Στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ ο Μητσοτάκης

Το συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού επισκέφτηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και μίλησε σε εκδήλωση σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου. Ο Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε το το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής.

Στις εγκαταστάσεις σχεδιάζεται η δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» με στόχο να μεταφερθούν εκεί συνολικά εννέα υπουργεία που τώρα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, η πρωθυπουργική έδρα, ενώ το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ θα «μετακομίσει» στο χώρο του εργοστασίου του Λαυρίου. Τα υπουργεία που θα μεταφερθούν στην περιοχή είναι αυτό των Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το πλάνο θα μεταστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες των υπουργείων σε έναν ενιαίο χώρο ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου μέχρι το 2026. Ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο χώρος που στεγάζονταν οι υπηρεσίες και το εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ εκτείνεται σε περίπου 170 στρέμματα στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού και βρίσκεται κοντά στην Γυμναστική Ακαδημία. Ένα σημαντικό μέρος του θα γίνει πάρκο και θα αποδοθεί στους πολίτες, ενώ το υπόλοιπο θα στεγάσει τα υπουργεία. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το ερώτημα είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κανείς μέχρι τώρα. Στο σχέδιο προβλέπεται πνεύμονας πρασίνου με 80 στρέμματα και 40 σε κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας. Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους».

Επίσης ανέφερε ότι σε ορίζοντα 30 ετών η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης του 1 δις ευρώ.

Διατύπωσε την πρόταση, την απόφαση όπως είπε έχει αρμοδιότητα να την πάρει το δημοτικό συμβούλιο, ο χώρος να ονομαστεί σε κυβερνητικό πάρκο “Ανδρέας Λεντάκης”, τιμητικά για τον αείμνηστο Δήμαρχο Υμηττού και αγωνιστή ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών της περιόδου 1967-1974. O πρωθυπουργός προανήγγειλε κύκλο αστικών αναπλάσεων και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Εντωμεταξύ έξω από τον χώρο του εργοστασίου βρέθηκαν εργαζόμενοι στον τομέα του Μετάλλου όπου και διαμαρτυρήθηκαν για την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του 902, το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων ενώ παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση που δίνει πακτωλό χρημάτων για το ΝΑΤΟ και τα «Rafalle» και την ίδια ώρα βάζει λουκέτο στα ΕΑΣ.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από τον χώρο των ΕΑΣ (902)

Επίσης οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας και απαιτούν ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και άμεσα προσλήψεις προσωπικού.

Σχολιάστε Ελεύθερα