Τούρκοι συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Εβρο

Ένας αξιωματικός και ένας ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΣ, βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.\

Αναλυτικά όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Πέμπτη 1η Μαρτίου, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού μεταδίδεται ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Οι τούρκοι όμως τους έκριναν προφυλακιστέους

Οι στρατιωτικοί βρέθηκαν στο εδώλιο και τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και τα όπλα.

Τα ονόματα των στρατιωτικών έγιναν γνωστά από τις τουρκικές αρχές, πρόκειται για τον ΕΠ.ΟΠ. Λοχία Δημήτρη Κουκλατζή και τον υπολοχαγό Αγγελο Μητραιτώδη. Οι τούρκοι  θα πρέπει να πούμε ότι ουσιαστικά προκαλούν για άλλη μια φορά, αφού όπως εξηγήθηκε από το υπουργείο, τέτοια περιστατικά έχουν γίνει πολλέ φορές στο παρελθόν εκατέρωθεν και συνήθως λύνονταν με απλά τηλεφωνήματα μεταξύ των διοικητών των δύο στρατοπέδων, του Τουρκικού και του Ελληνικού.

Όπως είναι προφανές οι συγγενείς των δύο στρατιωτών περνούν ώρες αγωνίας.  Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όπως την κλιμακώνει η Αγκυρα τις τελευταίες ώρες, ανησυχεί από το γεγονός ότι η Τουρκία αντί να κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης συνεχίζει να αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία, αυτή την φορά στον Έβρο και πλέον είναι προφανές κατά τη γνώμη μας πως θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις. Ας το αρνείται το ΓΕΣ εμείς αυτό πιστεύουμε.

Με κάθε επιφύλαξη επίσης φαίνεται πως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του αρχηγού του ΓΕΣ και του αντίστοιχου της Τουρκίας, όπου ο Τούρκος ζητάει τους 8 φυγάδες πραξικοπηματίες για να δώσει τους δύο αιχαμαλώτους. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα αν ισχύει η πληροφορία που μεταδίδει το Makeleio.gr.

Τζανακόπουλος: Οι δύο Έλληνες θα δικαστούν στην Τουρκία – αναμένουμε την άμεση επιστροφή τους

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές και αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο.

Πάιατ: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κι ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισήμανε, στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.

Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τη συμπεριφορά της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.

Η Ελληνική κυβέρνηση πάντως χαρακτηρίζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα όσα γράφονται για εκεμετάλλευση του γεγονότος για να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σχολιάστε Ελεύθερα