Τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων

Με δύο τροπολογίες που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή οι τομέαρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη καλούν την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής, τουλάχιστον για φέτος με δεδομένο και τις συνθήκες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στις φετινές εξετάσεις των μαθητών και επισημαίνουν πως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που δυσχεραίνουν την προσπάθεια των μαθητών, παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις πολλαπλές αστοχίες του υπουργείου Παιδείας στην οργάνωση και διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όπως τονίζουν η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί ένα παιδαγωγικά αδόκιμο μέτρο και υπενθυμίζουν ότι κατά την πρώτη της εφαρμογή το 2013, ο αριθμός των μετεξεταστέων αυξήθηκε από το 4% στο 16%.

Παράλληλα οι τομεάρχες Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν τροπολογία για τη μη-εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Όπως επισημαίνουν η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των σχολείων έχει προκαλέσει ένταση των μορφωτικών ανισοτήτων, ενώ έχει επιφέρει μια σειρά από αρνητικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους μαθητές.

Καλούν την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, να μην αποκλείσει 25.000 υποψήφιους μαθητές από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μην οξύνει περαιτέρω τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα