με αυτήν, η προσωπική μοίρα του ατόμου αντιμετωπίζεται με γαλήνη και απάθεια, όπως επίσης η αίσθηση του καθήκοντος, που επιτάσσει στο άτομο να πράξει εκείνο που πρέπει, θυσιάζοντας τον εαυτό του για το σύνολο της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 4.000 καμικάζι της Ιαπωνικής Αεροπορίας και εξαιρετικά νεαρής ηλικίας σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον –κυρίως- πλοίων των συμμάχων.  Αυτές οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν ήταν από την αρχή εσκεμμένες ούτε βασίζονταν σε συγκεκριμένο επιθετικό σχέδιο: αν κάποια στιγμή ένα αεροπλάνο  παρουσίαζε βλάβη, ο πιλότος του το έριχνε επίτηδες ,για να αποφύγει το ενδεχόμενο να πέσει ο ίδιος στα χέρια των εχθρών-κάτι που αυτόματα σήμαινε ντροπή και ταπείνωση-επιλέγοντας τον θάνατο αντί για την αιχμαλωσία. Αυτές οι σχετικά αυθόρμητες, αρχικά, κινήσεις αποτέλεσαν τη βάση για τη σύσταση  της επίσημης μονάδας ειδικών επιθέσεων. Οι πρώτες οργανωμένες επιθέσεις αυτοκτονίας ξεκίνησαν στα μέσα του 1944, με συγκεκριμένους πλέον στόχους και κυρίως τα Αμερικανικά πλοία. Οι Ιάπωνες, λοιπόν, αεροπόροι έπεφταν με τα αεροπλάνα τους –στο μπροστινό μέρος των οποίων υπήρχε μεγάλο φορτίο εκρηκτικής ύλης-έπεφταν στο στόχο τους στην αρχή χρησιμοποιώντας παλιά αεροσκάφη, αλλά επειδή καταρρίπτονταν εύκολα, κατασκευάστηκαν γι’ αυτό το σκοπό πυραυλοκίνητα αεροπλάνα, που ονομάσθηκαν μπάκα. Αν και λιγότερο από το 20% αυτών των επιθέσεων αυτοκτονίας είχαν επιτυχία, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον Αμερικανικό στόλο, ενώ οι Ιάπωνες έχασαν περίπου 1000 μπάκα. Και ναι μεν η δράση των Καμικάζι προκάλεσε τεράστιες απώλειες στους Συμμάχους, παράλληλα όμως είχε αποτέλεσμα και την εκμηδένιση της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης, γεγονός που εξασφάλισε την υπεροχή των Δυτικών στον αέρα.

Ότι θυμάμαι, το μεταξένιο δέρμα/τα μάγουλά της, τα γόνατά της .Μα τι σου έφταιξα λοιπόν;/Κει που ξεχύνεται η αύρα του ωκεανού/εκεί θα σβήσει η πνοή μου; Σαν έρθει η ώρα εκείνη, θα σκιαχτώ./Ψεύτης δεν είμαι./Είμαι γενναίος. Στίχοι γραμμένοι από νεαρό καμικάζι για την αγαπημένη του, γραμμένοι στο πιλοτήριο του αεροπλάνου του και λίγο πριν την επίθεση αυτοκτονίας, λίγο πριν πέσει πάνω στο πλοίο του εχθρού…

Και όπως οι πρόγονοί τους σαμουράι έτσι και οι καμικάζι ακολουθώντας το παράδειγμα τους να γράφουν ένα ποίημα πριν αυτοκτονήσουν προσφέροντας έτσι έναν ύστατο χαιρετισμό στη ζωή, έγραφαν στίχους στην αεροπορική τους βάση ή στα πιλοτήρια των μπάκα περιμένοντας την εντολή αυτοκτονίας…

Φόβος για να με σταματήσει δεν υπάρχει/θυμός για να με σταματήσει δεν υπάρχει/Αγάπη για να με σταματήσει δεν υπάρχει/Θάνατος δεν υπάρχει. (Τα τελευταία λόγια-στίχοι νεαρού Ιάπωνα αεροπόρου-εθελοντή καμικάζι.

Πηγές:

  • Εγκυκλοπαιδικό λεξικό Δομή-τόμος 13.
  • El.Wikipedia.org
  • <H Εκδίκηση των ανέμων>, εκδόσεις Ροδακιό-2016


Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: