Κοτζιάς: Εντός Φεβρουαρίου το προσχέδιο Συμφώνου

Αισιόδοξος ότι το προσχέδιο Συμφώνου για την ονομασία της ΠΓΔΜ που θα καταθέσει η Αθήνα, θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου, ενώ η συμφωνία θα επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε για το προσχέδιο ότι δεν θα είναι «ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Μάλιστα, εκτίμησε πως η διαφωνία με την ΠΓΔΜ θα έχει διευθετηθεί έως τον Ιούνιο, καθώς υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας: «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, σημείωσε ότι αυτά «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση… Είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

Αισιοδοξία μετά τη συνάντηση Νίμιτς – Ντιμιτρόφ

Η διαπραγματευτική διαδικασία έχει αποκτήσει δυναμική και έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτό δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως τόνισε, υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πλέον ήρθε ο καιρός για να κλείσει οριστικά το θέμα. Μάλιστα, εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αν και -όπως συμπλήρωσε- υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Νίμιτς εκτίμησε ότι η επίλυση του ζητήματος αποτελεί «θέμα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση». Επίσης, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, εμφανίστηκε διαλλακτικός για το θέμα της ονομασίας, ωστόσο ήταν κατηγορηματικός ως προς τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας.

«Ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ντιμιτρόφ, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το θέμα της ονομασίας:

Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.

Ο ΥΠ.ΕΞ. της ΠΓΔΜ εξέφρασε επίσης, την αποφασιστικότητα της χώρας του για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με βάση τις προτάσεις Νίμιτς: «Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη και από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει λύση που να σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, τότε θα βρεθεί. Μπορεί να μην υπάρξει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τη βρούμε».

Σημειώνεται ότι ο Μ. Νίμιτς είχε μία σειρά επαφών την Πέμπτη στην ΠΓΔΜ, με τοπικούς αξιωματούχους, μία μέρα μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άτυπο τηλεοπτικό debate

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν, το βράδυ της Πέμπτης, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ένα άτυπο debate που έλαβε χώρα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία, την εξάλειψη του αλυτρωτισμού και συνακόλουθα την αναγκαία αναθεώρηση στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε για εγγενή αδυναμία της κυβέρνησης, καθώς -όπως υποστήριξε- τα δύο κόμματα που την αποτελούν (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ.) δεν έχουν κοινή θέση. Παράλληλα, έκανε λόγο για έλλειψη εθνικού ενιαίου μετώπου και ισχυρίστηκε ότι για τον λόγο αυτό, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη.

Απαντώντας ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ενιαία πολιτική γραμμή, ενώ υποστήριξε ότι αυτός που πολιτεύεται ανεύθυνα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάλεσε, επίσης, την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η γραμμή της Ν.Δ. είναι αυτή που εκφράστηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, συναινώντας έτσι εμμέσως σε μία σύνθετη ονομασία.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα