Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία

Επετειακό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης

Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία έγραφε ο Ανδρέας Κάλβος. Αυτή την τόλμη την είχαν οι πολεμιστές, την αρετή την είχαν οι πολιτικοί (Φιλική εταιρεία) και οι μεγάλοι στρατηγοί. Σε μια περίοδο πολλών και κοσμογονικών αλλαγών ήρθε η Ελληνική επανάσταση, να θυμίσει στους Ευρωπαίους από που προήλθαν οι αξίες τους. Ξαναγεννήθηκε ένα έθνος, που δεν είχε χαθεί αλλά είχε υποδουλωθεί στον Τουρκικό ζυγό. Μετά από αυτή την σπουδαία επανάσταση, για έναν αιώνα η Ελλάδα επεκτεινόταν. Μέχρι που φτάσαμε στο 1947, όπου διαμορφώθηκαν τα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την ένταξη των Δωδεκανήσων.

Μάχες-ήττες-νίκες, εθνικές ντροπές αλλά και περηφάνειες διαμόρφωσαν την ιστορία των Ελλήνων τα τελευταία 200 χρόνια. Ήρθαν και τα καρακιτσαριά να μας θυμίσουν τον ραγιαδισμό αλλά οι μεγάλες στιγμές δεν κρύβονται. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς μέσα σε αυτή την αέναη πάλη για την ελευθερία. Μια επανάσταση με όραμα την ελεύθερη πατρίδα ξεκίνησε όχι το 1821, αλλά θα τολμούσαμε να πούμε από την πρώτη στιγμή της υποδούλωσης, το 1453. Η Κωνσταντινούπολη έπεσε μαχόμενη, ακολύθησαν πολλές και άγνωστες μάχες και προσπάθειες, το 1821 απλώς ευόδωσε. Δεν είναι βέβαια όλα άσπρα στην Ελληνικής ιστορία αλλά και ούτε όλα μαύρα, η αλήθεια ξεγλιστράει στα ενδιάμεσα ιστορικά μονοπάτια, και η αλήθεια που είναι το φως νικάει πάντα το σκοτάδι, ανεξαρτήτως εαν κάποιες φορές αργεί να αποδοθεί.

Η επανάσταση των Ελλήνων ξεκίνησε από το 1812, αλλά άρχισε να οργανώνεται ήδη από το 1814, με την ίδρυση της φιλικής εταιρείας. Το 1821 ξεκίνησαν οι μάχες σε πολλά μέτωπα, εκείνο που κρατήθηκε, ήταν αυτό της Πελοποννήσου, ο Μωριάς, όπου οι Έλληνες με τα όσα μέσα διαθέταν κράτησαν γερά και έφτασαν την εξάπλωση του μετώπου μέχρι την Στερεά Ελλάδα. Οι Θαλασσινοί, κυρίως οι Υδραίοι κρατούσαν την Ελληνική πρωτοκαθεδρία στη Θάλασσα, κλείνοντας όμως και τα χερσαία σύνορα στους Οθωμανούς.

Το 1822 ιδρύεται η πρώτη άτυπη Ελληνική δημοκρατία στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Επίσημο Ελληνικό κράτος όμως ιδρύθηκε το 1827, με την Αϊτή να είναι η πρώτη χώρα που να το αναγνωρίζει, από το 1822 μάλιστα. Η χώρα αυτή μάλιστα απέστειλε και 100 εθελοντές, που όμως πέθαναν στο ταξίδι προς την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Δυστυχώς όμως δεν έλειψαν και τα έκτροπα, αφού εν μέσω της επανάστασης το 1823 εως το 1825 είχαμε εμφύλιο πόλεμο. Οι φατριές τσακώνονταν ποιός θα κυριαρχήσει πριν ακόμα θεμελιωθεί το πρώτο τούβλο για να δημιουργηθεί το Ελληνικό κράτος. Όσο για την Εκκλησία που είχε προνόμια επί Τουρκοκρατίας, ο ρόλος της είναι αμφιλεγόμενος.

Ο Εμφύλιος ανακόπηκε μπροστά στον κίνδυνο που δημιούργησε η αποβίβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόνησο. Ο Ιμπραήμ, ο Αιγύπτιος φίλος του Σουλτάνου, που λίγο έλειψε να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Η Ελλάδα πάντως απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με Πρωτόκολλο το οποίο υπογράφηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιανουαρίου 1830 μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Οι δυνάμεις αυτές γιορτάζουν μαζί μας τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ο ρόλος τους πολύ σημαντικός, για την τελική εκβαση της μεγάλης νίκης.

Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει και παρόλα τα προβληματικά στοιχεία που εμφανίζονται από τα κιτς ντυσίματα της Γιάννας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, και κάποιες επιμέρους αναφορές διθυραμβικές από τους προδότες προς τους προδωμένους, η Ελλάδα γιορτάζει, προβληματίζεται και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Χρόνια ΠολλάCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: