10 Απριλίου 1970: Η διάλυση των Beattles

Πριν πάμε στο τέλος των θρυλικών Σκαθαριών πρέπει να μιλήσουμε για την σπουδαιότητα αυτού του συγκροτήματος, που κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία και κάτι (1959-1970) να γράψει τον δικό του μύθο.

Από αριστερά προς δεξιά (John Lennon, George Harison, Paul McCartney, Ringo Starr)

Λίβερπουλ 1959: Η αρχή έγινε από μια συνάντηση των δύο βασικών πρωταγωνιστών αυτού του συγκροτήματος, ο ένας μόνο είναι εν ζωή σήμερα.Δύο 14χρονα ο John Lennon και ο Paul Mcartney φτιάχνουν τα θρυλικά Σκαθάρια πλαισιωμένα τότε από τους George Harison, Stuart Sutcliffe και τον Pete Best. H πρώτη αναγνώριση τους έρχεται το 1962, εντωμεταξύ ο Sutcliffe έχει αποχωρήσει ήδη από το συγκρότημα και στις 10 Απριλίου του 1962 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 21 ετών, δυστυχώς δεν είδε την επιτυχία του συγκροτήματος, ενώ στη θέση του Pete best μπαίνει ο Richard Starkey ή όπως έμεινε στην ιστορία ο Ringo Star. To συγκρότημα θα λέγαμε ότι το 1962 αποκτά την μορφή που γνωρίζουμε όλοι, John Lennon, George Harison, Paul Mcartney και Ringo star. Οι 4 αυτοί σπουδαίοι μουσικοί φέρνουν την δικιά τους επιτυχία, τον μύθο των σκαθαριών που έβαλε στα σπίτια μας την Ροκ μουσική, που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 50 με τον πολύ σπουδαίο Elvis prisley, τον Little Richard, τον Bill Halley, τον Jerry Lee Lewis, τον Chuck Berry, τον Fats Domino και άλλους, που θα τολμούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως την πρώτη γενιά του ροκ που έδωσε την ώθηση όχι μόνο στους Beattles αλλά και σε άλλα συγκροτήματα να μας χαρίσουν τραγούδια που ακούγονται ακόμα και μάλιστα από την νεολαία του 21ου αιώνα και ας εισήλθαν διάφορα έίδη μουσικής τις επόμενες δεκαετίες.

Από το 1963 μέχρι το 1968, την χρυσή εκείνη 5ετία για το συγκρότημα αυτό, η δυναμική του συγκροτήματος θα μπορούσαμε να πούμε ότι απογειώθηκε. Το 1967 σε ηλικία 33 ετών έφυγε από τη ζωή ο μάνατζερ του συγκροτήματος Brian Epstein που πολλές φορές χαρακτηρίζεται και ως ο πέμπτος Beattle, ήταν ο μάνατζερ των επιτυχιών. Ο Θάνατος του Επστάιν έφερε τα πάνω κάτω και μετά από 3 χρόνια τη διάλυση του συγκροτήματος. Ήταν 10 Απριλίου του 1970, τα Σκαθάρια είχαν κυκλοφορήσει 12 δίσκους οι οποίοι μέχρι σήμερα πουλιούνται.

Ο John Lennon έκανε μια επιτυχημένη solo καριέρα και δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1980. Το 1969 ο Lennon επέστρεψε στη βασίλισσα το τιμητικό μετάλλιο (MBE, Members of British Empire) -το οποίο του απένειμε τέσσερα χρόνια νωρίτερα- διαμαρτυρόμενος για την ανάμειξη της Βρετανίας στην Μπιάφρα και το Βιετνάμ. Χειρονομία που θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή αλλά ο βίος του Lennon είχε ενωθεί με τα κινήματα της εποχής.

Ο George Harison πέθανε το 2001 με μια αρκετά επιτυχημένη επίσης solo καριέρα.

O Ringo star είναι ακόμα εν ζωή με μια αρκετά καλή και αυτός solo καριέρα, σήμερα είναι στο 81ο έτος της ζωής του.Το 2018 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα και έγινε Sir.

Ο Paul Mcartney συνέχισε solo Καριέρα αλλά το 1971 έφτιαξε το συγκρότημα wings που διαλύθηκε το 1981. Έπειτα ακολούθησε μόνο solo καριέρα. Κατά τη διάρκεια της μετέπειτα σταδιοδρομίας του, ο πρώην Beatle συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς μουσικούς, όπως οι Στίβι Γουόντερ, Μάικλ Τζάκσον, Έρικ Στιούαρτ, και Έλβις Κοστέλο. Επίσης, ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής πέραν της ροκ και της ποπ, συμπεριλαμβανομένης και της κλασικής μουσικής. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ κλασικής μουσικής: Paul McCartney’s Liverpool Oratorio (1991), Standing Stone (1997), Working Classical (1999) και Ecce Cor Meum (2006). Το 1997 χρίστηκε και αυτός ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: