KINAΛ: Απαιτείται επιχειρησιακό σχέδιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Γράφει ο Νάσος Μπράτσος για την ΕΡΤ

Την ανησυχία του εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.).

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής: “Το Κίνημα Αλλαγής με επανειλημμένες του παρεμβάσεις είχε επισημάνει τις αδιαφανείς προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.) που είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών στην χώρα μας.

Είχαμε εκφράσει την ανησυχία για το μέλλον της εταιρίας λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας να εκπονηθεί ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο από το οποίο θα προέκυπταν οι αναγκαίες δράσεις και πιθανές αναδιαρθρώσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν για την εξυγίανση και ανάπτυξη της. Είχαμε επίσης εκφράσει φόβους ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας των Ε.Α.Σ. ανεξάρτητα των αναγκών και της προοπτικής της”.

Συνεχίζοντας ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι: “Οι ανησυχίες και οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρίας, προφανώς με έγκριση του πρωθυπουργού, περί μεταφοράς των εγκαταστάσεων της εταιρίας από τον Υμηττό προς το Λαύριο, χωρίς μια τέτοια δράση να απορρέει από κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο και από τις αναγκαίες σχετικές αναλυτικές μελέτες.

Πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων που επιδιώκετε να καλυφθούν με την παράλληλη εξαγγελία μεταφοράς κάποιων υπουργείων στους χώρους του σημερινού εργοστασίου και δημιουργίας πρωθυπουργικού γραφείου στο παλαιό γραφείο του μακαρίτη επιχειρηματία Μποδοσάκη στον 7ο όροφο του κτιρίου της διοίκησης της εταιρίας;

Το Κίνημα Αλλαγής θα προσπαθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο να εμποδίσει την διάλυση της εταιρίας, ειδικότερα σε μια περίοδο που η αμυντική βιομηχανία της Χώρας θα έπρεπε να αποτελεί το κέντρο της κυβερνητικής προσοχής. Αναμένοντας τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά”.

Για το ίδιο θέμα σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στη δύναμη της οποίας ανήκουν τα ΕΑΣ, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η όποια συζήτηση για το εργοστάσιο του Υμηττού οφείλει να έχει αφετηρία και καταληκτικό στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξή των ΕΑΣ.

Τα ΕΑΣ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα και κρίσιμο πυλώνα της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, επιβάλλεται λοιπόν να βρεθούν στον πυρήνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων με γνώμονα την κάλυψη των απαιτήσεων σε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα.

200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η Εθνική Άμυνα και η Εδαφική Ακεραιότητα της Πατρίδας μας προϋποθέτουν μια ισχυρή Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, απαιτούν, λοιπόν, όχι μόνο τη βιωσιμότητα αλλά τη διαρκή ανάπτυξη των ΕΑΣ”.

Για το ίδιο θέμα έχει αναφερθεί και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: “βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Συγκρότημα Εργοστασίων Υμηττού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι οποίοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και όχι μόνον, έπειτα από διαρροές σεναρίων Κυβερνητικών παραγόντων, κατά το τελευταίο διάστημα που φέρεται ότι επιθυμούν το κλείσιμο του συγκεκριμένου εργοστασίου των ΕΑΣ και την μεταφορά των γραμμών παραγωγής στο Εργοστάσιο του Λαυρίου.

Το Σωματείο των εργαζομένων ήδη με επιστολή του στα Συναρμόδια Υπουργεία και στους επικεφαλής των ΕΑΣ, ζητά ενημέρωση και απαντήσεις για τις προθέσεις και το σχεδιασμό Κυβέρνησης και Διοίκησης.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, μαζί με τα υπόλοιπα εργοστάσια των ΕΑΣ, προσφέρουν στην παραγωγή αμυντικού υλικού και τα όποια αρνητικά σχέδια, ειδικά αυτή την περίοδο, θα πολλαπλασιάσουν τα ήδη οξυμένα προβλήματα της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, με προφανείς τις αρνητικές επιπτώσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Συνομοσπονδία, στηρίζοντας το αίτημα του Σωματείου των Εργαζομένων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό, ζητά να δοθούν άμεσα απαντήσεις από τους αρμόδιους και φυσικά να ληφθούν αποφάσεις που αφενός μεν δε θα αγνοούν τον παραγωγικό χαρακτήρα του εργοστασίου και αφετέρου θα διασφαλίζουν με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις το δικαίωμα στην εργασία”.

Σχολιάστε Ελεύθερα