Συνέντευξη με την Χριστίνα- Ειρήνη Παληού

Συνέντευξη της υποψήφιας του ΚΚΕ στην Τασσώ Γαίλα

Μία και μόνο μία ημέρα η αυριανή Σάββατο 6 Ιουλίου απέμεινε και την επομένη… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

paliou

Κυριακή ψηφίζουμε και σαφώς η αδιαφορία και η αποχή δεν συνιστώνται εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα έχει καθοριστική σημασία για τον τόπο αφού έτσι  σηματοδοτεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα –εν προκειμένω 4 χρόνια- τις προτεραιότητες και τις επιλογές μας.

Μέσα σε κλίμα πόλωσης στη Χίο νησί με πολλά και άλυτα προβλήματα που ο προεκλογικός αγώνας είχε πολύ ένταση και παρασκήνιο , δυνατά πρόσωπα στους καταλόγους των υποψηφίων, παλιούς και νεώτερους , έκανα μόλις προχτές μια μικρή στατιστική ανάλυση των ψηφοδελτίων των κομμάτων και ανακάλυψα στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ένα πολύ νέο κορίτσι την κόρη του μαχητικού κομμουνιστή τυπογράφου Γιάννη Παληού, την νεότερη νομίζω υποψήφια βουλευτίνα στο νησί.

Σας μιλάω για την Χριστίνα- Ειρήνη  Παληού πού το βιογραφικό της στην σελίδα της ΤΕ ΝΕ ΧΙΟΥ γράφει:

Γραμματέας του ΤΣ της Χίου της ΚΝΕ.

Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Δούλεψε ως αναπληρώτρια Δασκάλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου. Είναι μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Χίος , λοιπόν, κι ένα κορίτσι η Χριστίνα μόλις 27 χρόνων δεν πήρε  τα πτυχία της να φύγει στην Ευρώπη για δουλειά, αλλά  έμεινε Χίο και θέλει να δώσει τον καλύτερο της εαυτό για την επίλυση των προβλημάτων της γενιάς της σαν νέα κοπέλα που είναι.

Ανατρέχω στην ημέρα παρουσίασης την Τρίτη 18 του Ιούνη του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στη Χίο και σας μεταφέρω απόσπασμα από την ομιλία της Χριστίνας εκείνη την ημέρα της παρουσίασης των υποψηφίων.

Η Χριστίνα Παληού, λοιπόν κάλεσε τις νέες και τους νέους «…που έχουμε όνειρα για τη ζωή μας ,για σπουδές και σταθερή δουλειά, ταξίδια και διακοπές, που βλέπουμε τις οικογένειές μας να ματώνουν εξαιτίας παλιών και νέων κυβερνώντων, ενώ μια χούφτα πλουσίων κολυμπάνε σε αμύθητα κέρδη, τα νέα ζευγάρια, που επιλέγουν να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια ή να κάνουν μια σχέση, κόντρα στα εμπόδια που συναντούν. Που αγωνιούν αν το παιδί τους θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και δωρεάν εκπαίδευση, τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας, νιώθουμε το πετσί μας την εκμετάλλευση, ζούμε με το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας», τους «…αναπληρωτές δάσκαλους», σε στήριξη του Κόμματος.

Καλώ τους νέους «… που νιώθουν σήμερα οργή και αγανάκτηση»να «…συναντηθούν με το πραγματικά ανατρεπτικό, προοδευτικό, αντισυστημικό που προτείνει και κάνει το ΚΚΕ…», που «…μιλάει και παλεύει για τα πραγματικά δικαιώματα της νεολαίας και όχι για “ευκαιρίες” που λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που μεταφράζονται στην φτώχεια, την εργασιακή ζούγκλα, το πανάκριβο σχολείο εξεταστικό κέντρο.

Αυτοί ψήφισαν! Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν απάντηση με τη  μόνη ψήφο ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ που ταιριάζει στη νέα γενιά, την ψήφο στο ΚΚΕ».

