Χίος: Υπέρ της καλυτέρευσης υποδομών της ΒΙΑΛ το υπουργείο

Την ανάγκη να μεταφερθούν τα κοντέϊνερ για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, που σήμερα διαμένουν σε σκηνές, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην αντιπροσωπεία των κατοίκων από το γειτονικό χωριό Χαλκειός που συναντήθηκε μαζί τους.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης τη Χίο και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, και εκτός της συνάντησης με τους κατοίκους και υπηρεσιακούς φορείς συναντήθηκε επίσης με τη Δημοτική Αρχή Χίου και τον Αντιπεριφερειάρχη.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι οι εργασίες βελτίωσης της δομής συνεχίζονται με επιτυχία και οι προσπάθειες θα ενταθούν· επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται προέκταση του υπάρχοντος Κέντρου.

Για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Χίου, σημείωσε ότι έγινε σε ένα καλό κλίμα παρότι δεν υπήρξε συμφωνία και δεν γεφυρώθηκε η διαφωνία. Σχετικά με το θέμα της αγωγής του Δήμου για τη ΒΙΑΛ, είπε ότι ο Δήμαρχος ανέπτυξε τα δικά του επιχειρήματα και ότι το υπουργείο θα παρέμβει δικαστικά και ότι αποφασίζει το δικαστήριο.

«Δεν μας έχουν υποβάλλει καμία εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση από πλευράς Δήμου ήταν ο ΧΑΔΑ, αλλά άλλαξε η θέση του Δήμου», θύμισε ο κ. Μουζάλας.

«Θεωρούμε ότι η ΒΙΑΛ υπάρχει πρέπει να τη βελτιώνουμε, να απαλύνουμε το πρόβλημα και οι κάτοικοι της Χίου να σκεφτούν· χωρίς ΒΙΑΛ τι;», θυμίζοντας την κατάσταση που υπήρχε ειδικά το 2015.

Στο ερώτημά μας αν αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η Κυβέρνηση, σημείωσε ότι η ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης είναι σε κάθε μέρος σε αυτά τα 5 hotspot τα οποία γίνανε όχι κατά επιλογή της Κυβέρνησης, αλλά κατά επιλογή των προσφυγικών ροών και με χρηματοδότηση της ΕΕ πρέπει να υπάρχει χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης».

Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού Κέντρου, που είναι ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αποσυμφόρηση στην πράξη

«Αυτές οι κραυγές περί αποσυμφόρησης, αποκρύπτουν ότι αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά», είπε ο υπουργός απαντώντας και σε αυτό το θέμα. «Το 2017 ήρθαν στη Χίο 5.347 άτομα και έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, 8.130 άτομα. Σήμερα έχουμε 1.631 άτομα στη ΒΙΑΛ», σημείωσε.

Ο κ. Μουζάλας συνεχάρη τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Ταξίαρχο για τη σημαντική βοήθεια τους στο προσφυγικό.

Επισήμανε ότι το αίσθημα ασφάλειας έχει τονωθεί, με τις συχνότερες περιπολίες της αστυνομίας και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση της εγκληματικότητας στη Χίο, λόγω των προσφύγων- μεταναστών είναι μόλις στο 0,4%.

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο αεροδρόμιο τον υπουργό περίμενε κατά την αναχώρησή του μικρή ομάδα πολιτών, περί τα 40 άτομα κυρίως κατοίκων από το Χαλκειός ενώ υπήρχαν και άτομα που βρίσκονται στον ακροδεξιό χώρο, φωνάζοντας συνθήματα εις βάρος του.

Καταρχήν άνοιξαν πανό έξω από την έξοδο των αφίξεων, όμως στη συνέχεια όταν είδαν τους δημοσιογράφους να κινούνται προς το γραφείο του Αερολιμενάρχη Χίου μπήκαν στην αίθουσα όπου άνοιξαν πάλι το πανό που έγραφε ««Μουζάλα παραιτήσου πάρε και τις ΜΚΟ μαζί σου».

Στα συνθήματα κυριαρχούσε ο χαρακτηρισμός «φασίστας» και στη συνέχεια το «πρώτη φορά φασιστική αριστερά», για να αρχίσουν να τραγουδούν το «δεν θα περάσει ο φασισμός» του Μάνου Λοϊζου. Αλλά στο κλείσιμό του να ακούγεται και ο χαρακτηρισμός… «παλιοκομμούνι»!

Κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, στην αίθουσα που χρησιμοποιείται από το προσωπικό για τον αστυνομικό έλεγχο των επιβατών, ο κ. Μουζάλας ρώτησε ποιοι είναι αυτοί και αν είναι αλληλέγγυοι, για να αναρωτηθεί αν αυτός είναι ο λαός της Χίου.
Το ίδιο πανό αναρτήθηκε και κατά τη συγκέντρωση των κατοίκων έξω από τη ΒΙΑΛ, χωρίς να υπάρξουν εκεί συνθήματα.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα