Πρόγραμμα εμβολιασμού για τη δημιουργία «Covid free νησιών»

Από τη Σύνταξη

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει η Ικαρία βρίσκεται στην επιχείρηση αυτή της κυβέρνησης που συμμετέχουν τα νησιά έως 15.000 κατοίκους, όπου θα γίνει ο οριζόντιος εμβολιασμός, ώστε να γίνουν covid free προορισμοί.

Αυτή η εμβολιαστική διαδικασία φέρνει όλο και πιο κοντά το «στοίχημα» της ανοσίας, σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού ξεκινά επισήμως στις 14 Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός για τα νησιά περιελάμβανε νησιά μέχρι 5000 κατοίκους (μέσα σε αυτά και οι Φούρνοι-Θύμαινα). Τα 69 αυτά νησιά ο κυβερνητικός προγραμματισμός έχει ως όριο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η νέα εμβολιαστική δράση επεκτείνεται και στα 85 συνολικά νησιά έως 15.000 κατοίκους. Μέσα σε αυτά είναι η Μήλος, η Ικαρία και η Άνδρος. Οι δήμαρχοι της Μήλου και της Άνδρου δήλωσαν τα εξής (In.gr):

«Έγιναν 1.600 εμβολιασμοί, θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Μέχρι 15/5 θα έχει ολοκληρωθεί ο μαζικός εμβολιασμός. Η Άνδρος έδειξε ότι είναι ασφαλής προορισμός. Φέτος η χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Οι πρώτες κρατήσεις ξεκινούν από μέσα Μαΐου» σημείωσε ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Μικέλης, δήμαρχος Μήλου, σημείωσε πως «το νησί έχει 5.500 κατοίκους, εμβολιάστηκαν οι 1.000, ενώ ξεκινούν οι λίστες για τον καθολικό εμβολιασμό» και πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ξεκίνησαν για Ιούλιο-Αύγουστο. «Θα πάμε καλύτερα από πέρυσι στον τουρισμό» συμπλήρωσε.

Συνολικά, 18 νησιά έχουν γίνει ήδη Covid-free προορισμοί από τον Μάρτιο, καθώς οι κάτοικοί τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Τα νησιά στα οποία έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός και για την 2η δόση είναι τα εξής:
•Καστελλόριζο
•Μεγανήσι
•Οινούσσες
•Φούρνοι
•Κάλαμος
•Ψαρά
•Θύμαινα
•Καστός

Τώρα πλέον αναμένουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα 77 νησιά του προγράμματος covid-free island ,μεταξύ των οποίων και η Ικαρία. Η διαδικασία είναι απλή, επικοινωνείται με τον τρόπο που επιδεικνύει ο έκαστος Δήμος, συγκεντρώνονται όσα στοιχεία χρειάζονται, σας ανακοινώνεται το ραντεβού από το εμβολιαστικό κέντρο και ολοκληρώνεται η διαδικασία σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Ελπίζουμε μόνο μέχρι την 14η Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο εμβολιασμός στα νησιά μας προκειμένου να ανοίξει όντως ο τουρισμός.

Για το θέμα έχουν μιλήσει και ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου αλλά και ο δήμαρχος της Ανάφης, ενώ υπάρχουν αναφορές και από τα Ψαρά-Φούρνους, όπου έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όπου ο αντιδήμαρχος Καστελλόριζου Στράτος Αμύγδαλος λέει πως πάνω από 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τονίζοντας πως στο νησί συνεχίζουν να τηρούν όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Μπορούμε να παρέχουμε την ασφάλεια του επισκέπτη, αυτό θα αποτυπωθεί στη σεζόν που έρχεται, έχουμε ήδη κίνηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», δηλώνει. Εχουν ήδη γίνει κρατήσεις για το καλοκαίρι ξεκινώντας από τον Ιούνιο και αυξάνονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εμβολιασμοί τούς έχουν βοηθήσει ψυχολογικά. «Πριν είχαμε άγχος γιατί δεν υπάρχουν δομές υγείας», αναφέρει. Οσον αφορά τους τουρίστες, τα εμβόλια και τα διάφορα τεστ –PCR, rapid, self tests– θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης – «δεν έχουμε περιθώριο για μια δεύτερη αποτυχημένη σεζόν», δηλώνει. Της ίδιας άποψης είναι και ο Ταμάζι Τενοσφίλι, ιδιοκτήτης του Black Sea Restaurant στη Χάλκη, ο οποίος εύχεται να έρθει κόσμος άσχετα από το εμβολιαστικό τους στάτους. Καθώς έχουν πλέον εμβολιαστεί, οι κάτοικοι δεν φοβούνται. Κυρίως όμως χρειάζονται δουλειά. «Εχουμε απελπιστεί», αναφέρει, λέγοντας πως άλλες χρονιές, την εποχή πριν από το Πάσχα είχαν πολλή δουλειά. «Τώρα καθόμαστε και οι λογαριασμοί τρέχουν – περιμένουμε να δουλέψουμε», τονίζει.

Στην Ανάφη, τα πολυπόθητα εμβόλια της Pfizer κατέφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχε εμβολιαστεί σχεδόν όλο το νησί με την πρώτη δόση, με τη συμμετοχή να είναι γύρω στο 90%, λέει ο δήμαρχος του νησιού Ιάκωβος Ρούσσος. «Το περιμέναμε με αγωνία, όλος ο κόσμος το περίμενε, εδώ στα μικρά νησιά είναι χειρότερα τα πράγματα, δεν υπάρχουν ούτε γιατροί ούτε νοσοκομεία», σημειώνει.

Σχετικά με τους καλοκαιρινούς επισκέπτες στο νησί, το οποίο τα τελευταία χρόνια φημίζεται για ανέμελο camping και ξέφρενα πάρτι, ο ίδιος θεωρεί πως είναι ένα δύσκολο θέμα, λέγοντας πως θα ήταν καλό όποιος επισκεφθεί το νησί να είναι εμβολιασμένος, αλλά πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. «Οποιος επισκέπτεται τα νησάκια, θα ήταν καλό να κάνει τεστ, και να τηρεί τα μέτρα», αναφέρει. «Καλό θα ήταν να έρθει κόσμος που θα έχει εμβολιαστεί», δηλώνει η Αργυρώ Λεωτσινίδου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Ενάλιον» στα Ψαρά. Πιστεύει όμως πως αυτό δεν μπορούν να το απαιτήσουν.

Ο Μανώλης Αμοργιανός, ιδιοκτήτης του Studio Rena στους Φούρνους, διαφωνεί. Το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένη η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάποια νησιά πιστεύει πως θα αποτελέσει κίνητρο για τους τουρίστες, αλλά τονίζει πως θα πρέπει και εκείνοι να έχουν εμβολιαστεί. «Ενα μέρος μπορεί να γίνει COVID-free, αλλά αν έρθει κάποιος και μεταφέρει τον ιό, όλα ανατρέπονται», τονίζει.

Στη Φολέγανδρο και στη Δονούσα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ τα εμβόλια αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο Λευτέρης Γαβαλάς, ιδιοκτήτης του cafe-bar Αστάρτη στη Χώρα της Φολεγάνδρου, πιστεύει πως είναι πολύ θετικό ότι οι κάτοικοι θα εμβολιαστούν πριν από την καλοκαιρινή σεζόν –αναφέρει πως κάποιοι έχουν ακόμα ενδοιασμούς περί των εμβολίων– αλλά ελπίζει να μην έρθουν τουρίστες χωρίς κανένα προαπαιτούμενο μέτρο, όπως λέει ότι έγινε πέρυσι. «Θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ, να έχουν κάνει κατιτίς», τονίζει – «πέρυσι είχα μεγάλο άγχος».

Ενα κομμάτι και του πληθυσμού της Δονούσας έχει ακόμα ενδοιασμούς σχετικά με τα εμβόλια – «υπάρχει μια φοβία με αυτά που ακούν στην τηλεόραση», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας του νησιού, Χρήστος Σιγάλας, αν και δεν είναι η πλειοψηφία. Η Δονούσα, συμπληρώνει, έχει πρακτικά υπάρξει COVID-free από τον Μάρτιο, μην έχοντας κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι σήμερα, και θα ήθελαν έτσι να παραμείνει. «Θα προτιμούσαμε να έρθουν εμβολιασμένοι, επειδή είναι μικρό νησί, για λόγους υγείας», αναφέρει, «όχι όμως ότι δεν θα δεχτούμε και τους ανεμβολίαστους».

Οι κρατήσεις για το προσεχές καλοκαίρι είναι πολύ καλύτερες από πέρυσι. «Πέρυσι άργησε να τσουλήσει ο τουρισμός», τονίζει, «φέτος έχουμε πολύ ενδιαφέρον». Η αλήθεια βέβαια είναι πως εφέτος η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καλύτερο σχεδιασμό από τον περσινό σε σχέση με τον τουρισμό, αλλά αυτό που κανένας δεν γνωρίζει ακόμα, είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν, πόσοι από αυτούς θα ελεγχθούν και αν θα επιδεινώσουν την κατάσταση σε μια ήδη τραγική κατάσταση για τη χώρα μας, όπου λίαν συντόμως οδεύουμε σε πενταψήφιο νούμερο νεκρών και το χειρότερο σε μια κατάσταση Μπέργκαμο, αφού οι διασωληνωμένοι ανεβαίνουν καθημερινά και υπάρχουν έντονες ενδείξεις- καταγγελίες πως υπάρχουν συμπολίτες μας που είτε διασωληνώνονται προχείρως αναμένοντας την σειρά τους για την κανονική ΜΕΘ, για να το πούμε πιο ωμά, κάποιος να πεθάνει ή να βρεθεί σε κατάσταση εξόδου από τη ΜΕΘ για να πάρει την θέση του ή ακόμα χειρότερα να μην προλαβαίνουν συμπολίτες μας να διασωληνωθούν. Η κατάσταση είναι οριακή και όσοι δεν το κατανοούν υπάρχει πρόβλημα.

Ελπίζουμε για το καλύτερο…

Σχολιάστε Ελεύθερα