Γιούρι Γκαγκάριν ο κοσμοναύτης που άνοιξε τον δρόμο για το διάστημα

12 Απριλίου 1961, μια μέρα σαν σήμερα πριν ακριβώς 60 χρόνια, την ώρα που ο ψυχρός πόλεμος των δύο τότε μεγάλων πόλων ΕΣΣΔ-ΗΠΑ μαίνονταν, ένας άνθρωπος από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση έμελλε να αλλάξει την ροή της Ιστορίας, το όνομα του Γιούρι Γκαγκάριν. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα και έδειξε πως είναι εφικτό κάτι που φάνταζε απίθανο έως τότε: Να ξεφύγει ο άνθρωπος από τη βαρύτητα, δηλαδή την έλκτική δύναμη της Γης.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 στο Κλούσινο, μια περιοχή κοντά στην Μόσχα.Το 1955, ακολουθώντας το πάθος του για τα αεροπλάνα, μπήκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ. Αποφοίτησε το 1957 με επαίνους, και στη συνέχεια υπηρέτησε αρχικά με το Βόρειο Στόλο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, πετώντας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, ενώ αργότερα έγινε δοκιμαστής πιλότος, πετώντας καινούργια και πειραματικά αεροσκάφη. Το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί ως κοσμοναύτης, με σκοπό την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.Εντέλει από τους 20 επιλέχθηκε ο ίδιος και εφεδρικός ο Τίτωφ.

Στις 12 Απριλίου του 1961 στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).

Το Βοστόκ 1 η Κάψουλα που έμεινε από το διαστημικό ταξίδι

Πίσω στη Γη, τα νέα ήδη ξεκινούσαν για το γύρο του κόσμου. Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε Ταγματάρχη – για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ’ ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη.

Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά γύρω από τη γη, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά. Ήταν αυτά τα 10 λεπτά που γράφτηκαν στην ιστορία.

Μετά την πτήση του ο Γκαγκάριν έγινε παγκοσμίως γνωστός, και ταξίδεψε σε πολλές χώρες προκειμένου να διαφημίσει την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης. Τιμήθηκε με το μετάλλιο Ήρωας της χώρας του και εκλέχθηκε σε διάφορα αξιώματα, μεταξύ άλλων και στη θέση του Αντιπροέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ και στο Σοβιέτ των Εθνοτήτων. Συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην προπαγάνδα και τις δημόσιες σχέσεις της χώρας του, με αποτέλεσμα ο άλλοτε ατάραχος Γκαγκάριν να αρχίσει να φθείρεται από τη δημοσιότητα και να έχει προβλήματα με τον γάμο του. Παρόλα αυτά συνήλθε, και μετά από μια παγκόσμια περιοδεία, ξαναγύρισε στο διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Σ.Σ.Δ. Ωστόσο δεν ανέβηκε ξανά στο διάστημα, ανέλαβε όμως τον ρόλο του εκπαιδευτή και σύμβουλου στο σχεδιασμό των σκαφών Βοσχόντ και Σογιούζ, και γενικότερα της Σοβιετικής προσπάθειας για την κατάκτηση της Σελήνης.

Ασχολήθηκε και με τα προκαταρκτικά σχέδια ενός επαναχρησιμοποιούμενου διαστημοπλάνου. Αν και ήθελε να ξαναπετάξει στο διάστημα, θεωρήθηκε εθνικό κεφάλαιο, και για τον φόβο τυχόν ατυχήματος δεν του επετράπη να συμμετάσχει ξανά σε διαστημική πτήση (κάτι ανάλογο έγινε και με τον Τζον Γκλεν, πρώτο αμερικανό στο διάστημα, που ξαναπέταξε μόνο στα βαθιά του γεράματα). Ο Γκαγκάριν θα μπορούσε στο εξής να πετάει μόνο αεροπλάνα, και μόνο με τη συνοδεία δεύτερου πιλότου. Αυτή η επιλογή της ηγεσίας της Μετασταλινικής ΕΣΣΔ θα ήταν μοιραία, αφού ο Γκαγκάριν θα έχανε την ζωή του το 1968, 7 χρόνια μετά το μεγάλο εγχείρημα, μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν μόλις 34 χρονών. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο.Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρα πόλη του μετονομάστηκε σε πόλη Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος, Σύγχρονο Ίκαρο. Κέρδισε το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και ενέπνευσε χιλιάδες άλλους να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε σαν σήμερα το 1961.

Βίντεο του εγχειρήματος του Γιουρι γκαγκάριν

Σήμερα που πλέον κοντεύουμε να φτάσουμε σε διπλανά πλανητικά συστήματα δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοί έκαναν την αρχή. Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι τον καιρό που διώκονταν τα Κομμουνιστικά φρονήματα στη χώρα μας,ο Γιούρι Γκαγκάριν, έγινε δεκτός στην χώρα μας στις 12 Φεβρουαρίου του 1962 με μια ενθουσιώδη υποδοχή από τους Αθηναίους και τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Γκαγκάριν ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Αθήνας ενώ τιμήθηκε και από την ακαδημία Αθηνών, βέβαια επειδή τα φρονήματα εκείνη την εποχή διώκονταν, δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: