29 Ιουνίου 1907: Φεύγει από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Βολανάκης

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας.

Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης ή Βολονάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 17 Μαρτίου 1837 και πέθανε στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου 1907. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας με καταγωγή το μικρό χωριό Βολάνη του Ρεθύμνου έλαβε καλή μόρφωση και μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Σύρου μετέβη στην Τεργέστη για να εργαστεί ως λογιστής στην εκεί επιχείρηση ζαχάρεως Αφεντούλη που ήταν συγγενής του και με την οικονομική του στήριξη το 1860 εγγράφει για σπουδές ζωγραφικής στην Ακαδημία Μονάχου. Σπούδασε κοντά στον φημισμένο ζωγράφο Καρλ φον Πιλότι και έχοντας σαν βάση το Μόναχο έκανε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη κάτοχος βραβείου της Αυστριακής Αυτοκρατορίας . Πρόκειται για το βραβείο που κέρδισε με την εικαστική του δημιουργία «Η Ναυμαχία της Λίσσας», πίνακας παραγγελία του Αυτοκράτορα της Αυστρίας για την νίκη του Αυστριακού Ναυτικού έναντι των Ιταλών.(1866).

Ζωγράφος ο Κωνσταντίνος Βολανάκης από τους σημαντικότερους του 19ου αι., θαλασσογράφος και τοπιογράφος με τη θάλασσα, πλοία και λιμάνια μόνιμη πηγή έμπνευσής του και που μαζί με τους Νικόλαο Γύζη, Νικ. Λύτρα και Γιώργο Ιακωβίδη συγκαταλέγεται στους εκπροσώπους της λεγόμενης Σχολής του Μονάχου, ήταν από τους καλλιτέχνες που δεν συμμετείχαν σε εκθέσεις- με επιλογή τους-γι αυτό και οι συμμετοχές του και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις στην πολύχρονη καριέρα του ήταν ελάχιστες.

Δείτε μερικά από τα έργα του

Η πυρπόληση της Τούρκικης Ναυαρχίδας από τον Κανάρη, πασίγνωστο έργο του, καθώς και το πρωτοποριακής για την εποχή του τεχνοτροπίας έργο Πανηγύρι στο Μόναχο (1876-Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών). «Χωριό στο Πήλιο», «Οι πλύστες», «πλοίο στο λιμάνι», «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» τίτλοι δημιουργιών του.

Από το Μόναχο όπου διέμενε το 1884 έφυγε για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, πρώτα στην Αθήνα και κατόπιν που αλλού; Στον Πειραιά για να βλέπει και να ζωγραφίζει τη θάλασσα και τα καράβια. Εργάστηκε ως καθηγητής στην Σχολή Ωραίων Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) μέχρι το 1903 οπότε και παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Ενδιάμεσα- από το 1895- είχε ιδρύσει στον Πειραιά το Καλλιτεχνικό Κέντρο από όπου και απεφοίτησαν σημαντικοί ζωγράφοι όπως ο Γιώργος Μπουζιάνης κ. ά. Αυτή του η ενέργεια έγινε για την αύξηση των εσόδων του λόγω των σημαντικών οικογενειακών του υποχρεώσεων (οικογενειάρχης με 5 παιδιά και μηδαμινές πωλήσεις των πινάκων του). Η άθλια οικονομική του κατάσταση τον υποχρέωσε παρά τα προβλήματα υγείας του να εργαστεί και σε κατάστημα με κορνίζες όπου το αντικείμενο εργασίας του ήταν να περνά στις έτοιμες ξύλινες κορνίζες αντίστοιχους σε μέγεθος πίνακες ζωγραφικής.

5- 6 άνθρωποι μόνο παρευρέθησαν στην κηδεία του… έγραψε στον τύπο της εποχής εκείνης και σε χρονογράφημά του ο λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας αναφερόμενος στην κηδεία του Κωνσταντίνου Βολανάκη ο οποίος απεβίωσε πάμφτωχος και ξεχασμένος στις 29 Ιουνίου 1907 στον Πειραιά… κοντά στη θάλασσα και τα αγαπημένα του καράβια…

2008: Ένα αιώνα και 1 χρόνο μετά τον θάνατό του και σε δημοπρασία του Αγγλικού Οίκου Sotheby’s(Σόθμπις), το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Κ. Β.,Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο επωλήθη στο ποσό ρεκόρ για Ελληνικό έργο Τέχνης 1.970.855 ευρώ!!!

Έργα του φιλοξενεί η Εθνική Πινακοθήκη και κυρίως ιδιωτικές συλλογές.

Βασικές πηγές:

Σχολιάστε Ελεύθερα