Χίος: Αντέχει στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας από κορωνοϊό το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο

Καθημερινό αγώνα δίνει και το Νοσοκομείο Χίου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε νοσηλεία ασθενών με Covid-19 τον τελευταίο ενάμιση μήνα στο νησί.

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου, Ελένη Κανταράκη, την τελευταία ημέρα του Μαρτίου νοσηλεύονται 3 ασθενείς στη ΜΕΘ-covid του Νοσοκομείου και 9 ακόμα στις απλές κλίνες για τον κορωνοϊό. «Αν και είναι δύσκολα τα πράγματα, πιστεύουμε ότι δε θα ξεπεράσουμε τη δυναμικότητα των 29 κλινών Covid-19», σημείωσε η κ. Κανταράκη.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι σε ποσοστό άνω του 85% έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό το προσωπικό του Νοσοκομείου Χίου. Παράλληλα γίνονται τεστ στο προσωπικό σε τακτική βάση, όπως και σε όλους τους ασθενείς, στα πλαίσια της εισαγωγής τους ή του προεγχειρητικού ελέγχου, ενώ υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ είναι και οι συνοδοί των ασθενών. «Δεν υπάρχει κανένας που να μένει δίπλα σε ασθενή και να μην έχει κάνει τεστ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη περίθαλψης σε ΜΕΘ για ασθενείς από άλλες αιτίες πλην κορωνοϊού, αυτοί θα μεταφέρονται στη μονάδα ανάνηψης.

Από 1η Απριλίου προστίθεται ως Εμβολιαστικό Κέντρο και το Πολυδύναμο Ιατρείο Καρδαμύλων. Θα είναι το τέταρτο κατά σειρά εμβολιαστικό κέντρο στο νησί της Χίου, μετά από αυτά σε Γενικό Νοσοκομείο «Σκυλίτσειο», Κέντρο Υγείας Πυργίου και Κέντρο Υγείας Χίου. Τόσο στο Πυργί όσο και στα Καρδάμυλα οι εμβολιασμοί γίνονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Απαντώντας η κ. Κανταράκη για το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των ατόμων που δε μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικά κέντρα, σημείωσε ότι η ενημέρωση από το υπουργείο είναι πως όταν υπάρξει εμβόλιο που θα μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες, τότε θα δημιουργηθούν και Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού. Θύμισε, τέλος, ότι σε Οινούσσες και Ψαρά έχουν πραγματοποιηθεί οι εμβολιασμοί στο σύνολο του πληθυσμού, κατατάσσοντας τα δύο μικρά νησιά του νομού Χίου στα covid-free νησιά.

Σημειώνεται ότι χθες, 30 Μαρτίου, καταγράφηκαν 19 κρούσματα κορωνοϊού στη Χίο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα κρούσματα αφορούν και στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή των Αρμολίων.

Εξάλλου, χθες πραγματοποιήθηκαν 164 rapid test από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στην Πλατεία Βουνακίου και προέκυψαν 3 θετικά (1,83%). Αφορούν δύο άνδρες και μια γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα