Ανακοινώσεις Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων και οι αντιδράσεις

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) πέραν των Λυκείων που λειτουργούν εδώ και δύο εβδομάδες, η Νίκη Κεραμέως στη σημερινή συνέντευξη τύπου επιβεβαίωσε το συνολικό άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Όπως ήταν εύλογο προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι ανακοινώσεις της υπουργού

Η επάνοδος των μικρότερων μαθητών θα γίνει με τους ίδιους όρους με όπως ακριβώς στους μαθητές των Λυκείων: δηλαδή με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests), τα οποία προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία, δύο φορές την εβδομάδα.

Για το θέμα των ενδοσχολικών εξετάσεων, το οποίο αποτελεί κυρίαρχο αίτημα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, να μην διεξαχθούν φέτος λόγω της επί μακρόν απουσίας των μαθητών από τα σχολεία και δεδομένων των προβλημάτων της τηλεκπαίδευσης σε ό,τι έχει να κάνει με την ουσιαστική εμπέδωση της ύλης, η υπουργός είπε ότι σύμφωνα με σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν θα διεξαχθούν αυτές οι εξετάσεις και ότι η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει κατόπιν υπολογισμού του μέσου όρου των βαθμών του Α’ και Β’ τετραμήνου.

Εντωμεταξύ στην ανακοίνωση αναφέρεται και η παράταση του σχολικού έτους καθώς και οι οριστικές ημερομηνίες των Πανελλαδικών. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα λειτουργούν μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου ενώ στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα γενικά λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα επαγγελματικά λύκεια.

Η υπουργός, έχοντας «υποχωρήσει» πρακτικά στο ζήτημα της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων, δεν θέλησε να δείξει ότι κάνει πίσω και σε μία ακόμη νομοθετική της ρύθμιση, αυτή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η υπουργός υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του μέτρου, από φέτος, παραγνωρίζοντας τις συνθήκες της χρονιάς που ολοκληρώνεται σε δύο μήνες περίπου. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι απαραίτητη για τρεις λόγους, είπε η Ν. Κεραμέως. Πρώτον, όσο επιτρέπουμε σαν Πολιτεία να εγγράφονται στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 ή 2 ή 3 στα 20, κοροϊδεύουμε τους ίδιους τους φοιτητές, δημιουργώντας τους φρούδες ελπίδες γιατί οι πιθανότητες να αποφοιτήσουν είναι ελάχιστες. Δικό μας μέλημα είναι να δώσουμε διεξόδους στους νέους μας γι’ αυτό παράλληλα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ισχύσει από φέτος και το διπλό μηχανογραφικό για πρόσβαση στα δημόσια ΙΕΚ. Δεύτερον κοροϊδεύουμε τους συμφοιτητές τους οι οποίοι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να φοιτήσουν στα πανεπιστήμιο και τρίτον κοροϊδεύουμε τους Έλληνες φορολογούμενους και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν επηρεάζεις σε τίποτα την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων.

Σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων είπε ότι έχει τεθεί το ζήτημα στην Επιτροπή των ειδικών αλλά δεν υπάρχει ακόμη σχετική εισήγηση. Για τα ζητήματα που άπτονται της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως δηλαδή η πιθανή επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων, η διεξαγωγή της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου κ.α., παρέπεμψε τις σχετικές ανακοινώσεις γύρω στα μέσα Μαΐου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατατακτήριες θα γίνουν μετά τις 20 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η υπουργός Παιδείας, έδωσε και ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα self tests, τους εμβολιασμούς και τα voucher των 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός λοιπόν:

Περισσότεροι από 9.500 εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί με αδιάθετες δόσεις.

Μέχρι χθες είχαν καταχωριστεί 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις self test απ’ όλες τις πληθυσμιακές ομάδες από τα οποία έχουν προκύψει 1.753 θετικά αποτελέσματα.

Έχουν εγκριθεί 367.868 αιτήσεις για το voucher των 200 ευρώ και περισσότερες από 70.000 επιταγές έχουν ήδη εξαργυρωθεί σε καταστήματα

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο ζήτημα του πλαφόν για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, όπου όπως επισημαίνει ο τομέας Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους από το να συνεχίσουν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους μετατρέψει σε “πελατεία” των ιδιωτικών κολεγίων».

Αναλυτικά

Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για παράταση του σχολικού έτους και αναστολή, για φέτος, των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων -και συνακόλουθα και της Τράπεζας Θεμάτων- αποτελούν μια αυτονόητη απόφαση που, έστω και καθυστερημένα, θέτει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών.

Η απόφαση ωστόσο, συνιστά ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσουν τόσο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο συνεχή σχολικά έτη.

Η ίδια παιδαγωγική αναγκαιότητα που οδηγεί στην παράταση του σχολικού έτους και την ακύρωση των εξετάσεων, υποχρεώνει σε αναστολή του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, δηλαδή του «κυμαινόμενου κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Είναι το εξεταστικό σύστημα που η εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζει δικαίως «σφαγείο Κεραμέως», αφού σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους από το να συνεχίσουν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους μετατρέψει σε «πελατεία» των ιδιωτικών κολεγίων.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας «ανέδειξε» την Ελλάδα ως αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης, όσον αφορά το διάστημα που τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά, 24 σχολικές εβδομάδες σε σύνολο 39! Παράλληλα, με το σκάνδαλο της Cisco έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, απέτυχε να εξοπλίσει τους μαθητές με τεχνολογικά μέσα. Η εξαγγελία για τα voucher των 200€, τελικά από μήνα σε μήνα, έφτασε ως υπόσχεση για το τέλος της χρονιάς και για ένα περιορισμένο αριθμό δικαιούχων.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων, η οποία, όπως έχει καταστεί σαφές, δεν εξασφαλίζεται από τα μειωμένης αξιοπιστίας self-tests, την επίκληση στην ατομική ευθύνη και τον «καλό καιρό».

Επίσης, καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει κάθε αντιπαιδαγωγικό μέτρο που σε συνδυασμό με την πανδημία, γιγαντώνει τα μαθησιακά κενά και τις εκπαιδευτικές ανισότητες, με πρώτη και κύρια την αναστολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Η αντίδραση του ΚΚΕ

Έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για την ασφαλή επανέναρξη της μορφωτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για τις ημερομηνίες που θα λειτουργήσουν τα σχολεία, ενώ επισημαίνει ότι εξακολουθούν να απουσιάζουν ανακοινώσεις και μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ.

Αναλυτικά:

«Η υπουργός Παιδείας αρέσκεται να ανακοινώνει μόνο ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων, όμως το επείγον είναι να υλοποιήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για την ασφαλή επανέναρξη της μορφωτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει χρονοδιαγράμματα ακόμα και για την έναρξη του Τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας, από τις δηλώσεις της κ. Κεραμέως εξακολουθούν να απουσιάζουν ανακοινώσεις και μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, όταν μάλιστα μια σειρά πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν τις δυνατότητες αυτό να επιτευχθεί. Απ’ ό,τι φαίνεται τα ΑΕΙ είναι ανοιχτά για την επιχειρηματική δράση, για τα ΜΑΤ, αλλά όχι για τους φοιτητές. Γι’ αυτό και σε αυτούς τους τομείς δίνεται πακτωλός χρημάτων…

Η αυτονόητη -έστω και καθυστερημένη- ικανοποίηση του λογικού αιτήματος των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, για να μη δοθούν φέτος προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις, πρέπει να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση με όλα τα μέσα και με επιπλέον κρατική στήριξη των μορφωτικών κενών και των τεράστιων ψυχοκοινωνικών και σωματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νέα γενιά της χώρας μας και τα οποία θα είναι εδώ και την επόμενη σχολική χρονιά.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει ουσιαστικά την κυβέρνηση, αφού καμιά κρατική επιστημονική μελέτη δεν έχει δρομολογηθεί και ανακοινωθεί για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας.

Το ΚΚΕ καλεί όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους εργαζόμενους στο σύνολό τους να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση που δικαιούνται σήμερα οι νέοι και οι νέες, η οποία ούτε στις συμπληγάδες του κέρδους χωράει ούτε στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους μπαίνει».

ΜέΡΑ 25: «Ομολογία της αποτυχίας» οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας

“Οι αυτονόητες καθυστερημένες ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι παράλληλα και η ομολογία της αποτυχίας της», τονίζει το ΜέΡΑ 25, σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από 5 μήνες lockdown και άνοιξε-κλείσε τα σχολεία, χωρίς καμία πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, με μεγάλη μερίδα μαθητών να μην έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, αλλά και το ίδιο το σύστημα να καταρρέει, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα των σχολείων με την πανδημία σε πολύ χειρότερη φάση από αυτή που ήταν όταν τα έκλεισε – επαφιόμενη για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη, αυτή τη φορά των μαθητών, για self tests.

Φαίνεται, προσθέτει το ΜέΡΑ 25 «πως η τηλεκπαίδευση πήγε τόσο καλά, που η υπουργός ανακοίνωσε ματαίωση των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ενώ δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αυτήν από την οποία με νύχια και με δόντια πάσχιζε να απαλλάξει τα ιδιωτικά κολλέγια. Τέλος, τίποτα δεν ακούσαμε και για την ανώτατη εκπαίδευση όπου η μόνη πολιτική της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία».

Σχολιάστε Ελεύθερα