Ο «Χορός του Ζαλόγγου» από μπάντα του αμερικανικού στρατού

Μετά την μπάντα του Ρωσικού στρατού που τραγούδησε το της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ έρχεται η σειρά της μπάντας του Αμερικάνικου στρατού σε Ευρώπη και Αφρική να πει τον χορό του Ζαλόγγου σε άπταιστα Ελληνικά. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στην Ελληνική επανάσταση και η αλήθεια είναι ότι εξηγεί ένα γεγονός εκείνης της χρονικής περιόδου, σε αντίθεση με την μπάντα του Ρωσικού στρατού που τραγούδησε ένα μεταγενέστερο κομμάτι.

Ο χορός του Ζαλόγγου πρόκειται για ένα γεγονός που χρονικά τοποθετείται το 1803, όταν συνέβη η οριστική κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή Πασά. Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα 100 οικογένειες είχαν αποκλειστεί στο όρος Ζάλογγο, όπου ένα μέρος τους, με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη, κατάφερε διενεργώντας έξοδο να ξεφύγει αλλά οι υπόλοιποι Σουλιώτες σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ένας θρύλος λοιπόν της εποχής, που αφηγείται και το συγκεκριμένο τραγούδι, λέει ότι, 22 γυναίκες και 6 άνδρες αυτοκτόνησαν πηδώντας, μαζί με τα παιδιά τους, από το ψηλότερο σημείο του βουνού σε ένα βάραθρο. Ορισμένες πηγές της εποχής, αλλά και μεταγενέστερες, αναφέρουν πως οι Σουλιώτισσες έπεσαν «εν χορώ» και τραγουδώντας.

Το δημοτικό αυτό τραγούδι επί της ουσίας περιγράφει το γεγονός, παρόλα αυτά πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί αμφισβητούν το γεγονός, ωστόσο αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι έστω και με στοιχεία μύθου το γεγονός έγινε γρήγορα γνωστό τόσο στην τότε τουρκοκρατούμενη Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη,Η περίπτωση του Ζαλόγγου γρήγορα έγινε γνωστή όχι μόνο στον τουρκοκρατούμενο ελληνικό χώρο αλλά και στην Ευρώπη, προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση και θαυμασμό. Κάτι που μεταγενέστερα όταν και έγινε η Ελληνική επανάσταση βοήθησε στην ανάπτυξη του φιλελληνικού ρεύματος της Εποχής.

Σχολιάστε Ελεύθερα