Ωραία λόγια για να δούμε πόση ανταπόκριση θα έχουν οι απόψεις της Χριστίνας στη νεολαία της Χίου….

Μόλις τώρα Χριστίνα τελείωσε η σχολική χρονιά, τελείωσε για εσάς μία εργάσιμη χρονιά σαν δασκάλα – και περνάτε στο Ταμείο Ανεργίας.

Είσαστε ένα νέο κορίτσι 27 χρονών με άριστες παιδαγωγικές σπουδές, γεμάτη όνειρα για το μέλλον σας, όπως όλοι οι νέοι.

Μας περιγράφεται το αίσθημα ενός νέου που ζει με την αβεβαιότητα για τον βιοπορισμό του, για το αύριο;

-Τελείωσε  κ. Γαΐλα,  μία σπουδαία χρονιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, όπου εργάστηκα ως αναπληρώτρια δασκάλα στα πλαίσια της Ειδικής Αγωγής. Μια σπουδαία χρονιά, που οι αναπληρωτές του νησιού, όπως και σ΄ όλη την Ελλάδα σηκώσαμε το ανάστημά μας, κόντρα στο νέο νόμο διορισμού που ψήφισε πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση. Ένα σύστημα που θα αφήσει έξω εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια γυρίζουν την Ελλάδα καλύπτοντας κενά για να λειτουργήσουν τα σχολεία, που χάρη τους τελείωσαν χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές το σχολείο. Σκεφτείτε μονάχα ότι πάνω από 40% των εκπαιδευτικών στο νησί μας είμαστε αναπληρωτές, δηλαδή τώρα άνεργοι! Αβέβαιο το μέλλον μας, αν δεν το αλλάξουμε ριζικά. Είμαι βέβαιη ότι οι αγώνες που μας ένωσαν το χειμώνα, θα μας κρατούν ενωμένους στους αγώνες για ένα μέλλον με δικαιώματα που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα. 

Η Χριστίνα πρόσφατα συμμετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές  Πέρασε ελάχιστος χρόνος και την συναντάμε στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σαν υποψήφια βουλευτίνα.

Χριστίνα, διπλό το ερώτημα.

Τι εντυπώσεις σας έμειναν από την… πρώτη φορά, την πρώτη σας συμμετοχή σε εκλογές;

-Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, συμμετείχα στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο  της Λαϊκής Συσπείρωσης Β Αιγαίου. Για μας η κάθε εκλογική μάχη δεν είναι παρά μια ακόμα μάχη, στόχος να αποτυπωθεί τη δεδομένη στιγμή όσο μεγαλύτερο ποσοστό της δύναμης υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού και της περιοχής μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση , στις τελευταίες εκλογές, κατάφερε να εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους και έναν περιφερειακό, για το νησί μας.  Οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες, το ξέρουμε,  το συναντάμε στον κόσμο που μιλάμε. Είναι ευκαιρία η αύξηση του ποσοστού να εκφραστεί καλύτερα, τώρα, στις βουλευτικές εκλογές. 

-Γιατί πήρατε Χριστίνα την απόφαση να δώσετε το παρόν και στις βουλευτικές εκλογές; 

-Όπως ανέφερα και παραπάνω κ. Γαΐλα, για εμάς, στο ΚΚΕ, οι εκλογές είναι μια ακόμα μάχη, που ενιαία και συλλογικά αποφασίζουμε για τον τρόπο που θα δράσουμε. Έτσι, έγιναν οι προτάσεις, και μέσα από δημιουργική συζήτηση και συλλογική δουλειά καταλήξαμε στη σύσταση του ψηφοδελτίου, όπως σας παρουσιάσαμε χθες. Στο ΚΚΕ δεν έχουμε προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε δρούμε για το ατομικό μας γόητρο στην κοινωνία. Ο στόχος μας είναι το ψηφοδέλτιό μας, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, να αποτελέσει πόλο συσπείρωση όλων εκείνων που δεν ανέχονται άλλο να ζουν έτσι, και η μόνη λύση σύγκρουσης και ανυπακοής είναι αυτή στο ΚΚΕ. Θέλουμε, όλοι αυτοί οι Χιώτισσες και οι Χιώτες να συναντηθούν στο δρόμο πάλης με το ΚΚΕ. 

Χριστίνα κατά την γνώμη σας  γιατί να επιλέξει ο Χιώτης ψηφοφόρος το ΚΚΕ;

-Οι Χιώτισσες και Χιώτες, η νεολαία του νησιού μας,  να βγάλει συμπεράσματα από τη ίδια του ζωή και τις εμπειρίες. Φτάνει να σκεφτούμε, μιας και βρισκόμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής σεζόν, τα μεροκάματα πείνας στον επισιτισμό –τουρισμό, τους νέους που δουλεύουν ήλιο με ήλιο και ύστερα κάποιοι μας μιλούν για τουριστική ανάπτυξη. Με ποιους όρους για τον εργαζόμενο; Φτάνει να σκεφτούμε τις τελευταίες εξελίξεις στο μουσικό σχολείο και την υποβάθμιση του, τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΕΠΑΛ, το σχολείο-εξεταστικό κέντρο. Να σκεφτούμε τους σπουδαστές της ΑΕΝ που μπαρκάρουν για ψίχουλα, όταν οι εφοπλιστές κολυμπούν στο χρήμα. Φτάνει να σκεφτούμε το τελευταίο ναυάγιο προσφύγων ανοιχτά της Λέσβου, πόσες ψυχές έχουν χαθεί στις Ελληνικές θάλασσες, τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά μας, χάρη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που θέλει το λαό ψαχνό στα κανόνια του. Για όλα τα παραπάνω, όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούν, έχουν συμβάλει να υπάρχουν. 

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος καρφί στο μάτι του συστήματος!

……………………………………..

 Χριστίνα –Ειρήνη Παληού του Ιωάννη. Κόρη της Κωνσταντίνας και του τυπογράφου Γιάννη Παληού σπουδαίου δημοκράτη και ανθρώπου, αγωνιστή της ζωής. Την οικογένεια συμπληρώνει ένα ακόμη κορίτσι η νεαρή φοιτήτρια Αρετή..Συμπτωματικά πριν ξεκινήσω να γράφω αυτή την συνέντευξη με την νεότερη υποψήφια την εθνικών εκλογών του 2019 στη Χίο, διάβασα στην ιστοσελίδα του rizospastis.gr ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο του πατέρα της Χριστίνας  Γιάννη Παληού που προκάλεσε αίσθηση και αποφάσισα να σας μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα αντί άλλου επιλόγου.

<…Το ΚΚΕ εκφράζει βαθιά ανθρωπιστική ευαισθησία, ανώτερο ήθος, εντιμότητα και σταθερή προσήλωση στην ανύψωση των κοινωνικά αδύναμων, όχι μόνο την υλική αλλά και την πνευματική που είναι ακόμη πιο σημαντική, γιατί αυτή δίνει αληθινό νόημα στη ζωή των ανθρώπων. Οι θέσεις του δε βρίσκουν ακόμη την ανταπόκριση που τους αξίζει, γιατί οι άνθρωποι τρομάζουν μπροστά στην αλήθεια και δεν προτιμούν εύκολα το δύσκολο δρόμο! Προτιμούν να ζουν με την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, χωρίς όμως οι ίδιοι να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια….>. Γιάννης Παληός.

Ευχαριστώ την ΤΕ Χίου και τον γραμματέα της Νέστορα Ξυλά για την διάθεση του υλικού από την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών ΚΚΕ.

Η μαχητική τετράδα Του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην ακριτική Χίο: Επικεφαλής ο Γιώργος Αμπαζής του Ηλία και , Άρης Μιχαλάκης του Νικολάου/Νατάσα Διακορώνα του Θεοδώρου και τέλος Χριστίνα-Ειρήνη Παληού του Ιωάννη.

Σχολιάστε Ελεύθερα