Απρόοπτη συνάντηση…..

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Απόγευμα της Τρίτης 24ης Μαΐου και μπαίνοντας βιαστικά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλλιθέας αναζητώντας πληροφορίες για μία έρευνα ιστορικού ενδιαφέροντος, ‘έπεσα’ πάνω στην αφίσα πρόσκλησης για λογοτεχνική εκδήλωση του Δήμου Καλλιθέας το ίδιο βράδυ και … στο ίδιο το κτίριο της βιβλιοθήκης.

Από αριστερά προς τα δεξιά (Ελένη Γκίκα, Ευτυχία –Αλεξάνδρα Λουκίδου,Ελένη Χωρεάνθη, Χρυσούλα Σπυρέλη και Γιώργος Γαλάντης)

Μεγάλος ο πειρασμός, άφησα την έρευνα και ανέβηκα στον 3ο όροφο όπου και η εκδήλωση για την οποία και ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ.

Τι έγραφε η πρόσκληση που με παρέσυρε στον 3ο όροφο;

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλλιθέας σας προσκαλεί την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 στις 19:30 σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση: «3 ποιήτριες 3 γενιές». Ελένη Γκίκα/ Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου/ Χρυσούλα Σπυρέλη (Ως εκπροσώπων τριών δεκαετιών ‘80/’90/2000, αντιστοίχως. .Εισήγηση: Ελένη Χωρεάνθη, συγγραφέας, κριτικός, Λογοτέχνης. Εισαγωγή: Γιώργος Γαλάντης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής θεατρικής αγωγής.

Αυτά στο κείμενο της πρόσκλησης με υπογραφή του αντιδημάρχου πολιτισμού της πόλης κ. Γιώργου Κυριακόπουλου, ευχάριστη για μένα έκπληξη, την εκλεκτή φίλη κα Χωρεάνθη είχα καιρό να την συναντήσω… ανεβαίνω στον 3ο.

Εκδήλωση, πράγματι, υψηλού επιπέδου, με τρείς ποιήτριες… υψηλού επιπέδου, για μένα τρείς ‘κυρίες’, τρείς γυναίκες με ήθος, ευγένεια ψυχής, και ασφαλώς ποιητικό ταλέντο, χάρισμα όχι το μόνο τους…

Η πρώτη κυρία, Ελένη Γκίκα.

Γνωστή στους περισσότερους με την ιδιότητα της δημοσιογράφου , η κα Γκίκα έχει πολυετή θητεία στον τύπο-Έθνος και Έθνος της Κυριακής-, κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας, επιμελήτρια εκδόσεων, ποιήτρια και συνεκδότρια του ψηφιακού περιοδικού fractal.art, πληθωρική όσο λίγες ομότεχνοί της που γοήτευσε το κοινό με τις παρεμβάσεις-απαντήσεις της στα ερωτήματα του συντονιστή κ. Γ. Γαλάντη, κάτι που πέτυχαν και οι άλλες δύο ποιήτριες, η δεύτερη στη σειρά παρουσίασης κα. Λουκίδου και κατόπιν η κα. Σπυρέλη της γενιάς του 2000.

Ευτυχία –Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια από την Θεσσαλονίκη, 6 μέχρι τώρα οι ποιητικές συλλογές της, μία μελέτη και μια έρευνα στην εργογραφία της, φιλοσοφικές οι σπουδές της, ποιήτρια άλλου επιπέδου, ιδιομορφία στίχου που απαιτεί δεύτερη ανάγνωση όπως μου είχε δηλώσει για την δουλειά της Λουκίδου ο αείμνηστος ποιητής μας Ορέστης Αλεξάκης σε σχετική ερώτησή μου.

Χρυσούλα Σπυρέλη, από την Αιτωλοακαρνανία, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Αθηνών με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι γνωστή όχι μόνο από τις τρείς ποιητικές της  συλλογές αλλά και το πολύ αξιόλογο έργο της στο χώρο της έρευνας της λογοτεχνίας με σημαντικό εκδοθέν σχετικό έργο. Βραβείο από την ένωση Αιτωλοακάρνων  Λογοτεχνών είχε αποσπάσει η  πρώτη ποιητική της συλλογή Τηλε-φάος το 2002, εμείς επιλέγομε την κα Χρυσούλα Σπυρέλη να απαντήσει πρώτη στην κοινή ερώτηση που έθεσα και στις τρείς σύγχρονες σημαντικές μας ποιήτριες, με μοναδικό εκ μέρους μου σκεπτικό το ότι μίλησε … τελευταία στην ομάδα.

Κοινό, λοιπόν, το ερώτημα και στις τρείς εκλεκτές των γραμμάτων: Τρείς εδώ, στην αποψινή εκδήλωση οι εκπρόσωποι τριών δεκαετιών στην γυναικεία ποίηση. Εσείς ποιες τρείς Ελληνίδες ποιήτριες διαχρονικά- προτιμάτε;

-κα. Σπυρέλη;

-Την Γιώτα Αργυροπούλου, την μελετώ αρκετά, η ποίησή της μου αρέσει ιδιαίτερα, την Κική Δημουλά και την κα. Ελένη Χωρεάνθη και όχι μόνο λόγω της εντοπιότητας κατάγεται από το Αγρίνιο ή για φιλοφρόνηση…

-κα. Λουκίδου;

-Την Ζωή Καρέλλη, την θαυμάζω πολύ, την Ζέφη Δαράκη και την Κική Δημουλά

-κα. Γκίκα, αγαπημένες σας Ελληνίδες ποιήτριες;

-Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, η Αγγέλα Γαβρίλη και η Μαρία Πολυδούρη.

«Η Νεφέλη στο Νησί του Παντός», τίτλος από την εργογραφία της Ελένης Γκίκα, τίτλος παραμυθιού, βλέπετε η εκλεκτή ποιήτρια στην εργογραφία της με άνω των 32 τίτλους, συμπεριλαμβάνει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποίηση, παιδικά…  Ενδεικτικά: Άδεια δωμάτια-ποίηση, Το μπολερό δεν ήταν του Ραβέλ-μυθιστόρημα…

Τέλος 2 από τους 6 τίτλους ποιητικών συλλογών της Ευτυχίας- Αλεξάνδρας Λουκίδου:-Το Επιδόρπιο, « Όροφος Μείον Ένα».

Ποιήματά τους διάβασαν οι ίδιες οι κυρίες, αφού πρώτα απάντησαν σε ερωτήματα του συντονιστή της εξαίρετης αυτής λογοτεχνικής βραδιάς του κυρίου Γιώργου Γαλάντη, γνωστό σε πολλούς ως εκδότη του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, στην Καλλιθέα πασίγνωστο σαν σκηνοθέτη-διευθυντή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου, αλλά,  γνωρίζοντας μια άλλη του ιδιότητα ακολούθησε η ερώτηση:

-κ. Γαλάντη, η Χίος και το θεατρικό εργαστήρι του Ομηρείου στερήθηκαν της προσφοράς σας, την δουλειά σας του σκηνοθέτη της θεατρικής ομάδας τους, σωστά;

-Ναι κα. Γαΐλα, 20 χρόνια προσφοράς μου στο Ομήρειο Χίου, 20 χρόνια συνεργασίας και ξαφνικά διακοπή χωρίς προειδοποίηση… Είχα νοικιάσει μέχρι και σπίτι στο νησί… Ευτυχώς οι μαθητές μου με καλούν εκεί με δικά τους έξοδα… Μόλις πριν λίγες μέρες γύρισα από Χίο.

Εποχή του Έλληνα του καναπέ, εποχή πλήρους ανασφάλειας και πανικού, αλήθεια τι μπορεί να μας προσφέρει η ποίηση; Το ερώτημά που δεν έκανα στις καλεσμένες ποιήτριες… Η παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποιείται εκ μέρους μου γιατί θεωρώ πως αυτή η λογοτεχνική βραδιά λόγω –ίσως- των δυνατών προσωπικοτήτων που συμμετείχαν, παίρνει το 10 στις χειμερινές εκδηλώσεις του Δήμου Καλλιθέας.

Τελευταία, πλησιάζω την γνωστή βιβλιοκριτικό, συγγραφέα και λόγια καθώς και ομότεχνη των 3 ποιητριών, κυρία Ελένη Χωρεάνθη,  αιτία της έκτακτης παρουσίας μου στην εκδήλωση.

-κα. Χωρεάνθη,  με τι κριτήρια κάνατε την επιλογή των 3 ποιητριών;

-Είχα παρουσιάσει στο περιοδικό diastixo.gr σειρά 30 ποιητριών. Ίσως γι αυτό ο Εκλεχτός φίλος Γιώργος Γαλάντης μου πρότεινα να κάνω την επιλογή 3 ποιητριών και την εισήγηση για την σημερινή βραδιά στην Καλλιθέα. Η επιλογή μου έγινε όχι με το σκεπτικό των καλύτερων, αλλά των πλέον αντιπροσωπευτικών γυναικών ποιητριών των τριών δεκαετιών ’80-’90-2000.

-Τα δικά σας λογοτεχνικά νέα;

-Σύντομα κ. Γαΐλα θα σας ενημερώσω. Χαιρετισμούς στους φίλους στην Χίο.

Ελένη Γκίκα, Ευτυχία –Αλεξάνδρα Λουκίδου- Χρυσούλα Σπυρέλη. Στην παρέα της βραδιάς Γιώργος Γαλάντης και Ελένη Χωρεάνθη… Φεύγοντας,  στο νου μου έρχεται μια φράση του διανοούμενου Μιχάλη Σταφυλά, εκδότη του περιοδικού ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: «Διάβαζε δύο ποιήματα την ημέρα. Μπορείς;…».Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: