Ζητά άμεσα ενημέρωση από το ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς o Αλέξης Τσίπρας

Οδιευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, προκειμένου άμεσα, πριν τις 7 Απριλίου, να πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα και εκπροσώπων του ΤΧΣ.

Όπως τονίζεται σε αυτήν, είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση «για την υπό εξέλιξη διαδικασία λήψης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, αναφορικά με τους όρους συμμετοχής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά ότι το Δημόσιο θα υποστεί μεγάλη ζημία αφού θα περιοριστεί η δυνατότητα ανάκτησης μέρους αυτών με τα οποία ενίσχυσε εδώ και μια δεκαετία την Τράπεζας Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό της ζημιάς που έχει υποστεί ήδη τόσο το Δημόσιο όσο και οι απλοί πολίτες που κατέχουν μετοχές της Πειραιώς, είναι ότι οι μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει απώλειες της τάξης του 60% στην κεφαλαιοποίησή της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει αντίστοιχη ενημέρωση από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Ο Μητσοτάκης «σκηνοθέτης της μεγάλης ληστείας»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σκηνοθέτη της μεγάλης ληστείας στην Τράπεζα Πειραιώς από το βήμα της Βουλής.

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.  Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αποφάσισε να μη πληρώσει στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ και οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου.

Μεθοδεύετε να χαθούν όλα αυτά και η νέα αυτή θυσία όμως του Έλληνα φορολογουμένου κινδυνεύει να πάει στράφι, καθώς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους. Για να το κάνω πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο. Αλλά όχι μόνον αυτό.  Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.  Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα. Αυτό που σχεδιάζεται ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία. Καραμπινάτη κιόλας».

Για αυτό άλλωστε, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «σπεύσατε να τροποποιήσετε προ ημερών το νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θεσπίζοντας μεταξύ άλλων κάτι που αποτελεί διεθνές νομικό παράδοξο. Ότι σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για  κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους».

«Εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον εκατοντάδες χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται. Και ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και για το μείζον αυτό ζήτημα και την πρωτοφανή και σκανδαλώδη διάταξή σας, να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Να το έχετε υπόψιν σας, εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Να το έχετε υπόψιν σας, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις. Και να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό.  Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Καλογήρου:

Προς: κ. Ανδρέα Βερύκιο  
Πρόεδρο Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
 
Κοιν:
Μέλη Γενικού Συμβουλίου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2021
 
Κύριοι,
 
Παρακαλούμε όπως προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και εκπροσώπους του Ταμείου σας.  
 
Η παραπάνω συνάντηση επιθυμούμε να προγραμματιστεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν τις 7 Απριλίου 2021, ώστε να μας ενημερώσετε για την υπό εξέλιξη διαδικασία λήψης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, αναφορικά με τους όρους συμμετοχής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά –με βάση τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία– ότι στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εν λόγω Τράπεζας το Ελληνικό Δημόσιο, κεφάλαια του οποίου διαχειρίζεστε, θα υποστεί μεγάλη ζημία αφού θα περιοριστεί η δυνατότητα ανάκτησης μέρους αυτών με τα οποία ενίσχυσε εδώ και μια δεκαετία την Τράπεζας Πειραιώς.
 
Με δεδομένο ότι το κόμμα μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό εποπτικό επίπεδο για την αδιαφάνεια συγκεκριμένων συναλλαγών στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της χώρας μας όσο και σε νομικό επίπεδο, θα επιθυμούσαμε η συνάντηση αυτή να επιφέρει θετικά αποτελέσματα ως προς την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και την εξυπηρέτηση του εν γένει δημόσιου συμφέροντος.    


 Με εκτίμηση
 
Καλογήρου Μιχάλης 
Διευθυντής γραφείου Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Ερώτηση στον Χρ. Σταϊκούρα από 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη και θέμα: «Διερεύνηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ευθυνών της Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς ως προς τη χειραγώγηση αγοράς και ενέργειες ή παραλείψεις από πλευράς δημοσίου».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν: 

  • Πρόσφατα δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο αναφέρουν τους στρατηγικούς στόχους και το καινούργιο επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτά, η τράπεζα, στο πλαίσιο εξυγίανσής της, θα προβεί σε άμεσες κινήσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως, τη μείωση κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος Ηρακλής αλλά και της πώλησης απευθείας μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, για την εξυγίανση του ισολογισμού της η εταιρεία θα προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους περίπου 1 δις. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς.
  • Ωστόσο, παρά τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πτώση στη τιμή της μετοχής, της Πειραιώς Financial, η οποία κατά το κλείσιμο της 19.03.2021 έφτασε στα 0,54€, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για κερδοσκοπικά «παιχνίδια» ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της. Οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές τόσο στο δημόσιο όσο και στους μικρομετόχους της τράπεζας.
  • Η Πειραιώς Fiancial Holdings έχει πολυμετοχική σύνθεση με το ΤΧΣ να κατέχει το 61% και ο υπόλοιπος ιδιωτικός τομέας, νομικά και φυσικά πρόσωπα, το υπόλοιπο 39%. Το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πληροφορούμαστε ότι θα μειωθεί στο 33,34%. 
  • Σημειώνεται ότι με τις τροποποιήσεις που επέφερε το κυβερνητικό επιτελείο στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρέχεται ασυλία στη διοίκηση του ΤΧΣ προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα σχετικά με την «επιμελή διαχείριση» της περιουσίας του αν η τιμή διάθεσης μετοχών είναι χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. 
  • Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αλλαγές στο παραπάνω κανονιστικό πλαίσιο διατηρήθηκε το δικαίωμα  αρνησικυρίας του Υπουργού Οικονομικών, αν η προτεινόμενη τιμή διάθεσης βρίσκεται εκτός του εύρους των αποτιμήσεων που κατατίθενται σύμφωνα με το νόμο. 

Με βάση αυτά ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Έχει ξεκινήσει έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την περίπτωση της μετοχής της Πειραιώς Financial; 
  2. Με ποια μέθοδο θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Προασπίζονται με αυτήν τα συμφέροντα του ΤΧΣ και των ιδιωτών μετόχων;
  3. Προτίθεται το ΤΧΣ να ασκήσει το ειδικό δικαίωμα αρνησικυρίας στη περίπτωση που  η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς διενεργηθεί με περιορισμό ή αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτιμήσεως του;
  4. Προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας στη περίπτωση που η προτεινόμενη τιμή διάθεσης της μετοχής της Πειραιώς βρίσκεται εκτός του εύρους των αποτιμήσεων της σύμφωνα με το νόμο;

ΑΥΓΗCategories: ΣΥΡΙΖΑ

Tags: , , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: