Για τους αγώνες της γενιάς μας

Από τη σύνταξη

Εσυμπληρώθησαν κάμποσοι μήνες από τότε που ορθώς κατά τη γνώμη μας αλλά και κατά τη γνώμη των ειδικών, επιβλήθηκε η καραντίνα. Αυτές τις ημέρες βέβαια τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, αλλά τι ακριβώς συνέπειες θα έχει αυτό, ακόμα προφανώς δε το γνωρίζουμε. Εμείς βέβαια ούτε ειδικοί είμαστε, ούτε μέντιουμ, για να προβλέψουμε και το τι ακριβώς θα συμβεί.

Έρευνα: Έως και 3 μέρες επιβιώνει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες | ΣΚΑΪ

Αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι οι οικονομικές συνέπειες. Τα πράγματα είναι σκούρα και αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το ζήτημα έχει παγκόμια υφή. Η κάθε όμως χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε θέματα οικονομικής φύσης έχει και διαφορετικές ταχύτητες. Η χώρα μας όμως ως γνωστόν ανήκει σε αυτές που έχουν πολύ χαμηλές ταχύτητες και έχει περάσει ήδη μια δεκαετή κρίση, για αυτό οι συνέπειες μοιάζουν και πιο βαριές. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως οι κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση πάνω στο θέμα οικονομία, για εμάς δεν είναι αρκετές και αυτό (μακάρι να πέσουμε έξω) θα φανεί σε λίγους μήνες.

Σε αυτό το σημείο βέβαια θέλουμε να τονίσουμε δύο βασικά σημεία. Πρώτον δεν λέμε ότι δεν έκανε τίποτα και δεύτερον δε λέμε ότι ντε και καλά αν είχαμε άλλο πρωθυπουργό τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Έτσι και αλλιώς η ιστορία δε γράφεται με αν και υποθετικά σενάρια, αλλά με την πραγματικότητα, που αναλύεται διεξοδικά πριν μπει στο χρονοντούλαπο, δεκαετίες μετά, τότε που δεν θα μαστε εμείς μέρη αυτού του κόσμου, αλλά οι απόγονοί μας. Ας πάμε με αυτό τον τρόπο όμως να δούμε την αλήθεια.

Ο αρχηγός της προηγούμενη κυβέρνησης της χώρας και νυν αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι είχε αφήσει ένα μαξιλαράκι 50δισ αν το ακούσαμε καλά, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι κυβερνώντες δεν έχουν ισχυριστεί ότι αυτό το μαξιλαράκι δεν υπήρξε ποτέ, έχουν ισχυριστεί όμως ότι δεν είναι η ώρα να το καταναλώσουμε, έστω και μερικώς, και ότι η κυβέρνηση έχει δώσει αυτό που μπορούσε και αν δει ότι η οικονομία μας χρειάζεται και άλλα, θα δώσει. Σε αυτό το άρθρο δεν έχουμε σκοπό να μιλήσουμε για το πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι, αλλά για το εαν στην κρίση θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και εδώ υπάρχει μια τραγική διαπίστωση ενός κυβερνώντος, που βέβαια δεν μας κάνει εντύπωση, στον καπιταλισμό λέει η οικονομία αυτοδιορθώνεται, άρα δεν χρειάζεται να παρέμβουμε. Μάλιστα!!

Ας εστιάσουμε λοιπόν στην λέξη αυτοδιόρθωση, ξέρουμε τι σημαίνει επί της ουσίας? Αυτό που καταλαβαίνουμε και μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας, είναι ότι εαν αντέξεις έχει καλώς, αλλιώς λουκέτο και απέλυσε τους εργαζόμενούς σου και άστους να ψάξουν αλλού δουλειά και αυτό στην Ελλάδα, που εαν μείνεις άνεργος τώρα μπορεί να πιάσεις δουλειά μετά από μήνες ή και χρόνια. Σε μια Ελλάδα που ήδη πέρασε τις συνέπειες της αυτοδιόρθωσης, που επέβαλλαν τα μνημόνια, θα πρέπει τις ίδιες συνέπειες να τις ξαναπεράσουμε. Να χαθεί λοιπόν για τα καλά η γενιά μας και να γράψει η ιστορία τις συνέπειες μιας πολιτικής, που ούτε το μεγάλο κεφάλαιο υπερασπίζεται, απλά είναι αδιάφορη και αφήνει το ρυάκι να κυλήσει μόνο του και αυτό βέβαια στα πλαίσια της επιβολής της λογικής της άγριας ζούγκλας. Σας πετάω ένα ξεροκόμματο και κυνηγήστε το, όποιος το πιάσει.

Αυτή η τραγική έκφραση κρύβει μια ολόκληρη κουλτούρα, που όμως ο λαός δεν την έχει ζήσει ακόμη στο πετσί του. Ναι αυτό που ζήσαμε θα είναι χάδι μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε, γιατί οφείλουμε να τονίσουμε και την σημαντικότερη αλήθεια, εαν έρθει τώρα οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο, αυτό που θα επακολουθήσει θα είναι πολύ πιο άγριο σε σχέση με το 2010. Πιστεύουμε ότι όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο καταλαβαίνετε τι εννοούμε. Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μας για την παρούσα χρονική στιγμή και πριν βέβαια παρέμβουμε σε θέματα οικονομίας ξανά, πάντοτε ανεξαρτήτως ιδεολογικής προσέγγισης, ελπίζουμε να επικρατήσει το καλύτερο σενάριο για εμάς, το λαό μας, την πατρίδα μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η γενιά θα δει και μέρες ευημερίας.

Μέχρι τότε καλόύμε τον λαό σε εγρήγορση, για τους αγώνες της γενιάς μας, για ένα νέο όραμα, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ευημερία, που είναι το κύριο σύμπτωμα της κανονικότητας που τόσο διαφημίζουν.

Σχολιάστε Ελεύθερα