Ερώτηση προς τη Δημοτικη Αρχή από την ΑΣΠΙ

Ερωτήσεις κατοίκων φυτέματος προς την Δημοτική αρχή που κοινοποιήθηκαν προς το Νοσοκομείο Ικαρίας

1) Απόρριψη και διάθεση των ιατρικών αποβλήτων του Νοσοκομείου και του Κέντρου υγείας.

Πιο συγκεκριμένα ζητάμε πληροφορίες σχετικά με:

* τον τρόπο απόρριψης και διάθεσής τους: πηγαίνουν σε ειδικό κλίβανο; γίνεται διαχωρισμός στα γενικά απορρίμματα και τα απορρίμματα υγειονομικού κινδύνου και ποιος τα διαχειρίζεται α) από τα υγειονομικά κέντρα β) προς το χώρο διάθεσής τους.

** Το χώρο απόρριψής τους (πληροφορίες για την ύπαρξη ειδικού κάδου για τα επικίνδυνα απορρίμματα του τρόπου που φεύγουν από το νησί και τη σύμβαση με την εταιρεία διαχείρισής τους στην Αθήνα)

Ζητούμε πληροφορίες για τον τρόπο διαχείρισης των υπόλοιπων αποβλήτων του νοσοκομείου απόβλητα του νοσοκομείου στην περίοδο κόβιντ. Ποιο είναι το πρωτόκολλο αποκομιδής, ειδικής διαχείρισης και ταφής στον ΧΑΔΑ. (Με άλλα λόγια: όταν στέλνει έναν απορριμματοφόρο ο δήμος στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας και στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, υπάρχει ειδικός διαχωρισμός στα απορρίμματα (γενικά και υγειονομικού κινδύνου;) Ποια μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον κορωνοϊό στην διάρκεια της μεταφοράς και μετά από την διάθεση των νοσοκομειακών αποβλήτων στους ΧΑΔΑ;)

Σε αυτό το θέμα Θα θέλαμε να προσθέσουμε το εξής:

Στις 28/8/2020 ψηφίστηκε ομόφωνα από το συμβούλιο της Κοινότητας Ευδήλου το θέμα για τη περίφραξη του ΧΑΔΑ Ευδήλου, η οποία έχει χαλάσει σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα ζώα που παράνομα βόσκουν στην γύρω περιοχή και να έρχονται σε επαφή με τα απορρίμματα. Δεν θεωρεί η Δημοτική Αρχή απαραίτητη την πλήρη περίφραξη μιας χωματερής; Ξέρουμε ότι κλέβονται τακτικά τα πλέγματα, αλλά θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται αυτή η σημαντική για τη δημόσια υγεία εργασία.

2) Με ποιον τρόπο ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία θα βοηθήσουν έμπρακτα τους κατοίκους του Φυτέματος να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για να μην επηρεάσει τα σπίτια του χωριού του Φυτέματος το έργο της Περιφερειακής Οδού Ευδήλου;

3) Έχετε ανακοινώσει το κλείσιμο των δύο ΧΑΔΑ του νησιού μας μέχρι το τέλος του 2021 και την μεταφορά των υπολειμμάτων στον ΧΥΤΥ Χίου. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση και ποιες πρόκειται να γίνουν μέχρι τις 31/12/2021 ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να έχουν βάλει λουκέτο όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ της χώρας, για να αποφεύγουν ο δήμοι τα πρόστιμα;

Για τα μέλη της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας

Wim De Weerdt

Σύμβουλος τοπικής κοινότητας Ευδήλου

Σχολιάστε Ελεύθερα