Η ΛΑΣ Ικαρίας για τα ζητήματα καθαριότητας των σχολείων

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Ικαρίας ο Νίκος Λαρδάς ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τονίζει τα ζητήματα της καθαριότητας των σχολείων του νησιού μας

Κάλεσμα προς τους αγωνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους του νησιού ...

Η επιστολή έχει ως εξής

Κύριε Δήμαρχε – Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ

Αφού σας υπενθυμίσουμε ότι στις 2/5/2020 (6η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του δήμου για την επαναλειτουργία των σχολείων που δεν απαντήθηκε πότε.

Αφού υπενθυμίσουμε ότι στις 11/4/2020 (5η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε πρόταση να διεκδικήσουμε την μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους σε αορίστου χρόνου, επισυνάπτοντας και σχέδιο παρέμβασης για το ΥΠ.ΕΣ. Την οποία απορρίψατε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «Δεν μπορούμε να αγνοούμε το ισχύον καθεστώς που δεν επιτρέπει τις άμεσες μετατροπές της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων, άρα με το να το ζητάμε κάτι που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι λειτουργεί εν είδη καταδικασμένης λύσης, θεωρούμε ότι εμπαίζουμε τους εργαζομένους μόνο για να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα επί το λαϊκότερον».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανερχόμαστε θεωρώντας ότι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων αξιολογείται ως φλέγον.

Εδώ και τρεις μήνες περίπου, η κυβέρνηση είχε όλο το απαραίτητο διάστημα να μπορέσει να οργανώσει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα άνοιγαν τα σχολεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν πολλές απορίες και αμφιβολίες για το πως θα γίνεται αυτό.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, χρειάζονται τουλάχιστον 2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα. Με μια καθαρίστρια σε κάθε σχολείο είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ο καθαρισμός που προβλέπεται από τον ΕΟΔΔΥ και μάλιστα εν ώρα λειτουργίας του. Όπου μπορέσει να υπάρξει, ένα μεγάλο μέρος, θα οφείλεται στην εντατικοποίηση και στην εξαντλητική δουλειά του προσωπικού.

Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα αλλά ουσιώδες: Αν δε μονιμοποιηθούν τώρα και δεν προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες πότε θα γίνει;

Ενώ το υπ. Εσωτερικών και Παιδείας δεν έκαναν δεκτά αιτήματα δήμων για προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων, αυτά άνοιξαν με τις «ατομικές ευθύνες» να πέφτουν στις πλάτες των γονιών.

Η κυβέρνηση, πότε με τον εφησυχασμό, πότε με το να ρίχνει στάχτη στα μάτια, παρακάμπτει τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει εδώ και μέρες φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Καταλαβαίνουμε πως αν χρειάζονται να παρθούν μέτρα για τα γυμνάσια και τα λύκεια μια φορά, στα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό.

Το δυο ειδικά σχολεία, έχουν σαφέστατα επιπλέον ανάγκες και στην καθαριότητα αλλά και στην μεταφορά.

Είναι προφανές ότι, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και αυτές που προηγήθηκαν, έχουν ακέραια την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση στα σχολεία. Από τη μηδενική πρόβλεψη για αίθουσες, νέα σχολεία κλπ, μέχρι την συνεχιζόμενη ομηρεία δεκαετιών των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, γίνονται ακριβώς για να κρύβεται η κυβερνητική, κρατική και βέβαια οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης.

Παλεύουμε, και καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να διεκδικήσουν:

  • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
  • Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας
  • Πραγματοποίηση μαζικών τεστ, με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών.
  • Άμεσος σχεδιασμός και πλάνο ανεύρεσης χώρων
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία με πρόσληψη εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών αλλά και όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρουμε το θέμα καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας να εγκρίνει το παρακάτω σχέδιο απόφασης (Σχέδιο παρέμβασης στο ΥΠ.ΕΣ για τις σχολικές καθαρίστριες )

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Νικόλαος ΛαρδάςCategories: ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΛΑΣ

1 reply

Trackbacks

  1. Απάντηση στη ΛαΣ για τα ζητήματα καθαριότητας των σχολείων από τον Δήμο Ικαρίας – ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: