To επικούρειο και οι τριγμοί

Από τη Σύνταξη

Χρόνια πολεμούσε να βρει χώρο ο νυν βουλευτής και διάσημος γιατρός για το περιβόητο ινστιτούτο Μακροζωΐας, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην Ικαρία και έχουν γραφτεί μυριάδες άρθρα για το φαινόμενο αυτό. Ένα θέμα που άνοιξε πρώτος από πλευράς ερευνητικής ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και κατά τη γνώμη μας είναι αμφιλεγόμενο, ωστόσο είναι μια διαφήμιση για το νησί, που έμεινε ανεκμετάλλευτη. Χώρο στην Ικαρία δεν βρήκε ο Ιατρός και εντέλει πήγε στη διπλανή Σάμο σε έναν χώρο όπου ανακαίνισε πρόσφατα η περιφερειακή αρχή και από τι λέγεται είναι αρκετά πρακτικός και λειτουργικός.

Έτυχε όμως Ιατρέ μας πάνω στην βουλευτική σας θητεία και μοιραία συνδέθηκε το επικούρειο με οσμή σκανδάλου. Είναι σκάνδαλο? Μπορεί, αλλά ας αναλύσουμε τα δεδομένα. Πρώτον φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας την απόφαση της περιφερειακής αρχής για την παραχώρηση, όπως μας την έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Ιωάννης Σπιλάνης, όπου σχολιάζει ότι ξεκάθαρα αναφέρεται ότι δεν πρόκειται για συνολική παραχώρηση του στο Ινστιτούτο Μακροζωίας αλλά για παραχώρηση χώρων. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έθεσε το θέμα της μη αξιοποίησης του κτιρίου του τ.ΚΕΓΕ από τον Ινστιτούτο εδώ και 4 χρόνια γεγονός που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο το ΙΝστιτούτο θα δραστηριοποιηθεί τώρα ανεξάρτητα αν θα πάρει τη χρηματοδότηση του από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης η παράταξη έθεσε και θέματα ηθικής τάξεως σε ότι αφορά στη συμμετοχή ενός εν ενεργεία βουλευτή στο όλο εγχείρημα.

Ο Ιωάννης Σπιλάνης τονίζει ότι η περιφεριεακή του παράταξη θέλει την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση τόσο του Βαθιού όσο και της Σάμου ολόκληρης, ενώ θα ήθελε να δει από τη πλευρά της Περιφερειακής Αρχής μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση όχι μόνο του Επικούρειου αλλά όλων των δημόσιων χώρων αλλά και των κληροδοτημάτων με ξεκάθαρους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου δίνει μια άλλη διάσταση που έχει να κάνει με την λειτουργικότητα του κτιρίου για τον πολιτισμό και όχι για τα κομματικά και οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα. Είναι αλήθεια πως η ανακαίνιση είχε σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής αλλά όταν τα λεφτά είναι πολλά ποιός τον χ..ει τον πολιτισμό. Ας δούμε όμως τα πραγματικά γεγονότα. Το επικούρειο παραχωρήθηκε το 2010 από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, προκειμένου να αναπαλαιωθεί και να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πολιτιστικό κέντρο για την συστέγαση των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Μάλιστα, το έργο εντάχθηκε αρχικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” ΕΣΠΑ 2007-2013 με τίτλο “Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου” και με προϋπολογισμό 5.230.000 ευρώ και στη συνέχεια στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2020 οι εργασίες στο κτίριο ολοκληρώθηκα, όπου πραγματοποιήθηκε σειρά ενισχύσεων, επισκευών και επεμβάσεων στην εσωτερική διαρρύθμιση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αποκαταστάθηκαν οι εξωτερικές όψεις στην αρχική τους μορφή, επισκευάστηκαν και αναδιαρρυθμίστηκαν οι εσωτερικοί χώροι, με σκοπό την εξυπηρέτηση νέων πολιτιστικών χρήσεων. Οι νέες χρήσεις που είχαν προβλεφθεί και από την ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ήταν ξεκάθαρες: αίθουσα θεάτρου και εκδηλώσεων, εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώροι περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα συσκέψεων, γραφεία υποστήριξης των πολιτιστικών συλλόγων και των δραστηριοτήτων τους, κυλικείο, σκοτεινός θάλαμος για εμφάνιση φωτογραφιών κτλ, πουθενά δεν αναφερόταν χρήση από ΜΚΟ,ινστιτούτα κ.τ.λ, ωστόσο με μια αιφνιδιαστική κίνηση της η Περιφερειακή αρχή έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και υπερψήφιση, στις 18 Μαρτίου 2021, πρόταση για να παραχωρηθεί το κτίριο για χρήση, επί μία εικοσαετία, στην μη κυβερνητική οργάνωση με την επωνυμία “Ινστιτούτο έρευνας για την μακροζωία και την πρόληψη ασθενειών γήρατος”.

Αυτή η ΜΚΟ είχε ιδρυθεί 7 χρόνια νωρίτερα και έψαχνε αρχικά χώρο στην Ικαρία όπου ανήκει το φαινόμενο της Μακροζωΐας, ωστόσο η ΜΚΟ μεταφέρθηκε στη Σάμο και στους χώρους του επικούρειου. Ενδιαφέρον για το θέμα έχει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου όπου μιλάει για διπλό πολιτικό σκάνδαλο δεδομένου ότι “α) Ένα δημόσιο κτίριο, που ανακαινίστηκε με δημόσιο χρήμα (ΕΣΠΑ), για να λειτουργήσει ως πνευματικό, πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, παραχωρείται δωρεάν σε μια ιδιωτική εταιρεία (Μ.Κ.Ο) και β) Η εταιρεία ανήκει σε εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Χ. Στεφανάδη”. Το ζήτημα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ηθικό αφού όπως τονίζει η ανακοίνωση “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, οι ζωντανές πολιτιστικές ομάδες του τόπου μας να είναι περιπλανώμενοι νομάδες και να μετατραπούν σε επαίτες, που θα παρακαλάνε πολιτικάντηδες και παράγοντες για να στεγάσουν τα όνειρά τους”, ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου προχωρόντας ακόμη περισσότερο και σημειώνει πως “αυτή η ιστορία είναι περίεργη από την αρχή, και τα ερωτήματα πολλά και ζητούν απαντήσεις:

  1. Για ποιο λόγο ένα ερευνητικό ινστιτούτο για την μακροζωία στην Ικαρία εγκαθίσταται στη Σάμο και όχι στην Ικαρία;
  2. Γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί το κτίριο πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που του έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια με προηγούμενη απόφαση του Π.Σ;
  3. Γιατί δεν ζητείται μέρος του κτιρίου για χρήση, αλλά παραχωρείται ολόκληρο;
  4. Γιατί ένα ερευνητικό ινστιτούτο για την μακροζωία χρειάζεται περισσότερα από 1000 τετραγωνικά μέτρα; Τι είδους υπηρεσίες θα παρέχονται και τι είδους εξοπλισμός θα εγκατασταθεί;
  5. Μήπως τελικά, δεδομένης της σχέσης του κ. Στεφανάδη με μεγάλο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας, θα στηθεί με έξοδα του δημοσίου, ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο”;

Τα 5 ερωτήματα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, το πρώτο ερώτημα είναι βασικό, αφού η Σάμος δεν εμφανίζει αυτό το φαινόμενο, γιατί εγκασθίσταται εκεί η ΜΚΟ. Η ανακοίνωση μιλάει για άλλο κτίριο που του είχε παραχωρηθεί με προηγούμενη απόφαση, ενώ στο ερώτημα 3 τόσο ο Μουτζούρης όσο και ο ίδιος ο Στεφανάδης μιλάει για εκμετάλλευση χώρων άρα κατά τα φαινόμεν δεν παραχωρείται όλο το κτίριο και μάλιστα ο βουλευτής αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι όλοι θα έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου, δηλαδή οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού που αναφερόταν η ανακαίνιση του παλαιού καπνοεργστασίου. Το ερώτημα 4 πάλι απαντείται στο ότι θα χρησιμοποιηθούν χώροι άρα δεν θα χρειαστεί τα 1000 τ.μ, αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι το ερώτημα 5. Το ιδιωτικό κέντρο είναι το ιατρικό κέντρο Αθήνας, ένα μεγάλο και σημαντικό ιδιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, δεν αποκλείεται μέσω της ΜΚΟ υπηρεσίες του συγκεκριμένου κέντρου να βρεθούν στη Σάμο, προφανώς το δημόσιο πληρώνει τον χώρο και όχι τον εξοπλισμό, βέβαια η πλήρης σύμβαση με την ΜΚΟ δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, όπότε δε γνωρίζουμε ούτε το ποσό που θα δαπανήσει η περιφέρεια ούτε το συνολικό κόστος και ποιοί χώροι θα παραχωρηθούν στην ΜΚΟ, άρα ας μην βιαζόμαστε. Προφανώς όταν έρθει ελπίζουμε η σύμβαση και δούμε τα ποσά, τότε θα βγάλουμε πολλά περισσότερα συμπεράσματα.

Στο θέμα θα επανέλθουμε….Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΣΑΜΟΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: