Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 28 Μαρτίου – Μια ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

Βέβαια κάποιοι δεν το ξέρουν αυτό, και μπορεί να κάνουν και λάθος. Θα σας το εξηγήσουμε πιο κάτω αυτό….

Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 οι δείκτες γυρνάνε μια ώρα μπροστά. Έτσι στα ξημερώματα της Κυριακής στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 04:00.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πολύ έσπευσαν να πουν ότι είναι η τελευταία φορά που θα αλλάξουμε τους δείκτες του ρολογιού, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Η πρόταση ήταν ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:

  • την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
  • την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες)
  • και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία)

Το θέμα της κατάργησης της διπλής εναλλαγής της ώρας έχει μείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης. Είχε προταθεί μετά και από αίτημα μεγάλης ομάδας πολιτών για κατάργηση της εναλλαγής της ώρας. Να παραμείνουμε δηλαδή σε μια σταθερή ώρα. Είτε την θερινή, είτε την χειμερινή. Έγινε μάλιστα και μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση. Ακολούθως κατατέθηκε σχετική πρόταση η οποία άφηνε το ελεύθερο στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν σε ποια ώρα θέλουν να παραμείνουν. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον του συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ. Οπότε ας κάνουμε λίγο υπομονή.

Σε δηλώσεις της στο ant1.com.cy η Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι την τελευταία φορά που θα γινόταν η συζήτηση κάποια κράτη-μέλη φαίνεται πως διαφωνούσαν ενώ προέκυψαν και κάποια νομικά ζητήματα.

Η κυρία Πηλείδου, σημείωσε ότι η κατάργηση της διπλής εναλλαγής όπως αντιλαμβάνεται δεν είναι κάτι που θα γίνει μέσα στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρου, Ανδρέας Κεττής, είπε ότι το ζήτημα έχει κολλήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ τόνισε ότι η πρόταση ήρθε από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, δήλωσε ότι «συμβαίνει συχνά να παραμένει σε ένα σημείο για πολλά χρόνια κάποια απόφαση μέχρι να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και του Κοινοβουλίου»

«Στην πρόταση νόμου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγράφει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσει εντός εύλογου χρόνου αν θα παραμείνει μόνιμα στο χειμερινό ή εαρινό ωράριο και θα καταργεί η διπλή εναλλαγή της ώρας», εξήγησε ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Ο κύριος Κεττής, σημείωσε ότι η διαδικασία από πλευράς Κοινοβουλίου έχει ολοκληρωθεί μιας και ενέκρινε αυτή την αλλαγή το 2018, συνεπώς θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να κατοχυρώσει τον νόμο πανευρωπαϊκά.

«Οι πλείστες ευρωπαϊκές νομοθεσίες χρειάζονται τη συναπόφαση και των δύο θεσμικών οργάνων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπούνται οι πολίτες και του Συμβουλίου των Υπουργών που εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη», εξήγησε ο κύριος Κεττής.

Το θέμα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, η χώρα μας δεν έχει ανακοινώσει ποια μορφή ώρας (χειμερινή ή θερινή) θα επιλέξει, άρα σε περίπτωση που η ΕΕ καταλήξει σε υποχρεωτική επιλογή της ώρας, υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα να ξαναδούμε την αλλαγή τον ερχόμενο Οκτώβριο ή ακόμα και να μην αποφασίσουμε στην στασιμότητα της ώρας.

Με αυτό το ιστορικό πάμε σε αυτούς που δεν γνωρίζουν πότε και τι αλλαγή γίνεται. Πρόκειται για το θρυλικό και επαναλαμβανόμενο βίντεο των Ράδιο Αρβύλα, όπου ο Σάμιος Γεώργιος Αυτιάς ανακοινώνει τον Οκτώβριο ότι πρέπει να πάμε μια ώρα μπροστά και στο κοντρόλ του φωνάζουν πως η ώρα πάει πίσω. Αυτός ο άνθρωπος μας ενημερώνει καθημερινά για τα προβλήματα στη χώρα μας και δεν ήξερε ότι τον Οκτώβριο πάμε μια ώρα πίσω και μάλιστα όταν του φωνάζει το κοντρόλ την πραγματικότητα, την αμφισβητεί κιόλας. Απολαύστε το…

Η Ιστορία της αλλαγής της ώρας στην χώρα μας

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: