Το ΚΚΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τον Κορωνοϊό στα νησιά

Θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου η υγεία εργαζόμενων, κατοίκων και τουριστών

Από τις σημερινές ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών

Κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η εγκληματική λογική του «κόστους – οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι η προστασία της υγείας του λαού, όπως επιβεβαιώνουν περίτρανα οι σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού», καθώς και το κυβερνητικό «σχέδιο ενιαίων πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας».

Προκειμένου να απομακρυνθεί κάθε τι που εμποδίζει την εξασφάλιση της μέγιστης πελατείας στους μεγαλοξενοδόχους, αίρονται ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται ακόμη περισσότερο «λάστιχο». Όλα αυτά, μαζί με κάποια «μπαλώματα» στις υγειονομικές μονάδες των νησιών που ήταν σε τραγική κατάσταση πριν καν  εμφανιστεί ο κορονοϊός προβλήθηκαν δήθεν ως «ενιαία υγειονομική κάλυψη των νησιών»!

Με αυτά τα κριτήρια του κεφαλαίου -και ενώ ήδη τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού σε ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό εκπέμπουν προειδοποιητικά σήματα- οι διαγνωστικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου θα γίνουν πλέον δειγματοληπτικοί (για μια ομάδα χωρών από τη Δευτέρα 15/6 και για ταξιδιώτες από όλες τις χώρες από 1/7).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα γίνονται 8.000 έλεγχοι την μέρα, αριθμός που ακόμα και αν ισχύσει θα αποτελεί καθαρό εμπαιγμό. Ενδεικτικά, τον Ιούνη του 2019 και μόνο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 3,2 εκατομμύρια άτομα. Αν συνυπολογίσουμε όλες τις πύλες εισόδου, ακόμα και υπολογίζοντας μια αναμενόμενη μεγάλη μείωση των αφίξεων, γίνεται κατανοητό ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών θα μπαίνει στη χώρα και θα ταξιδεύει στο εσωτερικό της χωρίς κανέναν διαγνωστικό έλεγχο.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι βγαίνουν εκτός ακόμα και στοιχειώδη προληπτικά μέτρα στα αεροδρόμια, τα λιμάνια κ.ο.κ., όπως η μέθοδος της θερμομέτρησης, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι τέτοια μέτρα «θα διπλασιάσουν το χρόνο διεκπεραίωσης των επιβατών», αντί να προσλάβουν προσωπικό για την απρόσκοπτη υλοποίησή τους.

Μέτρα στο πλαίσιο της επικίνδυνης λογικής «κόστους – οφέλους»

Στην επικίνδυνη λογική «κόστους – οφέλους» εδράζονται και τα μέτρα «υγειονομικής κάλυψης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες και ενώ παραμένουν ως έχουν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές κι εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «ενδυνάμωση των δομών υγείας» με… μόλις 687 επικουρικούς, δηλαδή συμβασιούχους (72 γιατρούς, 515 νοσηλευτές), όταν τα κενά σε μόνιμες θέσεις στα νησιά είναι χιλιάδες. Οι 687 συμβασιούχοι δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες των κατοίκων, πολύ περισσότερο για τις έκτακτες κι επείγουσες.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξασφάλιση 446 απλών κλινών Covid-19 στα νησιά, που «αν χρειαστεί» θα αυξηθούν σε 694. Βέβαια αυτό που δεν ανάφερε είναι ότι δεν πρόκειται για καινούρια κρεβάτια, αλλά για κρεβάτια που παίρνονται από την θεραπεία άλλων νόσων πλην του κορονοϊού. Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για την ίδια «μέθοδο» που δοκιμάστηκε τους προηγούμενους μήνες στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναστέλλοντας όλες τις υπόλοιπες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αυξάνοντας τη νοσηρότητα σε χιλιάδες ανθρώπους. Αντίστοιχα, για τα 107 κατοικήσιμα νησιά ανακοινώθηκε ότι θα διαθέτουν… 19 κρεβάτια ΜΕΘ (!), που «αν χρειαστεί» μπορεί να γίνουν 79, σύμφωνα με τον υπουργό.

Επιπλέον -και ακριβώς επειδή τα προβλήματα στις δομές υγείας στα νησιά είναι τόσο οξυμένα- την ίδια ώρα που καταργούνται τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, το βάρος μετατοπίζεται για άλλη μια φορά στις διακομιδές, όταν είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι τα πτητικά μέσα είναι ελάχιστα κι ακατάλληλα, το ΕΚΑΒ είναι με ρημαγμένο στόλο κι ελάχιστα πληρώματα. Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να καλλιεργήσει εντυπώσεις, τις προηγούμενες μέρες πέρασε τροπολογία όπου περιλαμβάνεται άρθρο για τις αεροδιακομιδές. Όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση μη διάθεσης ή ανεπάρκειας των διαθέσιμων εναέριων μέσων μεταφοράς, λόγω του πλήθους και της αυξημένης συχνότητας περιστατικών αερομεταφοράς ασθενών, προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικού εναέριου μέσου από τα εγγεγραμμένα στον κατάλογο, για τα οποία θα καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, καθώς και αμοιβή χειριστή». Έτσι εκτός από πολύωρες αναμονές που συνήθως συνοδεύουν τις διακομιδές, η κυβέρνηση φρόντισε να διασφαλίσει προϋποθέσεις για να αυγατίσει τα κέρδη του ο ιδιωτικός τομέας. Κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι εξασφάλισε στους κλινικάρχες, όταν διπλασίασε την αποζημίωσή τους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά στη διενέργεια των τεστ ανίχνευσης του ιού στα νησιά, μοριακοί αναλυτές μεγάλων δυνατοτήτων θα μεταφερθούν μόνο στη Σύρο και τη Ρόδο. Σε όσα άλλα νησιά πάνε αναλυτές, αυτοί θα είναι μικροί και μόνο για τις «έκτακτες καταστάσεις» και τα «οξεία περιστατικά». Οι εν λόγω κυβερνητικές αναφορές θυμίζουν βέβαια την προηγούμενη φάση της πανδημίας, τις συστάσεις για «λελογισμένη χρήση» των τεστ «μόνο σε όσους υπάρχει ανάγκη», λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε αντιδραστήρια.

902Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΚΚΕ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: