Η πρώτη κίνηση στην Ικαρία

Γράφει ο Κοσμά Κέφαλος για την Αυγη

Η διοργάνωση «Ικαρος» συμπληρώνει φέτος 43 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας – Οι Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2020» δεν θα διεκδικήσουν φέτος κανένα ρεκόρ. Το χρυσό μετάλλιο θα είναι η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων!

Η πρώτη κίνηση στην Ικαρία
Γνώριμη εικόνα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου. Φέτος οι αποστάσεις ανάμεσα στις σκακιέρες θα είναι πολύ μεγάλες…

Με τις Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2020», οι οποίες προκηρύχθηκαν για το διάστημα από 10 μέχρι 19 Ιουλίου, εγκαινιάζονται τα διεθνή θερινά όπεν στη χώρα μας τη μετά κορωνοϊού εποχή. Το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί το επταήμερο 10-16.7 στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου και οι αναβαθμισμένες φέτος παράλληλες δράσεις το τριήμερο 17-19.7 σε εξωτερικούς χώρους. Στην προκήρυξη, καθώς και στις ανακοινώσεις του Δήμου Ικαρίας και του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας, που συνδιοργανώνουν τους αγώνες, τονίζεται με έμφαση ότι θα τηρηθούν σχολαστικά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και θα ακολουθηθούν πιστά τα σχετικά πρωτόκολλα διεξαγωγής αγώνων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, καθώς και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης.

Προβλέπονται χρηματικά βραβεία και επιπλέον έπαθλα σε νέους και νέες κάτω των 20 ετών, όπως διαδικτυακά μαθήματα, διαδικτυακά σιμουλτανέ από τιτλούχους, συνδρομές σε σκακιστικά προγράμματα Η/Υ και άλλα.

Θα φιλοξενηθούν Έλληνες και ξένοι γκραν μετρ και διεθνείς μετρ ενώ, για όσους δεν φιλοξενούνται, προσφέρεται επιδοτούμενο πακέτο διαμονής σε πολύ προσιτές τιμές. Το επόμενο διάστημα θα γνωστοποιηθούν και πιθανές εκπτώσεις στα εισιτήρια των πλοίων. Η ώρα έναρξης, ασυνήθιστη σε άλλα τουρνουά, είναι 7 το απόγευμα και δίνει χρόνο στους σκακιστές και στις σκακίστριες να απολαύσουν το μπάνιο τους στην καθαρή θάλασσα, να γευματίσουν με την ησυχία τους σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες, αλλά και να αναπαυθούν λίγο πριν από την παρτίδα. Ασφαλώς δεν χάνουν και τη νυχτερινή διασκέδαση, αφού εκεί αρχίζει τα μεσάνυχτα!

Περισσότερα στοιχεία στην αναλυτική προκήρυξη

Ίκαρος ετών 43!

Η σκακιστική διοργάνωση «Ίκαρος» άρχισε το 1978 και συμπληρώνει φέτος 43 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας. Έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες μεγάλα και μικρά τουρνουά και έχουν παιχτεί δεκάδες χιλιάδες παρτίδες. Ιδιαίτερη έμφαση έδιναν πάντα οι διοργανωτές στις πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως, διαλέξεις, αγώνες γρήγορου σκακιού, μπλάιντ, σιμουλτανέ, διαγωνισμοί λύσης προβλημάτων κ.ά. Μία από αυτές τις εκδηλώσεις, το Ομαδικό Μπλάιντ μεταξύ ξένων χωρών, είχε χαρακτηριστεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία! Σε τουρνουά και ματς που έγιναν στην Ικαρία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, πάντα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ίκαρος», αγωνίστηκαν οι πρωταθλητές Ελλάδας Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, Χρήστος Κόκκορης, Αριστείδης Παϊδούσης, Μιλτιάδης Γρηγορίου, Παναγιώτης Μπαλάσκας, Νίκος Σκαλκώτας, Στράτος Γρίβας, Βασίλης Κοτρωνιάς, Γιάννης Νικολαΐδης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Χρήστος Μπανίκας, Αντώνης Παυλίδης, Θανάσης Μαστροβασίλης, Σταμάτης Κούρκουλος, καθώς και οι πρωταθλήτριες Ελλάδας Μάγια Πετράκη, Εύα Κόντου, Άννα – Μαρία Μπότσαρη, Φρόσω Κασιούρα, Μαρίνα Μακροπούλου, Ασπασία Γιαϊτζή, Μαρία Κουβάτσου, Βέρα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Παυλίδου και Ιουλία Μάκκα. Έχουν συμμετάσχει, επίσης, πολλές δεκάδες με τίτλο γκραν μετρ. Στο τουρνουά «Ίκαρος 1998» είχε αγωνιστεί η δεκατετράχρονη μελλοντική πρωταθλήτρια κόσμου Αλεξάνδρα Κόστενιουκ! Ζουμ από τον φακό της μνήμης σε ένα μικρό τουρνουά Σεβενίνγκεν την περίοδο 1989-1990, στο οποίο πρώτευσε η ομάδα των νέων (Δ. Σκυριανόγλου, Γ. Δημητρίου, Ι. Σπυρακόπουλος, Αν. Αθανασιάδης, Κ. Ανάγνου), δεύτερη ήλθε η ομάδα των ανδρών (Δ. Τσιαμπάος, Κ. Στεργίου, Ευθ. Ετζόγλου, Μ. Πιμπλής) και τρίτη των τιτλούχων βετεράνων, στις τέσσερις θέσεις της οποίας εναλλάχτηκαν οι παλιοί πρωταθλητές Χρ. Κόκκορης και Μ. Γρηγορίου, οι παλαίμαχοι Αρ. Οθωναίος, Ν. Χιονίδης, Δ. Μαραγκουδάκης, Β. Αλεξανδράκης, οι Γ. Φουρναράκος, Μ. Τσερπές, Σπ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Πλεύρης, Ν. Ρούτσης, καθώς και ο διαχρονικός πρωταγωνιστής στο Ελληνικό σκάκι Ν. Ορνιθόπουλος, ο οποίος εξακολουθεί να τιμά με την παρουσία του κάθε καλοκαίρι τον «Ίκαρο»!

Σχολιάστε Ελεύθερα